JMDomek 16.03.2003 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2003 Witam.Zastanawiam się nad rodzajem mat. z którego będzie zbudowany mój dom. Biorę pod uwagę dwa rozwiązania: YTONG lub ściana z bet. kom. + docieplenie wełną mineralną.Czy właściciele domów wybudowanych z YTONGA chcieli by podzielić się swoimi uwagami nt. użytkowania przez nich domów (koszty ogrzewania, koszty wykończenia, itp.)A może ktoś mieszka w domu wybudowanym drugą technologią???Proszę o Wasze opinie. Mam nadzieję, że pomogą podjąć mi właściwą decyzję. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JMDomek 16.03.2003 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2003 Czy nikt nie mieszka w domach z bet. kom.?Wasze opinie naprawdę są dla mnie bardzo ważne.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 16.03.2003 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2003 1. Ytong to właśnie beton komórkowy, ale firma bardziej znana niż inne2. Większość z różnych względów (wytrzymałość ścian, przenikanie ciepła, trudności z dobrym wykonaniem ...) wybiera jednak ocieplenie, czyli ścianę dwuwarstwową. Poszukaj na foruma napisano o tym całe strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JMDomek 16.03.2003 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2003 Być może nie sprecyzowałem o co mi chodzi.Poszukuję argumentów za i przeciw, pomiędzy YTONG ściana jednowarstwowa 36,5 vs Puławy 24x24 + 12cm wełny. Dzięki za podpowiedz. Będę szukał na Forum. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.03.2003 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2003 Dostałem wycenę z Ytonga dla mojego domu (200 m. pow. użyt.)i tak: 36,5 cm - 33.437,-zł. 24cm - 23.079,- zł. Styropian 5000-6000 zł. reasumując, wariant 24cm+10-12cm styropianu jest tańszy i cieplejszy. Można jeszcze zaoszczędzić wybierając innego dostawcę betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek 16.03.2003 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2003 ten anonimowy powyżej to ja.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 16.03.2003 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2003 Ja postawiłem na Ytong, mimo, że pewnie wyszło drożej. Piszę "pewnie", bo dokładnych kalkulacji innych technologii nie przeprowadzałem. Styropian, czy wełna na zewnątrz mają dla mnie jedną podstawową wadę: jak dzieciak, albo jego tatuś kopnie mocniej piłką w ścianę, lub ten drugi oprze się swoim ciężarem wracając z imprezki, to mamy dziurę w ścianie. Warstwa kleju i tynk strukturalny tego nie wytrzymają. Przy robieniu takich porównań trzeba pamiętać, by robić kalkulację materiałów dostarczonych na budowę. Ytong ma w cenie klej i transport z rozładunkiem. Pozdrowionka Metal P.S. Zabawni są moim zdaniem ci niecierpliwi - także założyciel tego wątku - którzy zadają jakieś pytanie i po pół godzinie już upominają się o odpowiedź: "nikt mi nie pomoże?" , "nikt nic nie wie?". Ludzie kochane: My domy budujemy, a nie siedzimy ciągle w sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JMDomek 16.03.2003 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2003 W niedzielę?Trzeba czasem odpocząć przed PC-tem. Dzięki za podpowiedzi.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 16.03.2003 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2003 Cały dzień przed PC-tem??? PozdrowionkaMetal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 16.03.2003 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2003 Na forum jest kilka obszernych wątków na temat wyboru technologii wznoszenia ścian. Trochę bez sensu pisać jeszcze raz to samo. Użyj funkcji szukaj. Ale nie licz na prostą i jednoznaczna odpowiedź. Gdyby jakiś system był istotnie lepszy od pozostałych to dawno zdominowałby rynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 16.03.2003 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2003 Ja myślę, że jest sens w tym, że piszemy w nowych wątkach o tym samym. Dzięki temu to forum żyje. Inaczej byłoby tu jedno wielkie nudne archiwum. Zauważyłem, że stare wątki były zdominowane przez forumowiczów, którzy teraz już się nie udzielają (pewnie się już wybudowali i nie żyją tymi tematami tak jak my). Każdy wątek mimo że powiela te same tematy jest inny. I czasami ktoś coś nowego, ciekawego napisze. Poza tym jak Jasiu DOMOWNIK FORUM mógłby się stać "domownikiem forum", skoro twierdzi że już wszystko było? Ano tak, że pewnie się wypowiadał w wątkach, które już były Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wstep Bronislaw 16.03.2003 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2003 Miałem podobny dylemat. Zrobiłem mury z Y. Nie żałuję, ale patrząc na domy sąsiadów z "lokalnego" b-k + styropian (jakość materiału podobna, wykonania niewiele "gorsza", cena niższa no i ściany cieplejsze) to teraz juz bym tego nie zrobił.Bronek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JMDomek 16.03.2003 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2003 Ocieplenie BK styropianem? Tyle się słyszy: oddychanie ścian, mikroklimat, punkt rosy, itp. Czy styropian ma jakiś negatywny wpływ jako mat. dociepleniowy (wilgoć, pleśń, itp.)?Szczerze mówiąc, myślałem o dociepleniu 24 BK wełną, natomiast w wielu przypadkach (tutaj oraz w dyskusjach "historycznych") piszecie, że Wasze domy ocieplone są styropianem.Może chcecie podzielić się Waszymi doświadczeniami? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek 16.03.2003 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2003 "Oddychanie ścian" to tylko maleńki procent w wymianie gazowej budynku. Jeżeli dom ma sprawną wentylację zawilgocenia nie powinny się pojawiać. W moim domu mam zamiar zastosować wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła więc problem wilgoci będę miał załatwiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 17.03.2003 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 No to jak mamy pisac jeszcze raz to samo to piszę: Ytong to beton komórkowy produkowany przez firmę Ytong. Wg.zapewnień producenta Ytong jest lepszej jakości od konkurencji. Owa przewaga jakości ma rekompensować wyższą cenę Ytonga. Pozostali producenci (np.: Prefbet) produkują różne odmiany bloczków BK. Od najtańszych z żużlobetonu (szare), poprzez białe zwyczajne do murowania na zwykłą zaprawę, aż po bloczki "D" - "o podwyższonej jakości wykonania". Te ostatnie produkowane są (jak sama nazwa wskazuje) z większą precyzją - muszą trzymac wymiar do 1 albo 2 mm - nie pamietam dokładnie. Wybór bloczków zależy od przyjętej technolgi wznoszenia ścian. Jeśli chcesz budować ściany jednowarstwowe to skazany jesteś na bloczki Ytonga, albo innych producentów "o podwyższonej jakości". Są to bloczki o grubości od 36 do 40 cm z piurowpustami i uchwytami. Dostarczane są na plac budowy na zafoliowanych paletach. Niektórzy producenci sprzedają takie bloczki od razu z klejem, ale to za przeproszeniem pic na wodę. Na paletę bloczków murowanych na cienką spoinę potrzeba worek (25kg) kleju, który kosztuje poniżej 15 zł. Jeśli wybrałeś take rozwiązanie to musisz również kupić systemowe nadproża. Przy ścianie jednowarstwowej bardzo istotna jest jakość wykonania. Nie ma mozliwości wyrównywania nierówności zaprawą, itp... Jeśli zdecydowałeś się na ścianę dwuwarstwową (ocieploną) to masz trochę większy wybór. Możesz murować z bloczków pod klej (24cm), albo tańszych bloczków pod zaprawę. Tych najtańszych (szarych) bym nie polecał. Niby nie ma na nie nic konkretnego, ale... Murując dwuwarstwowo możesz już sobie pozwolić na pewne niedoróbki i uzywanie tańszych elementów (nadproży) ,ponieważ ściana pełni rolę głównie konstrukcyjną. Funkcje izolacji spełni głównie ocieplenie. Możesz też użyć twardszych bloczków - bloczki jednowarstwowe to głównie beton odmiany 400 lub 500 - ma lepsze właściwości ciepłochronne, jest lżejszy ale i delikatniejszy. Dwuwarstwowe wznosi się z odmiany 600. Ściana jednowarstwowa o grubości 36 cm ma wsp.przenikania ciepła U=0.3 Ściany dwuwarstwowe ocieplone watrstwą 10cm mają wsp zbliżony. Przy grubszym ociepleniu wsp.ten spada do 0.25, a można i lepiej. Najtaniej można wznieść ściany z szarego betonu ocieplonego 10cm styropianu. Droższy jest beton biały na zaprawę, a jeszcze droższe są bloczki pod klej. 1 cm ocieplenia styropianem kosztuje około złotówki (m3 styropianu to ca 100,- zł). To oznacza, że pogrubenie ocieplenia z 10 do 12 cm typowego domu (do 200m2 ścian) kosztuje 400,- zł. Ocieplanie wełną jest droższe niż styropianem. Wełna ma trochę gorszy wsp.U od styropianu (a więc trzeba dać jej ciut więcej) i jest trochę droższa. Styropian jest samogasnący, wełna nie pali się wogóle. Sciana z BK pod klej ocieplona wełną kosztuje podobnie do ściany jednowarstwowej. W dyskusjach o ścianach jedno-dwuwarstwowych i ocieplaniu wełną-styropianem dużo jest o "oddychaniu" ścian, dyfuzji pary wodnej, mikrokilamcie i termosach. Z grubsza sprowadza się to do tego, że przeciwnicy ocieplania (szczególnie styropianem) twierdzą, że ściana ocieplona "nie oddycha" przez co w domu jest wilgoć, pleśnie i grzyby. Tak naprawdę udział ścian w "oddychaniu" budynku jest znikomy. Faktycznie ściany ocieplone styropianem mają najgorszy wsp.przenikania pary wodnej, ale jest to bez znaczenia. Każdy współczesny dom jest szczelny i wymaga skutecznej instalacji nawiewno-wywiewnej (mikroroszczelnienia okien trochę sytuację poprawiają ale nie załatwiają całkowicie) Ja wybrałem ścianę dwuwarstwową z BK 24cm odmiany 600 "pod klej" ocieplona 12 cm styropianu (byc moze dam 15cm - jeszcze sie waham). Bloczki są dobrej jakości, równe, ściany wznosi się szybko i czysto. Ocieplał będę na jesieni. Metr kwadratowy gotowego muru (materiały+transport+robocizna) będzie mnie kosztował około 120,- zł (tynki wew.gipsowe, zew.mineralny Knaufa malowany Tikurillą) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts