Krzysiekkk 05.07.2006 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 Widzę, że jest tu mnóstwo ludzi mających jeszcze więcej doświadczeń w temacie budowy domów. Wiec może i mnie ktoś doradzi, czy warto ryzykować podjęcie budowy domu. Interesuje mnie niewielki dom (ok.100m kw) z garażem. A teraz czym dysponuję: na działkę stać mnie "od ręki", kredyt akceptowalny przeze mnie 100-120tys. zł (ok.5000zł brutto - miesięczny dochód rodzinny), mieszkanie, za które mogę dostać max.60tys. zł. No to czekam na opinie, sugestie i wszelkie porady. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koks 05.07.2006 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 Musisz liczyć od 1600 zł/m2 wzwyż(dom wykończony). Zależy od tego z czego będziesz budował, sam czy z firmą itd. Myślę, że 100m2 wybudowałbyś w okolicach 200tys.zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiekkk 05.07.2006 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 No raczej firma... sam to sobie mogę wykańczać. Dom raczej tradycyjny, najlepiej parterowy z poddaszem do adaptacji. Jestem na etapie dojrzewania do decyzji, tylko czy naprawdę warto. Nie wahałbym się, gdybym miał chociaż z 50tys. oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 05.07.2006 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 dochód na rodzine 5000 butto ale rodzina moze składać sie z dwóch i siedmiu osób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiekkk 05.07.2006 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 Rodzina 2+1 (dziecko 8 lat) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koks 05.07.2006 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 Chcieliśmy z żoną kupić mieszkanie, ale koszt mieszkania był prawie taki sam jak domu. Zdecydowaliśmy od razu , że budujemy dom. Cisza, spokój, własny ogród za oknem, brak hałaśliwych sąsiadów, po prostu sielanka. Przy takich dochodach warto spróbować a na pewno się nie pożałuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdlaty 05.07.2006 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 Jeśli w miarę pewny dochód to buduj I to szybko, szkoda czasu. I tak wprowadzisz sie za dobre 3-4 lata. Q. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heimnar 05.07.2006 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 Rozumiem, że to ma być 100+ garaż (niewliczony do tych 100 m). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 05.07.2006 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 Powinieneś dać radę. Skontaktuj się z forumowiczem Kodi. Z tego co pamiętam to u niego wyszło średnio ok. 1000 zł/m2 ale włożył ogrom pracy własnej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiekkk 06.07.2006 05:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2006 No ja pracę własną widzę dopiero przy wykończeniówce. Na razie oglądam projekty domków No jeszcze pozostaje działka....., ale w mojej okolicy działkę można kupić za ok.10tys. zł, więc cena chyba spoko. A domek podoba mi się ten: http://www.archipelag.pl/domek-opis.php?KatID=3091100&ProjID=183 . Może ktoś taki budował i wie ile to go kosztowało?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3241mirek 06.07.2006 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2006 buduj się chłopie. zawsze co swoje to swoje i nikt ci nie będzie przeszkadzał bo jesteś na swoim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bonzai 06.07.2006 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2006 Z takim dochodem wziąłbym większy kredyt na 30 lat i budowac w miarę krótkim czasie max 2 lata. Za działkę 10 tys to marzenie. U mnie może starczyłoby na 90 m działki i to bez mediów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 06.07.2006 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2006 tu masz watek w podobnym temacie:http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=58023&postdays=0&postorder=asc&start=0 Wojty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 06.07.2006 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2006 Pierwszy szpadel został wbity w 2003, BK 36/500 +12cm styr. i tynk akrylowy, 170sqm + garaż45sqm, teraz kryją mi dach dachówką a zakończyć planuję we wrześniu. Szacuję, że całość wyjdzie 240kPLN. Starannie dobierane ekipy pod względem ceny i jakości, dużo pracy własnej. Prowadzę dokładne zapisy wydatków. Jak ktoś jest zainteresowany to mogę przesłać na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiekkk 06.07.2006 07:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2006 no 240tys. to mnie trochę przeraża.... Moje wyobrażenia sięgają 150-170 tys. Tylko czy to wystarczy, by już móc mieszkać?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bul 06.07.2006 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2006 My z małżowinką o budowie domu zaczęliśmy myśleć w 2004 roku. Nasze wyobrażenia co do kosztów domu 100 m oscylowały koło 150 tys. Teraz kończe fundament, mam wszystkie media (woda i kanaliza w obrębie ścian), więźbę i troche materiałów "do przodu". Wydaliśmu już około 50 tys zł, bez kosztów działki. Czekamy na kredyt 180 tys, a oprócz tego myślę że dołożymy 20-30 tys.zł. Domek bez piwnicy 135m razem z garażem. Sytuacja rodzinna i finansowa podobna do Twojej.Jeszcze rok temu wyławiałem z tego forum "optymistyczne" posty typu "fundament z 5 tys." itd, co znacznie mnie pocieszało. Dziś stwierdzam, że chyba jestem rozrzutny, bo wszystko wychodzi mi dużo drożej. Dodam, że oczywiście męcze się z tzw systemem gospodarczym, co ma też swoje duże minusy (poza tym, że jest taniej).Oczywiście rozpoczynaj, choć plany finansowy (lub chociaż ogólne wyobrażenie o kosztach) musi być realne. Myśłe , że 100 m za 200 tys. to dobre założenie pod warunkiem utrzymywania ścisłego reżimu finansowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 06.07.2006 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2006 no 240tys. to mnie trochę przeraża.... Moje wyobrażenia sięgają 150-170 tys. Tylko czy to wystarczy, by już móc mieszkać?? Jeszcze rok temu też zakładałem kwotę 180kPLN i wydaje się to możliwe do zamieszkania, oczywiście bez wodotrysków, mimo moich 170sqm. Dzisiaj wzrosło do 240kPLN, bo udało mi się korzystnie sprzedać mieszkanie i nastąpił zastrzyk gotówki a co za tym idzie wzrost zapotrzebowań. Jak nie zaczniesz to nigdy się nie przekonasz. Jedno jest pewne jest to bardzo trudny krok pociągający za sobą wiele problemów, ale z biegiem czasu pieniądze zawsze się jakoś znajdują. Próbuj. Ja jak zaczynałem miałem 60kPLN w banku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 06.07.2006 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2006 Ta Calineczka, którą wybrałeś jest ok - w miare prosty projekt - bez udziwnień. Powinien być tani w budowie. Wydaje mi sie, ze najlepszym kompromisem w Twoim przypadku jest budowa do stanu developerskiego przez sprawdzoną firmę. Za ten etap powinieneś zapłacić w granicach 1700-1800 zł za m^2. A samo wykończenie (malowanie wewnatrz, panele, plytki, kuchnia, łazienka itp) robić we własnym zakresie.Wtedy realne jest ok 180-190 tys za stan developerski plus ok 40-50 tys zł za wykończenie wewnetrzne (bez robocizny, bo robisz sam) - przy domu ok 100 metrow uzytkowej.To stawki dla większoci duzych miast... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiekkk 06.07.2006 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2006 I pierwsze przymiarki zrobione.... Zastartuję do zakupu działki!!! Rozmiary od 1000 do 1600mkw. A ceny tak jak wspominałem....od 9 do 14tys. z Vatem. Chyba warto....??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiekkk 06.07.2006 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2006 Ta Calineczka, którą wybrałeś jest ok - w miare prosty projekt - bez udziwnień. Powinien być tani w budowie. Wydaje mi sie, ze najlepszym kompromisem w Twoim przypadku jest budowa do stanu developerskiego przez sprawdzoną firmę. Za ten etap powinieneś zapłacić w granicach 1700-1800 zł za m^2. A samo wykończenie (malowanie wewnatrz, panele, plytki, kuchnia, łazienka itp) robić we własnym zakresie. Wtedy realne jest ok 180-190 tys za stan developerski plus ok 40-50 tys zł za wykończenie wewnetrzne (bez robocizny, bo robisz sam) - przy domu ok 100 metrow uzytkowej. To stawki dla większoci duzych miast... No to w moim chyba możnaby pokusić się o ich obniżenie. Moje miasteczko ma 7tys. mieszkańców. Niedawno widziałem gdzieś reklamującą się firmę budującą domy do stanu developerskiego za 1100zł/mkw. Bo rozumiem, że taki stan posiada już podłączenia do wszystkich mediów i instalacje wewnątrz domu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts