Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WYJAZD NA WCZASY CZY KASA NA DOM?

Paty

...  

55 użytkowników zagłosowało

1. 1. ...

Recommended Posts

My też nigdy nie wyjeżdżaliśmy na typowe " wczasy " . Raczej były to wyjazdy z grupą przyjaciół w góry , na Mazury , w miejsca odludne , tak żeby trochę od tej codziennej gonitwy i tłumów odpocząć . Nie były to też wyjazdy , które nadszarpywały nasz budżet więc w trakcie budowy mogliśmy sobie na nie pozwolić . Teraz mieszkamy już 1,5 roku i choć nadal jest coś w domu do zrobienia nie wyobrażam sobie żeby choć na tydzień gdzieś nie wyskoczyć . Mój Małż właśnie łowi pstrągi i lipienie na Sanie :D , ja pod koniec sierpnia będę szlifować tatrzańskie szlaki a na koniec lipca planujemy podróż sentymentalną do 3miasta , bo tam zaczęła się nasza wspólna droga :D

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A my jeŸdzimy co roku, najchętniej na Słowację, tam dopiero sš fajne ceny. Obieramy region, wsiadamy w samochód i jedziemy, a jak nam się spodoba miejsce, to znajdujemy kwaterę i już.

Dopiero w tym roku odpuszczamy, bo chcemy się wprowadzać, więc każda złotówka się liczy.

Budowa domu na etapie wykończeniówki, więc wydatki są olbrzymie.

Rozważaliśmy długo i jednak jedziemy. Staraliśmy się aby wypadło nie najdrożej, nie będzie to żaden exluzywny wyjazd jeśli chodzi o warunki, ale za to miejsce przecudne widokowo. Kemping nad jeziorem Garda we włoskich Alpach. Namiot, i nie wygody, ale zachód słońca nad górami nie do przecenienia.

Nam nie jest żal urlopu na wczasy, bo mamy go 2 miesiące. Trzeba wyjeżdżać, trzeba mieć odskocznie od bądź, co bądź wyczerpującego zajęcia, jakim jest budowa i wykańczanie domu. Jeździmy pod namiot, na Mazury na żagle.

bo ja odkąd zaczęłam budowę domu zawsze mam takie wewnętrzne rozterki, z jednej strony tydzień dwa odpoczynku z drugiej strony 3 - 5 tys , które można wykorzystać na coś w domu

Ja takich pieniędzy nie mogę przeznaczyć na urlop wiec nie mam takich rozterek.

Nam nie jest żal urlopu na wczasy, bo mamy go 2 miesiące. Trzeba wyjeżdżać, trzeba mieć odskocznie od bądź, co bądź wyczerpującego zajęcia, jakim jest budowa i wykańczanie domu. Jeździmy pod namiot, na Mazury na żagle.

bo ja odkąd zaczęłam budowę domu zawsze mam takie wewnętrzne rozterki, z jednej strony tydzień dwa odpoczynku z drugiej strony 3 - 5 tys , które można wykorzystać na coś w domu

Olkalybowa

taki wyjazd na żagle na mazury z całą rodziną nie kosztuje chyba mniej niz 2 - 3 tys. :o

trzeba jeść, gdzieś spać ( opłata za pole namiotowe, samochód) , wypożyczenie żaglówki to tez koszty chyba że to kilka dnie a nie tydzień czy dwa

Jeszcze a'propos Karwi - wczoraj pojechałe sobie ze Szklanej Huty (za Białogórš) do Jastrzębiej Góry i z powrotem...i kto to coœ tam mówił o pustej plaży w Karwii? Ufff...przejœcie/przejazd graniczył z cudem.

Mały

ty mnie chłopie nawet mie strasz bo ja Karwię pamietam z przed 5 lat i wtedy było pusto...............to będę jeździć na plaże między karwią a Dębkami.....a zresztą może być ciasno żeby pogoda była .........

jedziemy w góry. jedyna różnica, że od 6 lat jeżdziliśmy na min 3 tygodnie a teraz jedziemy na dwa. Jednak trochę czasu brak i forsy szkoda. Ale jechać tzreba, w Łodzi klimat fatalny i działka tego nie zmieni. No i trzeba trochę zmienić otoczenie, bo tu jestem zbyt dostępna i urlop kończy się tym, że siedzę w pracy.

Olkalybowa

taki wyjazd na żagle na mazury z całą rodziną nie kosztuje chyba mniej niz 2 - 3 tys. :o

trzeba jeść, gdzieś spać ( opłata za pole namiotowe, samochód) , wypożyczenie żaglówki to tez koszty chyba że to kilka dnie a nie tydzień czy dwa

Opłaty za pole namiotowe, samochód odpadają, bo śpisz na jachcie. Każdej nocy w innym miejscu. Jeśli przycumujesz na dziko do niezagospodarowanego brzegu nie płacisz nic. Wynajęcie jachtu na dobę kosztuje ok.100zł. Jeździmy zazwyczaj na tydzień. Nasza rodzina skłąda się na razie z 2 osób. Na jachcie jest 5 osób, czyli na osobę wychodzi 140zł. Je się pasztet, dżem, zupki z paczki, rarytasem jest fasolka, czy inne słowikowe jedzenie. Przyjmując że przez cały rejs zjesz 14 pasztetów, 7 chlebów, 7 słoików z fasolką, jakieś masło to zmieścisz się w 200zł za jedzenie.

W tym roku powstanie stan surowy-kosztem 2 tygodni nam morzem. Rok temu jeszcze nam się nawet nie śniło, że zaczniemy budowę, wiec mielismy wielkie plany wakacyjne. Cóż, czas pokazał :wink: W przyszłym roku będziemy wykańczać, wiec morze jeszcze troszkę poczeka...

Mamy w planach jednak wypad na Mazury, chociaż na kilka dni (teściowie mieszkają w tamtych rejonach).

Pociesza mnie jeszcze fakt, ze mam na działce staw, w którym można się popluskać - ot, namiastka Bałtyku :lol:

Dobra to powiem krótko - zaczynałem budowe w 96 roku. Od tego czasu byłem na wczasach chyba 3 razy(sponsorowane częściowo przez firmę)...ale jeździł będę częściej.

Dlaczego? Życie tak zap... i ucieka między palcami, że warto coś z niego wyciągać. Zwłaszcza jak widziałem jak ono gasło. Przykre może, ale prawdziwe.

My jeździmy w weekendy na fesiwale muzyczne, głownie reggae, wybieramy się też na przystanek Woodstock i może na jakiś weekendzik nad może. Koszty dosyć niskie, spanie pod namiotem itp. Jednak trochę to ciągnie kasy i mimo dość niskich zarobków nie chcemy rezygnować z tych wyjazdów. Najwyżej wprowadzimy sie nieco później.

Bo jak pisze Mały

Dlaczego? Życie tak zap... i ucieka między palcami, że warto coś z niego wyciągać.

Pozdrawiam

Dlaczego? Życie tak zap... i ucieka między palcami, że warto coś z niego wyciągać.

Jestem za, podnoszę rękę i naciskam przycisk.

A ja podnoszę dwie ręce i naciskam przycisk za siebie i kolegę obok :D i niech mi nikt nie mówi że to wbrew prawu ! Życie ma się tylko jedno i nie wolno zmarnować nawet jednego dnia .

A ja podnoszę dwie ręce i naciskam przycisk za siebie i kolegę obok :D i niech mi nikt nie mówi że to wbrew prawu ! Życie ma się tylko jedno i nie wolno zmarnować nawet jednego dnia .

jak się cieszę że mnie rozumiecie............. :lol: :lol: :lol:

Maxtorka a pasztet Ci nie obrzydnie......?

My jeździmy pomimo że dom jeszcze wymaga dużo kasy, w tamtym roku startowaliśmy i był krótki wyjazd do Krakowa i oklic oraz zakup psiura w tym roku jest już bardziej wczasowo i będą jeziora :)

Oprócz tego są jakieś wyjazdy weekendowe w końcu trzeba trochę odspanąc od tego zgiełku i pędu.

jak się cieszę że mnie rozumiecie............. :lol: :lol: :lol:

Maxtorka a pasztet Ci nie obrzydnie......?

Paty , o pasztecie pisała Olkalybowa ale ja w czasie wyjazdów też chętnie go jadam , zwłaszcza z pomidorkiem i cebulką . Mniam :D Podobnie jak mielonkę :D

Zresztą takie jedzonko to same miłe wspomnienia z czasów kiedy w sklepach nic nie było a pod namiotami jeść się chciało więc dźwigało się plecaki pełne takich właśnie zdobycznych puszek . Fajnie było :D