Bartt 16.03.2003 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2003 Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r.w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie stanowi: § 152. 3. ... Odległość dolnej krawędzi otworu wlotowego czerpni od poziomu terenu powinna wynosić co najmniej 2 m. Czy wynika z tego, że czerpni nie można umiejscowić niżej , czy ja coś źle interpretuję. Bo jeśli tak jest, to komin GWC powinien być b. wysoki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wega 16.03.2003 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2003 Przepis ten dotyczy wentylacji i klimatyzacji, a nie GWC. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.03.2003 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2003 wega a na czym polega roznica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wega 16.03.2003 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2003 Wentylacja i klimatyzacja ma swoją własną czerpnię, i może istnieć bez GWC a sam przepis nie uwzględnia tego wymiennika. Pomylono tu czerpnię wentylacji z czerpnią wymiennika. Lepiej przedstawi to ten schemat. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 16.03.2003 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2003 No tak, ale wymiennik jeśli pracuje, staje się automatycznie zakończeniem czerpni dla wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wega 16.03.2003 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2003 Jeśli wymiennik pracuje, to masz klimatyzację, jeśli nie pracuje, to wentylację (mechaniczną), czyli masz odrębną czerpnię (oczywiście zgodnie z przepisami § 152. 3). Jeśli jej nie masz, to nie masz prawdopodobnie żadnej wentylacji - § 148.2. "W pomieszczeniu, w którym jest zastosowana wentylacja mechaniczna lub klimatyzacja, nie można stosować wentylacji grawitacyjnej...", a nie sądzę, aby tak było... choć? ...można tak ciągnąć dalej, ale czy warto?..., w końcu dojdziemy do tego, że GWC się nie opłaca? Ja bym jednak zaufał fachowcom od GWC. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 16.03.2003 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2003 Wega, a wiesz może czemu postawiono tą granicę 2 metrów dla czerpni? Planowałem wypuścić ją jakieś 50cm nad trawnik Czy chodzi o zapachy, czy może o wilgotność powietrza (rosa, mgła)??? Nie mam nic przeciw omijaniu nieistotnych przepisów o ile znam ich przyczynę i decyzję podejmuję w pełni świadomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wega 16.03.2003 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2003 Bartt, a widziałeś czerpnie powietrza dla dużych obiektów? Jest to z reguły rura kwadratowa osłonięta (zakończona) siatką o sporych rozmiarach, a moc ssąca taka, że może wciągnąć całkiem spory ciężar. Te 2 metry załatwiają w znacznym stopniu sprawy BHP. Montowałem coś takiego całkiem niedawno, i mogę powiedzieć, że to niezły odkurzacz. O szczegóły trzeba jednak spytać... ministra... Pzdr. [ Ta wiadomość była edytowana przez: wega dnia 2003-03-16 23:47 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 19.03.2003 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2003 Dla BarttaMam podobny problem.Stężenie kurzu zmniejsza się powyżej 1-2 metrów od powierzchni gruntu. Jeśli teren jest zadarniony (trawa, małe roślinki) to myślę, że usytuowanie czerpni na poziomie 120 cm wystarczy.Ponadto w rekuperatorze będę miał filtr. Tylko chodzi o to abym go nie musiał zbyt często czyścić.Przepisy określają też minimalną (dość znaczną) odległość wyrzutni wywiewanego powietrza od okien, nie do zrealizowania w małym domku. ZbiR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts