Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kredyt Hipoteczny

Recommended Posts

Mam nastepujace pytanie: Dom, ktory chce kupic jest obciazony dwiema hipotekami po 100 tys. Wartosc domku wynosi ok. 180 tys.

Wlasciciel moze zdjac jedna z tych hipotek ale z druga moze to troche potrwac. Czy jakis bank udzieli mi kredytu hipotecznego jesli nieruchomosc jest w czesci obciazona hipoteka? Skoro wartosc domku to 180 tys. a po zdjeciu jednej hipoteki laczne obciazenie wynosilo by 100 tys to chyba te pozostale 80 tys. moga stanowic gwarancje dla banku. Czy ktos ma w tym doswiadczenie i potrafi mi doradzic ?

Z tego co wiem to banki wymagają żeby hipoteka w tytułu kredytu była wpisana jako pierwsza w księdze wieczystej,

ale według mnie kolejność wpisów specjalnego znaczenia tutaj nie ma, ponieważ w wypadku postępowania egzekucyjnego (czego nikomu nie życzę) z takiej nieruchomosći kolejność zaspokajania rosczeń określa dokładnie art. 1025 kpc. Mówi on tak że w pierwszej koleności zaspakaja się :

1) koszty egzekucyjne

1a)alimenty

2) należności za pracę do trzech najniższych wynagrodzeń,

3) należnosći z tytułu kredytów hipotecznych zabezpieczone hipoteką ...

4) pozostałe należnosći pracownicze,

5) Skarb Państwa, ZUS ...

itd

Bank ma pewne granice jeśli chodzi o kredyt hipoteczny. Np 70 % wartosći nieruchomosći a dlatego że w wypadku wymuszonej sprzedaży cena jest z reguły niższa od rynkowej. Jeśli nie wykreslisz hipoteki na 100 000 zł to nie liczyłbym na kredyt większy niż 50 000 zł.