Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dlaczego oleander zrzuca liście ??

Recommended Posts

jak w temacie ... :-?

niby jest ładny ( ma ponad 2 m),ale pojawiają się żółte liście ,które po pewnym czasie opadają ( kilka dziennie )

pryskałam decisem na mszyce ,jakimś preparatem na pajączki i ....nie pomaga :( nawet dwa razy przesadzałam i nic ......

co może być przyczyną ???

Ew-ka

Jeśli moje rady z daturą sprawdziły sie tam gdzie mieszkasz, to namawiam cię do posadzenia oleandra bezpośrednio do ziemi w ogrodzie. Liście i cała roślina może usychać bo ma za mało wilgoci. Nie wiem czy zaryzykujesz 2metrowego, ja bym tak zrobiła bo lubię eksperymenty z roślinami.

Udało mi się nawet przetrzymać mojego w ogrodzie przez dwie zimy, ale rósł w zacisznym południowym kącie. Niestety trzeciej zimy zdechł z mojej winy bo za wcześnie go odkryłam i przemarzły mu korzenie. W czasie zimy dobrze okryty nie stracił liści, a kwitł i rósł rewelacyjnie.

A poza tym b.łatwo się rozmnaża, wystarczy obciąć gałężie i do wody, szybko puści korzenie

dusia -jak zwykle niezawodna :D

mam dość mały ogdródek i tak naprawde oleander stoi na tarasie i jest jego piękną ozdobą tak jak datura ( kwitnie już :D ) którą pozostawiłam w donicy .

Te opadające liście to nie jest jakaś wielka tragedia ,ale widać ,że coś mu jest a ja lubię mieć zdrowe roślinki -stąd moje pytanie o opryski .

mój oleander stoi w miednicy, a ta jest wkopana w ziemie. Do niej wlewam codziennie jakies 5 litrów wody i wszystko skubaniec wypija. Te opadanie liści to tylko "za sucho" .

Kwitnie już? Moj duży czerwony dopiero ma zamiar, za to mały biały zaczyna :D

Również mam oleandry - kilka odmian(dwa mają ponad 1,5m. wysokości). Zaobserwowałam,że liście gubią kiedy mają za sucho i mało miejsca w donicy. Jednego przesadziłam do gruntu- ma się bardzo dobrze, chociaż jeszcze nie kwitnie, drugi musiał zostać w donicy, bo już nie miałam dla niego miejsca w gruncie. Nie mogłam przesadzić go do większej donicy, bo nie dałabym rady go przenieść, więc szpadlem zmniejszyłam bryłę korzeniową prawie o połowę i uzupełniłam ziemią - nic mu nie dolega, jest zieloniutki - widocznie nie boi się obcinania korzeni.

Mój oleander uwielbia mokro, mokro, mokro, jest metrowy, ale rozgałęziony, słońce ma od południa do wieczora, codziennie wlewam mu prawie 2l wody, ale jak kiedyś mój mąż miał podlewać :evil: to skończyło się to właśnie opadaniem liści...

może i to jest przyczyna ......chociaz wody mu nie żałuję .......postaram sie mu lać więcej :D

dzięki :D