Piotrek77 03.07.2006 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2006 Prosze o radę.Dostałem pozwolenie na budowę w 88r. W domu zamieszkałem w 90r.Przez swoje niedopatrzenie nigdzie tego nie zgłaszałem.Chciałbym teraz otrzymać pozwolenie na użytkowanie obiektu. Mam pozwolenie na budowę lecz nie mam dziennika budowy.Co powinienem zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneska 03.07.2006 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2006 czy ten papier o użytkowaniu jest ci niezbędnie konieczny do życia? bo jeśli nie, to nie zawracałabym sobie tym głowy na twoim miejscu... czy w decyzji o pozwoleniu na budowę było napisane, że po zakończeniu budowy masz zgłosić ten fakt do urzędu? bo jeśli nie, to w ogóle nie ma się czym przejmować... a jeśli koniecznie chcesz, to będziesz musiał przejść procedurę administracyjną i ponieść pewne koszty. u nas wygląda to mniej więcej tak: 1. składasz zawiadomienie o przystąpieniu do użytkowania wraz z oświadczeniem, że z "przyczyn niezależnych" dziennik zaginął. 2. nadzór nakłada na ciebie obowiązek wykonania inwentaryzacji technicznej wraz z orzeczeniem (i tu są niestety te koszty) 3. po wykonaniu obowiązku dostajesz papier oczywiście zakładać należy, że twój nadzór budowlany może tę procedurę przeprowadzić inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts