Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy a czerpnia GWC

Recommended Posts

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r.w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie stanowi:

§ 152. 3. ... Odległość dolnej krawędzi otworu wlotowego czerpni od poziomu terenu powinna wynosić co najmniej 2 m.

Czy wynika z tego, że czerpni nie można umiejscowić niżej :???:, czy ja coś źle interpretuję.

Bo jeśli tak jest, to komin GWC powinien być b. wysoki :sad:

Jeśli wymiennik pracuje, to masz klimatyzację, jeśli nie pracuje, to wentylację (mechaniczną), czyli masz odrębną czerpnię (oczywiście zgodnie z przepisami § 152. 3). Jeśli jej nie masz, to nie masz prawdopodobnie żadnej wentylacji - § 148.2. "W pomieszczeniu, w którym jest zastosowana wentylacja mechaniczna lub klimatyzacja, nie można stosować wentylacji grawitacyjnej...", a nie sądzę, aby tak było... choć? :wink:

...można tak ciągnąć dalej, ale czy warto?...:smile:, w końcu dojdziemy do tego, że GWC się nie opłaca? Ja bym jednak zaufał fachowcom od GWC.

Pzdr.

Wega, a wiesz może czemu postawiono tą granicę 2 metrów dla czerpni? Planowałem wypuścić ją jakieś 50cm nad trawnik :sad:

Czy chodzi o zapachy, czy może o wilgotność powietrza (rosa, mgła)??? Nie mam nic przeciw omijaniu nieistotnych przepisów o ile znam ich przyczynę i decyzję podejmuję w pełni świadomie.

Bartt, a widziałeś czerpnie powietrza dla dużych obiektów? Jest to z reguły rura kwadratowa osłonięta (zakończona) siatką o sporych rozmiarach, a moc ssąca taka, że może wciągnąć całkiem spory ciężar. Te 2 metry załatwiają w znacznym stopniu sprawy BHP. Montowałem coś takiego całkiem niedawno, i mogę powiedzieć, że to niezły odkurzacz. O szczegóły trzeba jednak spytać... ministra...:wink:

Pzdr.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: wega dnia 2003-03-16 23:47 ]

Dla Bartta

Mam podobny problem.

Stężenie kurzu zmniejsza się powyżej 1-2 metrów od powierzchni gruntu. Jeśli teren jest zadarniony (trawa, małe roślinki) to myślę, że usytuowanie czerpni na poziomie 120 cm wystarczy.

Ponadto w rekuperatorze będę miał filtr. Tylko chodzi o to abym go nie musiał zbyt często czyścić.

Przepisy określają też minimalną (dość znaczną) odległość wyrzutni wywiewanego powietrza od okien, nie do zrealizowania w małym domku.

ZbiR