Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mycie kostki brukowej

Recommended Posts

Kostka brukowa to barwione cegiełki betonowe.

Więc możesz je wyszorować nawet Ludwikiem :D

Byłoby wygodniej gdybyś miała Karchera ciśnieniowego, wtedy tylko płyn i...mycie pod ciśnieniem.

Optymalnie jest nasączyć je gdy są nowe, preparatem do impregnacji fug, bo wtedy kostka słabiej "łapie" brud, a silikon tworzy warstwę na powierzchni dopóty, dopóki się mechanicznie nie zetrze.

Są też w Obi specjalne preparaty do " ożywiania koloru" wyrobów betonowych. Może warto z nich skorzystać?

Na dłuższą metę, uważam, że warto jednak przyzwyczaić się do normalnej zmiany koloru, odcienia i powolnego porastania mchem :D

Bo jak świat światem, bruk oznaczał dukt z granitu. I do tej pory na Dolnym Śląsku bruk jest synonimem granitu. A na wsiach są jeszcze poniemieckie równe drogi, z należytymi spadkami i profilowaniem!

Do niedawna główna wylotówka Wrocławia, ul Legnicka, była trójpasmową brukowaną drogą, której nawet nie bardzo szkodziły TIR-y.

Ale cóż...postęp i szukanie coraz tańszych zamienników, robi swoje.

A nazwa - NOBILITUJE :cry:

Przecież bar kanapkowy nazywa się teraz restauracją( sic!) Mc Domald's....a szczytem gustu klasy skarpetkowej, są urządzane tam kinderbale. Babcia się w trumnie przewraca. Jakoś naszym rodzicom nie przychodziło do głowy, by wyprawiać nam geburstag w barze mlecznym...Pfe!

Więc zgodnie z terendem neonazewniczym - bruk został zastąpiony cementem i nazywa się kostką brukową. I jak chodnikowe płyty cementowe, wytrwa 10-15 lat.

A przecież ani bazalty, ani porfirów, ani granitu nikt nie musiał szorowac na podwórzu przed wojną...Te okładziny były i są wieczne.

Ech! Jakiez to czasy nastały...

Substytutów :-?

wszystko to prawda, prawdę mówiąc dziwię się kładącym te betonki, nie wygląda to zbyt ładnie choć jest równe i porządne ale, jak piszesz, niezbyt trwałe, jeśli dobrze poszukać, można kupić stary, już wygładzony bruk z rozbiórek itd. wcale nie drożej od tego substytutu ;)

ech, ja mam tzw.posbruk czyli betonowe kosteczki..pewnie że by się chciało ,szlachetnego,naturalnego matreiału ale nie bierzesz pod uwagę że cena materiału to nie wszystko układanie kosteczek to powiedzmy 27/m2, a już układanie prawdziwego bruku 60/m2....co jest zrozumiałe...więc niestety cena wybiera za nas pewne rozwiązania.

wszystko to prawda, prawdę mówiąc dziwię się kładącym te betonki, nie wygląda to zbyt ładnie choć jest równe i porządne ale, jak piszesz, niezbyt trwałe, jeśli dobrze poszukać, można kupić stary, już wygładzony bruk z rozbiórek itd. wcale nie drożej od tego substytutu ;)

ech, ja mam tzw.posbruk czyli betonowe kosteczki..pewnie że by się chciało ,szlachetnego,naturalnego matreiału ale nie bierzesz pod uwagę że cena materiału to nie wszystko układanie kosteczek to powiedzmy 27/m2, a już układanie prawdziwego bruku 60/m2....co jest zrozumiałe...więc niestety cena wybiera za nas pewne rozwiązania.

za 30 - 35 zł też układają kostke granitową....

Skrapiać obficie wodą z góry tak, by piaskowe fugi osiadały, a piaseczek przemieszczał się i utwardzał w głąb. To podłoże pracuje cały czas, więc szkoda, by spłukany piasek, po pewnym czasie musiał znów wrócić na bruk i uzupełnić szczeliny. Najczęściej po jednym sezonie fugi są już utwardzone i pięknie trzymają granit.

A po kilkudziesięciu latach jest on z góry tak wyszlifowany i gładki, że aż przyjemnie się po nim biega boso! :D

Zwłaszcza, gdy w upały, poleje się kostkę zimną wodą :D

A czy ktoś z Was może wkleić jakieś zdięcia ułożenia kostki granitowej ...

Najlepiej koło Waszych domków .....

Będe bardzo wdzięczna..... :)

JA byłam za betonką ale jak sie przejechałam po tych wszystkich producentach to mi przeszło a do tego wykonawca usilnie mnie namawia do granitu - ponoć ma na jedno wyjść : droga betonka ok. 65 zł i tańszy granit 30-35zł. Koszty ułożenia granitu ponoć wyższe ale w ostatecznym rozrachunku zamknie się podobną kwotą .

http://images1.fotosik.pl/98/ade4637e27ac4c28.jpg

Część poniemieckiego kamienia uzupełniona na wjeżdzie kostką układaną przez nas osobiście!, na zwykłą przekładkę.

Robota prosta, darmowa i bardzo, ale to bardzo przyjemna!!!

A granit z odzysku, z remontowanego lotniska za 60 zł/tona!!!

Układane tylko na 30-centymetrowej warstwie piachu i jak widać nawet 12 tonowy szambowóż nie zrobił żadnych kolein!

Granitowa jest jasnoszara, czyli normalnie tak jak większość złóż na Dolnym Śląsku czarne i białe centki tworzące kostkę granitu.

Obok - odkryta, poniemiecka ściezka z kolorowych granitów i kamieni rzecznych, wypolerowana przez 200 lat chodzenia :D

Najtaniej jest kupić kostkę używaną, już pięknie wypolerowaną przez czas od zarządcy dróg - powiatowych, wojewódzkich, etc. Często rozbierają stare drogi i kostkę rozbiórkową sprzedają za grosze.

Teraz po ułożeniu podłóg i wjazdu, pokusiłabym sie o jakieś esy-floresy z bazaltu. Ale podjazd to była inicjacja brukarska, więc jest ułożony w najprostszy wzór. Do połowy robiliśmy z teściem, a potem...kończyłam już sama. Moi mężczyżni tylko dowozili piasek i kostkę na "pole robót".

A takiej ogromnej satysfakcji z układania świetnych dróżek za przysłowiowe grosze, Tobie także serdecznie życzę.

aktualnej fotki nie mam - ale kostka zostala porządnie ułożona i nic się z nią złego nie dzieje.

nasza kostka to II gatunek, zwany przez niektórych "ruda". nam sie bardziej podobała niż tradycyjna szara - ma odcienie żółtego i rudego. do tego po bokach jest wąski pasek z bordowej kostki - nie pamiętam jaki to kamień :oops: ...w kazdym bądź razie z odpadów od kamieniarza co robi nagrobki

• 4 years później...

W roli uzupełnienia tematu czyszczenie kostki brukowej.

Firmy czyszczące kostkę brukową używają do tego specjalnych preparatów, które dostępne są w sklepach budowlach, czemu ich używają nasuwa się takie pytanie? A no ze względu na to że dzięki tym preparatom kostka jest wyczyszczona dokładniej. Stosuje się również specjalne impregnaty, które hamują rozwój mchów, porostów i osiadanie brudu. Preparaty te to najczęściej hydrowoski oraz zwykły rozcieńczony domestos.

Edytowane przez Elfir
usunięcie reklamy

Kostk granitowa po zafugowaniu suchym betonem i dokładnym wypłukaniu, jest zawsze pokryta szarym nalotem. Jeśli to tylko nalot cieńki jak mgiełka, wtey wystarczy zwykły ocet ze spożywczego i gąbka. Jeśli nalot betonu jest gruby, wtedy trzeba udać się do lasu po gruby kij i tym kijem pognić osobnika, który to spier....ł. Pozdrawiam

• 2 weeks później...
W roli uzupełnienia tematu czyszczenie kostki brukowej.

Firmy czyszczące kostkę brukową używają do tego specjalnych preparatów, które dostępne są w sklepach budowlach, czemu ich używają nasuwa się takie pytanie? A no ze względu na to że dzięki tym preparatom kostka jest wyczyszczona dokładniej. Stosuje się również specjalne impregnaty, które hamują rozwój mchów, porostów i osiadanie brudu. Preparaty te to najczęściej hydrowoski oraz zwykły rozcieńczony domestos.

Do produkcji takich preparatów używane są odpowiednie komponenty, które mają określone pH i działają we właściwy sposób.