Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

mieszkam w Krakowie

chcę wybudować dom w okolicach (20 km) - mam działkę 12a

(prawie uzbrojoną)

najważniejsze jest to, że zamierzam sprzedać mieszkanie

i za te pieniądze wybudować dom (mieszkanie warte ~250.000)

szukam projektu domu jak najbardziej prostego, niedużego, aby pieniędzy starczyło, bo więcej mieć nie będę

(początkowo myślałm o domku technol.kanadjskiej - ale chyba raczej nie)

wybrałam projekt pm 18

http://www.dom-parterowy.pl/lista.php?kategoria=pm&os=16

proszę napiszcie co sądzicie

ja jestem zielona w tych sprawach, budowę w całości musiałabym polecić jakiejś firmie,

ale nie wiem czy się nie porywam z motyką na słońce

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witaj

no, coz... nie znam Twoich wszystkich wymagan co do projektu ani osob ktore beda tam zyc...wiec trudno ocenic czy "dobrze" wybralas :wink:

natomiast jesli glownie kierowalas sie funkcjonalnoscia domu, prostota , tania budowa , prostym i klarownym ukladem wnetrz to sadze ze...tak :wink:

projekt jest ...prościutki to pierwsza rzecz jaka mi przychodzi do glowy :wink: , ale proste czesto znaczy piekne :wink:

male uwagi - wiatrolap (malenki - swoja droga prawie w kazdym typowym projekcie te przedsionki to pieta achillesowa :wink: ) troszke bym go powiekszyla - tak zeby zmiescic szafe (np wnekowa) i zeby minimum 2 osoby sie w nim zmiescily :wink:

- drzwi do gl czesci domu dalabym przesuwne (jednak te otwierane zabieraja duzo miejsca i moga sie stac powodem bolesnego urazu jak gtos bedzie sie rozbieral a inny ktos gwaltownie te drzwi otworzy :wink: ewentualnie niech sie otwieraja na hall a nie na ten malenki wiatrolap :wink:

- nie wiem czy to dobry pomysl z dwoma wejsciami do lazienki... :-? zwlaszcza ze na parterze jest tylko jedna i pelni funkcje ogolnodostepnej :-?

nie wiem czy to wygodne zawsze pamietac o zamykaniu 2ch dzrwi (i po skozystaniu z lazienki o ich otwieraniu? no chyba ze... chyba ze jestescie tak wyluzowani ze ew. wtargniecie kogos do toalety w trakcie kozystania z niej nie stanowi problemu :wink:

nie wiem czy nie przerobilabym lekko miejsca obecnej lazienki i pom gospodarczego zeby wygospodarowac minimalna przestrzen na maly - ogolnodostepny wc z uwywalka ,a te duza lazienke przypisala tylko do sypialni na parterze i tylko z wejsciem przez nia... :wink: (ew. dac ja dostepna tylko z zew a nie z sypialni - czasem w niewielkiej sypialni taka bezposrednia bliskosc lazienki moze byc uciazliwa - halas np. w nocy, swiatlo itp.) :wink:

- w sypialni tam gdzie szafa maja bieg schody bedzie to pod skosem - czyli ew. szafa na pewno na zamowienie i niekoniecznie wygodna (brak przekroju wiec nie wiem jaka wysokosc pomieszczen i czy duzy ten skos)

- elewacja ogrodowa I - troszke glupio (moim zdaniem :-? ) wygladaja te 2 okna na poddaszu i to 1 okno na parterze dalabym w tym miejscu dwa okna symetrycznie pod tymi na poddaszu :wink:

- troszke niezgrabnie wyglada to male okienko polaciowe samuskie jak ta sierotka :wink: :D na calej polaci dachu ( w sumie sa dwa - elew frontowa i ogrodowa II) jakby dalo rade z jeszcze jedno bym dorzucila (jakos symetrycznie) - doswitli pomieszczenie na poddaszu i bedzie lepiej sie prezentowalo z zewnatrz (ale to akurat uwaga "kosmetyczna" i nie majaca wplywu na uzytkowanie a jedynie na wyglad z zew.) :wink:

do poddasza uwag nie mam :wink:

ogolnie - zgrabny, prosty, nieprzekombinowany projekt , moze nie powalajacy na kolana swoja uroda (ha! na wizualizacji wrzucili dom z elewacja w klinnkierze :wink: co bardzo "podrasowywuje" jego widok - ale jak sie przyjrzec to sie zastanawiam czy nie walneli tego w photoshopie - znaczy tego klinikieru ...no coz glowy nie dam :wink: ) ale z ciekawie i funkcjonalnie wykorzystana powierzchnia :wink: i sparwiajacy calkiem sympatyczne wrazenie :wink:

mozna zastosowac cos co poakzali na stronie Bauherra - wlasnie taki klinkier lub mocniejszy i ciemnijszy kolor tynku na dole a jasniejszy na gorze - ozywi to elewacje i sparwi ze bedzie wygladal ciekawiej niz caly w jasnym jednolitym tynku (ew dac dodatki z klinkieru jakies obramowania okien czy drzwi - no jednym slowem pobawic sie zeby z zew nie wygladal jak pudelko :wink: )

srodek to tylko ew. kosmetyczne zmiany :wink:

ps. a jak bedzie stal dom wzgl. stron swiata? :wink:

ps. aha jeszce jedno - jak bedziesz zlecac firmie - prosty projekt - to zwykle mniej bledow na budowie :wink:

pozdrawiam :wink:

zielonooka

bardzo, bardzo dziękuję Ci za cenne uwagi

- nie wiem czy to dobry pomysl z dwoma wejsciami do lazienki...

też myślę, że to nie jest dobry pomysł, to jedyna rzecz która przyszł mi do głowy po obejrzeniu projektu, aby zostawic tylko drzwi z zewnątrz, a pokój przerobić na gabinet

drzwi do gl czesci domu dalabym przesuwne (jednak te otwierane zabieraja duzo miejsca i moga sie stac powodem bolesnego urazu jak gtos bedzie sie rozbieral a inny ktos gwaltownie te drzwi otworzy ewentualnie niech sie otwieraja na hall a nie na ten malenki wiatrolap

racja! teraz to widzę, że koniecznie tak trzeba zrobić

male uwagi - wiatrolap (malenki - swoja droga prawie w kazdym typowym projekcie te przedsionki to pieta achillesowa ) troszke bym go powiekszyla - tak zeby zmiescic szafe (np wnekowa) i zeby minimum 2 osoby sie w nim zmiescily

może da się z tego pomieszczenia gospodarczego coś "odkroić"

ogolnie - zgrabny, prosty, nieprzekombinowany projekt , moze nie powalajacy na kolana swoja uroda

natomiast faktycznie chodzi mi o to, aby dom był prościutki w związku z tym łatwiejszy i tańszy w budowie,

nie jestem wymagająca, jedynie myślę o tym czy starczy mi pieniędzy ze sprzedaży mieszkania, jeśli tak będę szczęśliwa jak nie wiem co, bo będę mieszkać w domu o czy zawsze marzyłam

Witaj,

Projekt bardzo mi sie podoba. Prosty, funkcjonalny i dlatego ladny.

Jesli zamierzasz sypialnie na parterze przerobic na gabinet, to ja bym zlikwidowala drzwi do lazienki - tak jak radzi zielonooka.

Zgadzam sie rowniez, z pomyslem wygospodarowania troszke miejsca na szafe w wiatrolapie.

My kupilismy PG 11 z tej samej pracowni (troszke go zmieniamy) i musze powiedziec, ze kontakt z pracownia jest bezproblemowy.

Powodzenia w wyborze :wink:

jesli z sypialni na parterze robisz gabinet - to mysle ze spokojnie mozna tę lazienke zmniejszyc (np. wyrzucic wanne i zostawic tylko umywalke i wc)

z kawalka lazienki zrobic pom gosp a z kawalka pom gosp. troche wiecej przedsionka

bardzo dobry pomysł

Czy takie zmiany zgłasza się przy zakupie projektu?

Czy takie zmiany zgłasza się przy zakupie projektu?

niekoniecznie :wink:

normalnie kupujesz projekt typowy (1200-1800 zl)

ktory potem trzeba zaadoptowac (tu koszt rozny 600-1000 zl, zalezy jakie zmiany)

Każdy projekt typowy trzeba zaadoptowac (np. do wybranej technologii), a nawet taki ktoremu nie zmieniamy technologii w jakiej zostal zaprojektowany , nawet taki w ktorym o centymetr nie przesuniemy zadnej scianki :wink: - taki projekt tez wymaga adaptacji - czyli przestaje byc anonimowy i typowy a robi sie projetem Pana i Pani X :wink: i taki tez wrysowywuje sie na mapke. (czasmi jest to w cenie adpatacji , czasem dodatkowo platne)

Jesli chodzi o zmiany - w kazdym projekcie typowym jest napisany zakres typowych zmian - np. wlasnie zmiana technologii , zmiana (usuniecie, przesuniecie ) scian dzialowych , zmiana pokrycia dachu (np z dachowki na blache;)) zwykle tez zwiekszenie otworow okiennych, zamiana jakis okien (np w garazu) na luxfery zeby mozna blizej granicy dom postawic , inna kolorystyka budynku itp.- czyli takie zmiany "drobne" ktore nie wplywaja na konstrukcje oraz i charakter domu (w roznych pracowniach roznie ten zakres zmian jest rozpisany)

Inne zmiany takie juz "powazniejsze" typu: zmiana kąta nachylenia dachu , zmiany konstrukcyjne (np. usuniecie sciany nosnej) , poszerzenie lub zwezenie budynku, likwidacja balkonow (czasem jako w typowej zgodzie a czasem nie) , podwyzszenie scianki kolankowej, itp wymagaja pisemnej zgody projektanta (zwykle nie ma problemow z uzyskaniem takowej, choc bywaja i tacy ktorzy na pewne rzeczy nie pozwalaja, zwykle jednak wydaja zgode z zastrzezeniem ze osoba adaptujaca projekt ponosi odpowiedzialnosc np. za prawidlowe obliczenia konstrukcyjne w przypadku usuniecia sciany nosniej lub polozenia ceramicznej ciezkiej dachowki karpowki na wiezbe pierwotnie zaprojektowana pod lekka blachodachowke )

Adaptacja typowa - czyli w tym konkretnym przypadku - przesuniecie scianek dzialowych - tu nie trzeba miec zgody projektanta , jest wydana odgórnie :),

adaptacje robi projektant z uprawnieniemi - moze byc to autor projektu lub jakakolwiek inna osoba majaca uprawnienia - najczesciej przy takich drobizagach - polega to na naniesieniu czerwonym flamastrem zmian na projekcie :) i ew. (jesli jest to wieksza ingerencja w pierwotny projekt) dolaczonym opisie zmian do projektu

pozdrawiam

dhr

Mamy jednak nadzieje, ze uda sie zamknac w ok.200 tys

czy myślisz o takiej cenie za dom "pod klucz"?

(tzn np. z wszystkimi instalacjami, podłogami, z kuchnią i np łazienką)

zielonooka

dzięki za wszystkie informacje

(jejku jaka ja jestem "ciemna" :o )

pozdrawiam

Annoa

;) adaptacje mozna zrobic w pracowni projetowej w ktorej kupisz projekt lub tez poszukac jakiegos architekta z upr. na "rynku" to nieistotne

Jesli ograniczysz sie do drobiazgow takich jak przesuniecie scianek działowych i ew. dorzucenie dodatkowego okna - koszt nie powinien byc wysoki, pozdrawiam :wink:

• 5 months później...

Czesc Anno,

Ja tez buduje PM18, znaczy zaczynam na wiosne:-)

Obecnie koncze zmiany (glownie okna i elewacja bo wnetrze uwazam za bardzo funkcjonalne i zmian bedzie niewiele), wyceniam poszczegolne etapy i probuje poukladac terminy z ekipami.

Chetnie podyskutuje.

Pozdrawiam Robert

• 8 months później...

Hop, hop, Robercie Urbaniaku i Annoa, buduje ktores z Was pm 18?

Bo choc serce rwalo mi sie do parterowki, rozum kaze rozwazyc dom z poddaszem i pm 18 zasadniczo mi pasuje.

W oryginale parter wyglada tak:

http://images24.fotosik.pl/116/a77a60a0a3790d9em.jpg

Orientacja dzialki taka, ze trzeba zmienic polozenie tarasu.

Wykorzystam Twoje uwagi, Zielonooka, dzieki. O otwieraniu drzwi z wiatrolapu w strone salonu ciagle mysle. W gabinecie, tam gdzie pod schodami jest przewidziana szafa bede polki na ksiazki. Wneka zaczyna sie na wysokosci 136 cm. Nawet mam taka szafke robiona na wymiar w poprzednim mieszkaniu (poddaszowe).

To co mnie jeszcze denerwowalo to wchodzenie do kuchni z polowy pokoju dziennego, wiec zmienilam polozenie spizarni (dodatkowo drzwi harmonijki lub przesuwane). Dzieki temu kuchnia bedzie oslonieta od poludniowego slonca. Zamiast kominka bedzie koza, bo salon nieduzy. Stol w jadalni ma jednak zmiescic sporo osob, ale zeby nie zagracal wyjscia na taras czesciowo bedzie chowac sie pod stelazem z karton gips - taka azurowo scianka na granicy kuchni i salonu.

I tak sie jeszcze waham, czy zmienic tak:

http://images30.fotosik.pl/116/25c50ff743b1baf9m.jpg

(ciasny hol, wejscie do pomieszczenia gosp. z korytarza - niby ma byc gaz, ale jak mi sie zmieni na ekogroszek, to porazka; no i dzrwi nie moga sie otworzyc na zewnatrz, jak przepisy przykazuja)

czy tak:

http://images33.fotosik.pl/94/252544d1e2f97e22m.jpg

(w wiatrolapie miejsce tylko na wieszak, w korytarzu stanelaby reprezentacyjna szafa po babci, hol jest holem, nie korytarzem i wejscie do pomieszczenia gosp. z wiatrolapu)

I to kusi i to neci, help...

Poddasza nie umiem czytac :( Scianka kolankowa 116 cm, kat 45 stopni, wiec powinno byc dobrze. Ale mysle o polaczeniu tych dwoch pokoi od strony poludniowej tyle ze tam jakos wypada slup - moze polaczyc i wydzielic garderobe? Moze zmiana okien poludniowych na balkonowe z barierkami (bez balkonu). Okna balkonowe dogrzeja pomieszczenie, a na barierkach bedzie mozna wywietrzyc posciel.

Rozstawilismy dzis sznurki na dzialce i stanelo na wersji 2 (z wejsciem do pomieszczenia gospodarczego z wiatrolapu). W powiekszonym ganku bez szafy jest swobodnie. Ale jak sobie przypomne ciagle lajania rodzicow: "zanies te sterte kurtek do szafy... Kiedy po wybudowaniu garazu pomieszczenie gospodarcze stanie sie miejscem tylko na piec gazowy i zasobnik, na jego poczatku mozna powiesic drazek na kilka palt. Wieksza szafka na buty trafi tam od razu. Pomieszczenie gospodarcze jest waskie, ale trudno.

Trzeba bedzie przestawic w lewo komin na spaliny gazowe z wentylacja, ale na poddaszu to nie przeszkodzi. Mam nadzieje, ze nie popsuje to bryly (komin bedzie b. wystawal). Dodamy tez przewod na garderobe wydzielona z poludniowego pokoju na poddaszu. Spizarnia to taka troche szafa, wstawimy dzwiczki lamelkowe przesuwane. Czy moze byc bez wentylacji?

Lazienka na dole mala, ale to ma byc zasadniczo toaleta z awaryjnym prysznicem. Salon wypada nie-za-duzy, kuchnia mala, ale ratuje ja spizarnia. Licze na efekt zwiekszenia przestrzeni z polaczenia salonu i kuchni i na zagospodarowanie wneki pod schodami (wysoka max 136 cm gleboka 74 cm). B. chcemy miec na 100 metrach gabinet na dole (oboje duzo pracujemy w domu), wiec cos za cos.

Schody dwubiegowe ze spocznikiem, niby wygodne zadne zabiegowe, ale... No wlasnie. Czy szerokosc 80cm to nie za malo? Chyba trudno bedzie duze sprzety wnosic. A szansy na poszerzenie nie widze :(

Czy znacie kogos, kto wybudowal taki domek?

qulpiak, przeczytałem, obejrzałem rysunki i

...... i nie wiem.

Nie potrafię nic sensownego napisać. Każdy z nas jest inny, każdy ma inne potrzeby i gusta. Wy potrezbujecie na dole gabinet, bo pracujecie w domu, my i tak za długo siedzimy w pracy, dlatego gabinetu nie ma, a na dole będzie sypialnia. Jak dla mnie to znowu kuchnia jest trochę mała. Czy ta spiżarnia jest tak potrzebna :wink:

W naszym projekcie schody były tak samo umieszczone jak u Was. Zostały całkowicie przeniesione, na przeciwną stornę domu. Ale jeżeli to zrobicie to zacznie się rewolucja..... Dolna łazienka będzie pewnie dość często używana, dlatego chyba przydałaby się odrobinę większa.

http://s3.directupload.net/images/070829/temp/I6ARJ4ht.jpg

Jak dla mnie to znowu kuchnia jest trochę mała. Czy ta spiżarnia jest tak potrzebna :wink:

Wlasnie mysle, ze jak zlikwidujemy spizarnie to juz nie zmiescimy wszytskiego. Polki w spizarnia wydaja mi sie bardziej pojemne niz szafki w kuchni, ale zobaczymy przed dzialowkami. Inna sprawa, ze nie kucharzymy - dla nas idealny obiad przygotowuje sie w 20 minut.

W naszym projekcie schody były tak samo umieszczone jak u Was. Zostały całkowicie przeniesione, na przeciwną stornę domu. Ale jeżeli to zrobicie to zacznie się rewolucja.....

Schody w tym projekcie to najwieksza zagwostka. Napisz prosze, czemu wam takie nie pasowaly - za duzo miejsca zajelyby?

Dolna łazienka będzie pewnie dość często używana, dlatego chyba przydałaby się odrobinę większa.

My ja wlasnie zmniejszylismy z oryginalu, bo to raczej taka toaleta bedzie (brak sypialani na dole). Pralka bedzie w gospodarczym lub na gorze. Kabina prysznicowa jest wcisnieta na dole awaryjnie i z mysla, ze na poczatku nie wykonczymy poddasza. Mam nadzieje, ze w tej na gorze uda nam sie zmiescic i prysznic i wanne z kotara, zeby dwie osoby korzystaly jednoczesnie, ale w ogole nie wyobrazam sobie tamtej lazienki i nie wiem, czy jest wystarczajaco duza. Ale moze powinnismy jeszcze rozwazyc te dolna.

Myslesmy jeszcze o http://www.dom-parterowy.pl/rzuty.php?kategoria=pm&id=pm19

Troche wiekszy po obrysie i z balkonem, ale tylko dwa kominy, wiec pewnie podobny koszt. Mamy wjazd od poludnie i taras bedzie od poludnia (od zachodu sie nie zmiesci), wiec pm 19 jest ustawiony tak jak trzeba. Ale ten slup przy wejsciu do salonu, kuchnia otwarta na hol, kominek z kominem na zewnetrznej scianie - cos nam tu nie gra.

Czy Twoj wiatrolap jest jakos zamykamy w srodku?

Wlasnie mysle, ze jak zlikwidujemy spizarnie to juz nie zmiescimy wszytskiego. Polki w spizarnia wydaja mi sie bardziej pojemne niz szafki w kuchni, ale zobaczymy przed dzialowkami. Inna sprawa, ze nie kucharzymy - dla nas idealny obiad przygotowuje sie w 20 minut.

U nas też gotowanie nie jest treścią życia. Nad tym co pisałaś się nie zastanawialiśmy, czyli gdzie trzymać "to wszystko" :roll: A chyba powinniśmy?

Jeżeli chodzi o kuchnię i oddzielające ją od salonu ścianki, to robiliśmy mały eksperyment. Żeby zobaczyć jak będą kształtowały się pomieszczenia i ich oświetlenie, zrobiliśmy tam "ścianki" ze styropianu. Salon z miejsca stał się ciemniejszy i optycznie stracił na wielkości. W konsekwencji zrezygnowaliśmy z tych ścianek i kuchnia połączona jest z salonem pełną szerokością. Różnicę tą można wyłapać oglądając rzut parteru i zdjęcia.

Schody w tym projekcie to najwieksza zagwostka. Napisz prosze, czemu wam takie nie pasowaly - za duzo miejsca zajelyby?

Przede wszystkim były dość wąskie, i nie były odzielone od tego jednego pokoju. Do tego wg projektu nad tym pokojem w którym były schody, czyli salonem, w oryginalnej wersji Bauherr była pustka! Za duża starta powierzchni! I tym momencie się zaczęło. Projekt przeszedł niezłą ewolucję. Tak naprawdę z oryginału pozostał tylko widok zewnętrzny :wink:

My ja wlasnie zmniejszylismy z oryginalu, bo to raczej taka toaleta bedzie (brak sypialani na dole). Pralka bedzie w gospodarczym lub na gorze. Kabina prysznicowa jest wcisnieta na dole awaryjnie i z mysla, ze na poczatku nie wykonczymy poddasza. Mam nadzieje, ze w tej na gorze uda nam sie zmiescic i prysznic i wanne z kotara, zeby dwie osoby korzystaly jednoczesnie, ale w ogole nie wyobrazam sobie tamtej lazienki i nie wiem, czy jest wystarczajaco duza. Ale moze powinnismy jeszcze rozwazyc te dolna.

U nas jest tak, że dolna łazienka będzie miała prysznic i z powodu moich upodobań będzie wykorzystywana częściej. Oczywiście umywalka i kibelek. W projekcie jest nawet przewidziana pralka, nawet kazałem zrobić do niej podejście, ale pozostanie ono nieużywane.

Dlaczego na dole łazienka nieco większa i nie pełniąca funkcji awaryjnej? Bo na dole domu będziemy siedzieć w ciągu dnia, tam będzie toczyło się nasze życie. Prawdopodobnie ze względu na fajny klimat na dole będziemy też spali. Funkcję pokoju określanego jako powiedzmy gabinet, czyli tam, gdzie będzie biurko, komputer, itp przejmie pomieszczenie na górze.

Myslesmy jeszcze o http://www.dom-parterowy.pl/rzuty.php?kategoria=pm&id=pm19

Troche wiekszy po obrysie i z balkonem, ale tylko dwa kominy, wiec pewnie podobny koszt. Mamy wjazd od poludnie i taras bedzie od poludnia (od zachodu sie nie zmiesci), wiec pm 19 jest ustawiony tak jak trzeba. Ale ten slup przy wejsciu do salonu, kuchnia otwarta na hol, kominek z kominem na zewnetrznej scianie - cos nam tu nie gra.

Dom trochę większy generuje większe koszty budowy. Balkom jest fajny, kiedy mają go znajomi. Zazdrościmy, ale to dodatkowy koszt budowy. Zobacz ile osób wykorzystuje balkon w domakch jednorodzinnych... o blokach nie mówię, bo tam ludzie trzymają rowery :wink:

Słup to zbrojenie, beton, to potem podciągi, i w konsekwencji koszty. O "utrudnianiu"komunikacji nie wspomnę.

Czy Twoj wiatrolap jest jakos zamykamy w srodku?

Tu jest mały problem. Boimy się, że otworzenie drzwi wejściowych spowoduje w zimę nagły wpływ zimnego powietrza i wychłodzenie praktycznie całego parteru. Bo nie mamy tam żadnych dodatkowych drzwi. Myślałem już o tym, że jeżeli rzeczywiście będzie z tym kłopot, to wtedy zabudujemy szkłem tę naszą podcień.

Mam pytanko odnośnie kominka? Jest to element, który zdecydowaliście, że bedzie i koniec?