Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ubezpieczenie domu

zuzka

Recommended Posts

Chciałabym ubezpieczyć dom (już oddany do użytku) na wypadek pożaru czy też innego trzęsienia ziemi.

Na wypadek włamania bardziej mnie interesuje pokrycie ewentualnych zniszczeń niż kradzież, gdyż cennych rzeczy póki co nie posiadam :)

Proszę - napiszcie czy ubezpieczacie dom i jakie towarzystwa polecacie.

oczywiście że ubezpieczyć.

Tak jak ubezpieczam mieszkanie co roku, tak samo będe ubezpieczać dom.

A towarzystw ubezpieczeniowych jest od groma, na CU, PZU, Warta, Hestia itp.

Wiem że są jakieś kryteria i warunki co do wymogów ubezpieczenia, np będziesz miał trudności jeśli w domu nie masz drzwi anty włamaniowych, jeżeli nie masz zabezpieczonych piwnic, o ile takowe posiadasz.

Jeżeli np drzwi garażowe są nie zamykane a z garażu jest wejście do domu.

I kilka innych pierdół.

Jeśli jesteś rolnikiem to ubezpieczenie jest obowiązkowe.

oczywiście że ubezpieczyć.

będziesz miał trudności jeśli w domu nie masz drzwi anty włamaniowych

chyba chodzi Ci o drzwi ogniotrwale :) mynia_pynia chce sie ubezpieczyc na wypadek pozaru i trzesienia ziemi, mysle ze warto jeszcze na wypadek zalania (powodzi) - generalnie jest jeszcze kilka innych "niebezpieczeństw" w ofercie TU typu uderzenie statku powietrznego ;)

w PZU na sume ubezpieczenia 100 tys płacę ok. 180zł rocznie

Liczyłam, że się odezwią posiadacze takowego i podrzucą parę praktycznych wskazówek. Na co uważać, o co dopytać, czego dopilnować...

A może ktoś już ma doświadczenia w likwidacji szkód (tfu, tfu, nie życzę)?

po pierwsze: wziąć do domu OWU i dokłądnie przeczytać

po drugie: jeśłi nie ma czegoś wyszczególnionego w OWU, tylko ogólnie, to zrobić załacznik do polisy

po trzecie: zrobić zdjęcia i też załaczyć jako załącznik do polisy

ja przeżyłam pożar :cry:

Jank - wydaje mi się, że to prawda. Gdzieś tak przy okazji mi się rzuciło w oczy.

Ink - strasznie mi przykro. Opowiedz coś o tym pożarze. Chyba się udam do PZU. Nie mam czasu (niestety) biegać i porównywać innych. Miałam nadzieję, że ktoś już to zrobił :wink:

Jank - wydaje mi się, że to prawda. Gdzieś tak przy okazji mi się rzuciło w oczy.

Ink - strasznie mi przykro. Opowiedz coś o tym pożarze. Chyba się udam do PZU. Nie mam czasu (niestety) biegać i porównywać innych. Miałam nadzieję, że ktoś już to zrobił :wink:

Pożar od kominka :evil: Rzeczoznawca przyjechał następnego dnia po zgłoszeniu, rozliczałam się na podstawie faktur (jeśli nie miałabym faktur wypłacaliby kwotę netto), zastrzeżeń brak.

Warto dokładnie poznać OUW - ja akurat ubezpieczam sie w Warcie, tam ubezpieczenie murów jest tanie (jak chyba wszędzie), ale w skład "murów" wchodzą trwale zamontowane elementy, a więc: płytki, wanna, biały montaż, a nawet szafy zabudowane i zabudowa kuchenna). Najdroższe jest oczywiście ubezpieczenie od kradzieży, ale akurat ja "złota" :wink: w domu nie trzymam :D

Inka, napisz, jak "od kominka" ?

My mamy polisę w Hestii, pakiet hestia 7. Dodatkowo mamy ubezpieczenie okien i drzwi od wandalizmu i wysokie OC na domowników z rozszerzeniem na świat.

Nie wiem jak, coś było nieszczelne.... ubezpieczyciel nie potrafił wskazać winnego...

Też mam jakieś OC jakby np. moje drzewo spdało na działkę sąsiada, albo dziecko wjechało rowerem....

Mam pytanie odnośnie ubezpieczenia potrzebnego gdy wzielo sie kredyt na budowe. W umowie mam, ze musimy dostarczyc polise ubezpieczenia nieruchomosci od ognia itd. Moze wiecie jak to jest, skoro wybudowane są dopiero ławy fundamentowe? Jak z ubezpieczaniem tego? Czy liczy sie to jakos procentowo? Czy może od całości kredytu ?

Beata

A bank nie napisal na jaką wartość ma byc to ubezpieczenie?

Z reguły banki żądają polisy na wartość nie mniejszą niz kwota kredytu. Oczywiście musi byc tez umowa cesji praw z polisy na bank kredytujący.

W takim PZU ubezpieczaja na kwote dowolną, skladka 0,22% od kwoty ubezpieczenia.

Podstawa prawna obowiązkowego ubezpieczenia rolników:

Ustawa z dnia 22-05-2003r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych

"Art. 4. Ubezpieczeniami obowiązkowymi są:

1) ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych za szkody powstałe w związku z ruchem tych pojazdów, zwane dalej "ubezpieczeniem OC posiadaczy pojazdów mechanicznych";

2) ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej rolników z tytułu posiadania gospodarstwa rolnego, zwane dalej "ubezpieczeniem OC rolników";

3) ubezpieczenie budynków wchodzących w skład gospodarstwa rolnego od ognia i innych zdarzeń losowych, zwane dalej "ubezpieczeniem budynków rolniczych";

4) ubezpieczenia wynikające z przepisów odrębnych ustaw lub umów międzynarodowych ratyfikowanych przez Rzeczpospolitą Polską, nakładających na określone podmioty obowiązek zawarcia umowy ubezpieczenia."

Mam chalupę na wsi slużącą do celów wyłacznie rekreacyjnych ale gruty w ewidencji są rolne, a więc traktowana jestem jako rolnik. Nawet KRUS się zgłaszal żebym sobie tam odkładala na emeryturkę 8)

Dzięki Chatte, ale

Podstawa prawna obowiązkowego ubezpieczenia rolników:

Ustawa z dnia 22-05-2003r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych

"Art. 4. Ubezpieczeniami obowiązkowymi są:

3) ubezpieczenie budynków wchodzących w skład gospodarstwa rolnego od ognia i innych zdarzeń losowych, zwane dalej "ubezpieczeniem budynków rolniczych";

to ja rozumiem, że budynki muszą wchodzić w skład gospodarstwa rolnego. Jeśli mam gospodarstwo rolne wraz z budynkami w jednym miejscu a oprócz tego w innym miejscu mam domek wybudowany na działce budowlanej to ten domek nie podlega obowiązkowemu ubezpieczeniu - czy dobrze myślę ?

Nie drązyłam tego tematu az tak dokładnie, bo moja chalupa stoi na gruntach rolnych wg ewidencji gruntów. Wg prawa jest to gospodarstwo rolne, choc nie słuzy produkcji rolnej.

Myślę, że dom na dzialce budowlanej, a więc nie-rolnej, nie będzie podlegał obowiązkowemu ubezpieczeniu rolniczemu.

Ale... od ognia i innych klęsk żywiołowych warto się ubezpieczyc dobrowolnie. Nie są to zawrotne sumy.