Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Setere irlandzki - może być

Recommended Posts

Pytanie mam do Was

Czy 1-szym psem może być seter irlandzki ??

Mieszkam na podkarpciu - mam ponad 1,5 ha terenu (łaki, pola pastwiska - lesna zwierzyna) tak więc spacery i miejsca na wedrówki będzie miał tyle ile dusza zapragnie :)

Czesac go jest gdzie :) - jakies wskazówki co do charakteru i ukladności tej rasy moge od Was dostać

Sebo8877

Ja mam setera :wink: :D

znaczy seterkę

:wink: znaczy sie - miałam bo sobie wyemigrowała za Panem za ocean :wink:

oj skomplikowane - niewazne :wink:

ale był to moj pierwszy w zyciu pies - wrażenia bardzo pozytywne - :D spokojna, zrownowazona, taka troszke damulka z niej jest - nos zadarty do góry i trzepot rzęs :wink:

I kałuze sa "be" a " z tym i tym "kundlem" to ja sie bawić nie bede" .... :roll:

cholerna arystokratka :lol:

Na szczescie nie jest to pies z gatunku "histerycznych" - daje sie ładnie szkolić, jest bardzo pojetny, zrownowazony

na pewno nie agresywny.

na pewno - jako mysliwski - lubi biegac i miec cos "do roboty" - najlepiej zaproponowanego przez wlascicela :wink: , jak bedzie lezec na kanapie w salonie i 0 rozrywek to bedzie niedobrze :(

Ja zuwazylam po swojej ze raczej malo inwencji wykazuje samodzielnie do wymyslania sobie czegos do zabawy (sa takie psy co sobie zawsze cos znajda) moja zawsze czekala na inicjatywe z mojej strony (patyczek, ew. szukanie czegos schowanego , ew. tropimy coś)

Jak nie rzucalam pomyslow to foch :wink:

Sa to psy (tak czytalam i to samo moge potwierdzic po swojej) o zrownowazonej , spokojnej psychice ale jednak delikatnej i wrazliwej (dodatkowo suki bardziej niz psy) - czyli szkolenie bron boze nie krzykiem, wymaganie czegos tez nie krzykiem czy szarpaniem - a sposobem i konsekwencja. :wink:

Bardzo lgną do człowieka - na pewno pies nie nadaje sie do kojca sam na podworku - czy wymagania od niego zeby np. w domu siedzial w jakims swoim kacie (czasem psy maja takie "pokoje" gdzies w pom gospodarczym gdzie na czas przebywania w domu maja sobie siedzieć i maja zakaz np. wchodzenia do salonu)

Moja musi miec towarzystwo " na oku" czyli - spała w kacie ale w razie czego kontakt wzrokowy "ze stadem " (czyli z nami był)

:wink:

Oczywiscie takie rzeczy jak - nie wolno wchodzic do kuchni - rozumie i sie stosuje... ale jesli chodzi o spanie to najlepiej przy nogach pana ( albo jeszcze lepiej na kanapie przy jego boku) :wink:

Bardzo przezywaja dluzsza rozlake - moja psinka smiertelnie zakochała sie w moim mężczyznie :wink: i to jego wybrala sobie jako bóstwo na nieboskłonie :D - no i... poniewaz on czesto przebywa na zupelnie innym kontynencie a pies wrecz odmawial z rozpaczy jedzenia :-? - to okazalo sie ze jednak lepiej bedzie dla psa jak zostanie wyekspediowana do "hameryki" i przestanie tesknic....

:wink:

ps. moja pasquda wyglada tak:

http://foto.onet.pl/upload/25/57/_565405_n.jpg

Jesli nie jesteœ przekonany to mam do zaproponowania wspaniałego póltorarocznego Dalmatyńczyka (chłopak) - za darmo-odbiór w Łodzi. Pies super zdrowy, wesoly, pogodny z ekstra charakterem . Pies doœć nietypowy choć w pełni rasowy bo laty bršzowe. Podobno cudo - znajoma lekarka wet. próbowała mnie go sprezentować ale ja już nie mogę wzišć kolejnego psa więc szukamy mu domu. Przemyœl sprawę i daj znać czy bierzesz.

Sebo

Zainteresuj sie prosze propozycja Tyberiana :p

Okazanie serca psu w potrzebie zwroci Ci sie po stokroc .

Rozejrzyj sie dookola ile nieszczescia psiego zobaczysz .

Wystarczy wykapac taka biede i juz :D

Czasem jest z domu tymczasowego i nawet myc nie potrzeba :wink:

Nie rasa jest wazna , nie uroda , wazny jest pies w potrzebie .

Poczytaj tutaj na Forum co pisza ludzie o swoich adoptowanych dzieciakach :wink: :D

Pojedz do schroniska i zobacz ile tam jest nieszczescia.

Serce moze peknac :( :( :(

ps.Setery sa piekne , i inne sa piekne i wszystkie mozna pokochac :p :p :p

I popatrz jeszcze tutaj :p

Tak kochani ale gryze tamat bo ten pies ma się pojawic najszybciej w październiku - narazie wykańczam dom i branie pasa teraz w tej chwili byloby i dla niego straszna męką.

Jak przeprowadze się do remontowanego domu - on będzie miał dom ja będę do niego wracła kazdego dnia -dzis to praktycznie jest budowa tak więc szkoda męcczyć psa - a wprowadzać go na 47m2 gdzie mieszka 5 osób i kot - to małe nieporozumienie.

rrmi masz rację w 1000% ale jak wyżej - seter to sprawa przyszłości, pytania padaja bo chciałbym poznac bardziej i rasę i ludzi którzy je mają - a czy będzie to seter, wilk, czy dalmatyńczyk czy może najnormalniejszy kundel czas i wydarzenia w moim zyciu pokażą.

Pozdrawim serdecznie i dziękuje wszystkim za wszelakie opinie i głosy oraz podpowiedzi

sebo8877

Szkoda, kolejne niechciane psie serce, kolejna para oczu wpatrzona z nadziejš w człowieka, który wcišż je zawodzi.

Sebo, nie iloœć miejsca jest ważna, pies i tak nie biega w domu tylko na spacerze, w domu potrzeba kawałka miejsca na posłanie i miskę ale nic to, nic na siłę bo to nie o to chodzi.

Szkoda, kolejne niechciane psie serce, kolejna para oczu wpatrzona z nadziejš w człowieka, który wcišż je zawodzi.

Sebo, nie iloœć miejsca jest ważna, pies i tak nie biega w domu tylko na spacerze, w domu potrzeba kawałka miejsca na posłanie i miskę ale nic to, nic na siłę bo to nie o to chodzi.

Tyberian trochę źle to odebrałes - nie chodzi o to ze ja gardze tym dalmatyńczykiem - czy nie chćę się nim zainteresować. Nie moge sobie pozwolić na wzięcie psa dziś - gdyz

po 1 i najwazniejsze - nie ma mnie na budowie codzienne.

po 2 mieszkamy kątem u teściów i sprowadzenie tam psiny jest niemożliwe

Nie znaczy to ze nie jestem nim zainteresowany - jeżlei może ten dalmatyńczyk poczekac na mnie to października to mogę być zainteresowany.

ak więć widzisz - nie chcę być bezdusznym czlowiekim bezserca ludziem który mysli tylko o sobie.

Rozwazmy hipotetyczna sprawę wziolem tego dalmatyńczyka- przecierz do października to on przejdzie katusze - bez Pana bo cąly czas na budowie, dodatkow w bardzo malym mieszkaniu i dodatkowo samotny prze całe dnie ???

Czy takie rozwiązanie wydaje Ci się dla niego lepsze.

Trzeba to inaczj rozegrać- stworzyć warunki i wtedy zaprosić takiego biedak do siebie.

Z całym szacunkiem dla Twojego i swojego dobrego serca

sebo8877

Nie ma sprawy, nie o to chodzi. Wiem, że masz konkretny powód aby nie brać teraz psa. Rozumiem, ale weż pod uwagę, że jeœli przyjdzie moment decyzji to masz wybór: kupić psa od hodowcy albo wzišć psa z adopcji lub schroniska. Też może by rasowy (seter czy inny) jest wiele rasowych psów czekajšcych na domy, którym możesz uratować życie. To tyle, sam zdecydujesz co zrobisz. I nie miej żalu do mnie bo ja poprostu staram się uœwiadomić ludziom, że można trochę zmniejszyć koszmarnš iloœć cierpišcych i czekajšcych na cień nadziei zwierzšt. Każdy może podarować życie choć jednemu a to juz bardzo wiele. Trzymaj się.

Nie ma sprawy, nie o to chodzi. Wiem, że masz konkretny powód aby nie brać teraz psa. Rozumiem, ale weż pod uwagę, że jeœli przyjdzie moment decyzji to masz wybór: kupić psa od hodowcy albo wzišć psa z adopcji lub schroniska. Też może by rasowy (seter czy inny) jest wiele rasowych psów czekajšcych na domy, którym możesz uratować życie. To tyle, sam zdecydujesz co zrobisz. I nie miej żalu do mnie bo ja poprostu staram się uœwiadomić ludziom, że można trochę zmniejszyć koszmarnš iloœć cierpišcych i czekajšcych na cień nadziei zwierzšt. Każdy może podarować życie choć jednemu a to juz bardzo wiele. Trzymaj się.

Tyberian jak najbardziej biore taka możliwość - na pewno pierwsze moje kroki będa prowadziły do schroniska. Tak już zaplanowaliśmy że od tego zaczniemy

sebo8877

a ja powiem, ze doskonale rozumiem sebo8877

pies to nie zabawka i uwazam ze nie jest dobrym pomyslem branie go tylko i wylacznie pod wplywem chwili , emocji i tego ze tak smutnie patrzy :(

trzeba zapewnic temu psu i spokojny kat i opieke i czas - a czasem w pewnych zyciowych okolicznosciach nam go po prostu brakuje :wink:

powiem tez przy okazji moze niepopularna teorie :wink: i posypia sie na mnie gromy.... :wink: ale trudno

rozumiem tez osoby kupujace rasowe psy a nie biorace takie ze schroniska.

mimo wszystko - rasowy z hodowli pies to jakis wzorzec zachowan , charakteru, temperamentu (zazwyczaj, bywaja wyjatki) a pies ze schroniska moze sie okazac cudownym kochajacym przyjacielem ale tez jedna wielka niewiadoma

czasem po roznych traumatycznych przezyciach (czy dlugotrwalym przebywaniu w schronisku) takie psy sa nerwowe, czasem maja zaburzenia psychiki itp.

zal mi ich ogromnie ale nie namawialabym w ciemno kazdego kto chce miec psa wlasnie na takiego schroniskowego - osoba ktora w zyciu nie miala psa moze sobie z tym po prostu nie poradzic - i to bedzie sytuacja w ktorej i pies cierpi i czlowiek ktory jest ogromnie rozczarowany - bo nie jest w stanie podolac wyzwaniu.... :-?

W sumie mam taki przyklad z zycia - ale nawet pomyslalam ze zaloze nowy watek i spytam o rade ...

Zielonooka, ja też uwielbiam setery, sš piekne i majš masę wdzięku i zalet co nie znaczy, że nie ma seterów w schroniskach. Też sš. Jeœli nie za długo i nie zwichnie im się psychika to sš wspaniałe w nowym domu. Sa też przypadki psów z hodowli o zwichniętej psychice, choćby to:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=74441&sid=0d9e995d42994195b569b26e8b592b73

rozumiem tez osoby kupujace rasowe psy a nie biorace takie ze schroniska.

Bo to sa dwie rozsadne drogi do wziecia psa ...

- rasowy z hodowli

- "odzysk" - czyli schronisko i okolice - psy oddawane , znalezone itp ...

W kazdym badz razie nalezy sie jak ognia wystrzegac psow z pseudohodowli (gieldy, allegro itp) - kupujac "kundelka" napedzamy koniunkture "producentom" i przyczyniamy sie do zapelniania schronisk !!!

I jako ciekawostka:

Dziewczyna, ktora adoptowala tego setera wziela ostatnio kolejnego - kilkuletniego oddanego przez poprzedniego wlasciciela. Z tego co wiem ani w jednym, ani w drugim przypadku nie zaluje :lol:

jeżlei decyduję się na psa to biore za niego odpowiedzialność - to podstawa

Sebo8877

Niestety nie wszyscy tak mysla :(

Ta ruda na kanapie:

http://autozakupy.pl/tina/2.jpg

tez sie komus po roku znudzila ... Oj - sporo bylo seterow w przeciagu ostatnich kilkunastu miesiecy. Na szczescie dlugo nie czekaja na nowe domy.

I jeszcze ;)

Jzeli chcesz setera - nie daj sie przekonac, ze n.p. "bokser to prawie taki seter" :lol: Setery (szcegolnie Irlandy) to rasa jedyna w swoim rodzaju. Z jednej strony - wyglad to przezycie estetyczne, a z drugiej niepowtarzalny charakter 8)

I tak jak mowiem albo szczeniak z rozsadnej hodowli, albo ... wejdz sobie czasem na "Dogomania.pl > Rasy > Grupa 7 > Pointery i setery " - moze jakies potrzebujace rude szczescie znajdzie akurat u Ciebie dom ?

(jezeli jest jakas informacja o seterze do oddania to od razu pojawia sie tu albo na forum seterkowo.org)