RADEK13 03.07.2006 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2006 Mamy w domu drzwi wew. sosnowe - lakierowane 5 lat temu lakierem bezbarwnym. Teraz byśmy chcieli je przemalować tak aby nie straciły słojów deski a nabrały koloru dębu. Czy to możliwe? A jak ktoś zna radę czym to pomalować i jak to byłbym wdzięczny.[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pafnucy 03.07.2006 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2006 Mamy w domu drzwi wew. sosnowe - lakierowane 5 lat temu lakierem bezbarwnym. Teraz byśmy chcieli je przemalować tak aby nie straciły słojów deski a nabrały koloru dębu. Czy to możliwe? A jak ktoś zna radę czym to pomalować i jak to byłbym wdzięczny.[/b] Poszukaj w Castoramie abo gdzie indziej bejcy, ktora zabarwi to na taki kolor, jak Ci się podoba. Za kilka tygodni będę tak robił, bejce juz mam: kolor ciemny dąb. Potem chcę jeszcze dać na to wosk, który dość ciekawie pachnie i nadaje kolorowi fajnej głębi. Impreza przez to robi się dość droga, ale efekt miły dla oka. Zrobiliśmy próbkę na kawałku dechy i wyszło fajnie. Niestety, potem Anglia przegrała z Portugalią i chyba na zawsze wosk kojarzył mi się będzie z tym wydarzeniem. Ale i tak zamierzam właśnie tak zrobić drzwi przynajmniej na jednym poziomie. U ciebie dojdzie jeszcze sciągnięcie starego lakieru, rzecz jasna, o ile został Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 04.07.2006 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2006 Mamy w domu drzwi wew. sosnowe - lakierowane 5 lat temu lakierem bezbarwnym. Teraz byśmy chcieli je przemalować tak aby nie straciły słojów deski a nabrały koloru dębu. Czy to możliwe? A jak ktoś zna radę czym to pomalować i jak to byłbym wdzięczny.[/b] Najpierw trzeba by usunąć lakier - tu możesz zastosować jakiś środej chemiczny albo szlifować. Potem możesz zastosować jakąś lakierobejcę. jednak jak dobierasz kolor na podstawie próbek w sklepie staraj się by próbki były z tego samego gatunku drewna co masz drzwi. Na różnych gatunkach ta sama lakierobejca będzie wychodzić inaczej. Ja stosowałem V33 w kolorze jasny dąb. Tu masz efekt (fotki troche przekłamane). Na surowe drewno naniosłem 3 warstwy. http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=926473#926473 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts