Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

popi i Goni_Mnie_Peleton

Pytacz - Co sądzidzie o samochodzie? Czy warto kupować?

Odpowiadacz - Właśnie kupiłem. Nie polecam. Na zewnątrz emituje spaliny, wewnątrz słychać silnik.

Każdy minimalnie dociekliwy spyta - jaki samochód? I podobnie - jakie ogrzewanie nadmuchowe? Czy Was nie interesują szczegóły?

https://forum.murator.pl/topic/56726-ogrzewanie-nadmuchowe/#findComment-1247664

Jakie są koszty eksploatacji, jak często należy wymieniać filtry, czy dobrze nagrzewa pomieszczenia?

popi

Koszty eksploatacji każdego ogrzewania zależą przede wszystkim od tego co jest źródłem ciepła - prąd, olej, gaz, węgiel, czy drewno itp., oraz od tego jaka jest izolacyjność cieplna i wielkość domu, a nie od tego czy c.o. jest wodne czy nadmuchowe.

Wszyscy wiemy jakie jest c.o. wodne, bo jest popularne. Natomiast jakie jest c.o. nadmuchowe? Może być zrobione baaaaaaaardzo różnie - od prymitywnej DGP z kominka z wentylatorem, do skomplikowanej instalacji z piecem gazowym z automatycznym sterowaniem temperaturowym nawiewu w każdym pomieszczeniu oddzielnie oraz z bardzo dobrym filtrowaniem elektrostatycznym i z osuszaniem lub nawilżaniem a nawet jonizowaniem powietrza w zależności od potrzeb. To pierwsze (DGP z kominka) będzie najtańsze inwestycyjnie a także tanie w eksploatacji. To drugie będzie bardzo drogie inwestycyjnie, koszty eksploatacji średnie podobne do ogrzewania wodnego z piecem gazowym, ale komfort użytkowania znacznie, znacznie wyższy od c.o. wodnego. C.o. wodne jest wykonywane w zasadzie tylko w 2 rozróżnialnych funkcjonalnie standardach - z grzejnikami pod oknami albo jako podłogowe. C.o. nadmuchowe nie ma żadnego przyjętego standardu i jest wykonywane bardzo różnie. Dlatego opinie o ogrzewaniu nadmuchowym są bardzo rozbieżne. Po prostu - w zależności od tego ile kasy ktoś zainwestował oraz jaką firmę najął i jakie postawił jej wymagania - ma albo kurz, wysuszone powietrze i hałas jak Goni_Mnie_Peleton, albo komfort - stabilną wilgotność i czystość powietrza lepsze niż przy ogrzewaniu wodnym oraz żadnego hałasu.

Reasumując - jeśli chcesz mieć najwyższy komfort i masz większą kasę oraz potrafisz postawić i wyekzekwować wymagania funkcjonalne od firmy wykonawczej - rób nadmuchowe. Uczulam na wymagania - nie wierz w jakiekolwiek ustne zapewnienia nawet najlepszych firm. Wszystko musi być szczegółowo i precyzyjnie opisane w założeniach. Niestety na tych szczegółach trzeba się trochę znać.

https://forum.murator.pl/topic/56726-ogrzewanie-nadmuchowe/#findComment-1247772

słuchaj, ja myślałem o tym co oferuje FIRMA CARIER, właśnie z piecem gazowym

Nie znam polskiej formy Carier. Natomiast piece gazowe amerykańskiej firmy Carrier stosuje kilka polskich firm w instalacjach ogrzewania nadmuchowego. Zadaj pytanie tym firmom o wycenę i parametry takiej instalacji w Twoim domu. Podaj projekt domu. Spytaj o cenę i parametry funkcjonalne instalacji. Niech podadzą między innymi: klasę czystości powietrza w pomieszczeniach, częstość czyszczenia, wymiany i koszt wymiany filtrów, odchyłki od nastawy temperatury w pomieszczeniach i gradient temperatury między sufitem i podłogą w tych pomieszczeniach, hałas w dB(A) w ogrzewanych pomieszczeniach i w pomieszczeniu z piecem pracującym na maksa, maksymalną prędkość i temperaturę nawiewu z kratek nawiewnych i ich położenie, stabilność wilgotności powietrza w w pomieszczeniach w okresie zimowym i w lecie, informację o wszelkich okresowych czynnościach obsługowych i serwisowych itd. A później gdy się zdecydujesz na jedną z tych firm, to wstaw im w umowę wszystkie te i inne parametry i zapłać dopiero wtedy, gdy Ci udowodnią, że je osiągnęli. Zażądają może trochę więcej od Ciebie niż od innych mniej wymagających klientów, ale albo im nic nie zapłacisz, albo będziesz zadowolony z eksploatacji.

Aha - nie zgadzaj się na więcej niż 30dB(A) w ogrzewanych pomieszczeniach.

https://forum.murator.pl/topic/56726-ogrzewanie-nadmuchowe/#findComment-1247947