Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

- taras+ 'opaska' w kolo domu

kostka betonowa 6cm... przeznaczenie: piesi (nie samochody!!!).. ewentulanie aby sie nie rozjechalo to pod okazyjnym przejechalniem taczka itp

Z tego co wiem powinien to byc tluczen.. z innego zrodla wiem ze generalnie nie powinien to byc produkt rzeczny bo musi byc ostrokatny

Problem w tym ze kamieniolomy w mojej okolicy sa w Siedlimowicach.. troche daleko

Czy cos z portu rzecznego handlujacego piachami itp (z wody...) nadawaloby sie na podbudowke?

Obecnie jest sobie korytko w ziemi na okolo 25-30 cm glebokie.. planowalem to:

- ziemie zagescic

- wsypac tlucznia (produkt A) okolo 15cm

- zagescic

- wsypac okolo 3cm piachu (produkt B)

- zagescic

- podsypac jeszcze piachem okolo 2-3cm

- ulozyc kostke

- zagescic

Jakie sa mozliwe i sensowne warianty dla Produktu A i B?

Pozdrowienia,

Przemek

https://forum.murator.pl/topic/56781-wroclawco-pod-kostke-brukowa/

... nie ma slowa o 'typie' kamyczkow )wysmigane przez wode czy kanciaki z kamieniolomow.. nie ma to znaczenia?

Przemek

Kruszywo łamane jest znakomitym materiałem na podbudowę, bowiem ziarna klinują się i takie podłoże jest stabilne.

Dlatego na "podbudowę właściwą" będzie to materiał lepszy od żwiru/pospółki

Jednak jako podsypka bezpośrednio pod płytki, lepszy wydaje się piasek niż grys. Dla pewności można go "stabilizować" niewielką ilością cementu.

Oczywiście warstwy proponwane przez Reziego są idealne, nie mniej, przy ruchu lekkim aż taki układ wydaje mi się pewną chmm... :roll: rozrzutnością.

Jeśli zrobisz tak jak na przekroju - zakładając, że nie masz skrajnie niekorzystnego gruntu rodzimego (torfy, wysadzinowe gliny/iły), nawet we Wrocławiu samochody dostawcze nie zniszczą nawierzchni.

https://forum.murator.pl/topic/56781-wroclawco-pod-kostke-brukowa/#findComment-1248506

We wszystkich How To publikowanych przez producentów pokazana jest bezpośrednio pod kostką podsypka z warstwy piasku grubości od 3 do 5 cm.

Jednak w mojej okolicy wykonawcy rezygnują z niej i często z podbudowy. Dają w to miejsce tzw. suchy beton w proporcji piasek/ cement - 9:1.

Rezygnują w ten sposób z wsiąkania wody w nawierzchnię.

Są jeszcze inne minusy takiego rozwiązania ??

https://forum.murator.pl/topic/56781-wroclawco-pod-kostke-brukowa/#findComment-1249049