Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy stać mnie na dom??

Krzysiekkk

Recommended Posts

Widzę, że jest tu mnóstwo ludzi mających jeszcze więcej doświadczeń w temacie budowy domów. Wiec może i mnie ktoś doradzi, czy warto ryzykować podjęcie budowy domu. Interesuje mnie niewielki dom (ok.100m kw) z garażem. A teraz czym dysponuję: na działkę stać mnie "od ręki", kredyt akceptowalny przeze mnie 100-120tys. zł (ok.5000zł brutto - miesięczny dochód rodzinny), mieszkanie, za które mogę dostać max.60tys. zł. No to czekam na opinie, sugestie i wszelkie porady. Pozdrawiam

• Odpowiedzi 86
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chcieliśmy z żoną kupić mieszkanie, ale koszt mieszkania był prawie taki sam jak domu. Zdecydowaliśmy od razu , że budujemy dom. Cisza, spokój, własny ogród za oknem, brak hałaśliwych sąsiadów, po prostu sielanka. Przy takich dochodach warto spróbować a na pewno się nie pożałuje.

No ja pracę własną widzę dopiero przy wykończeniówce. Na razie oglądam projekty domków 8) No jeszcze pozostaje działka....., ale w mojej okolicy działkę można kupić za ok.10tys. zł, więc cena chyba spoko. A domek podoba mi się ten: http://www.archipelag.pl/domek-opis.php?KatID=3091100&ProjID=183 . Może ktoś taki budował i wie ile to go kosztowało??

Pierwszy szpadel został wbity w 2003, BK 36/500 +12cm styr. i tynk akrylowy, 170sqm + garaż45sqm, teraz kryją mi dach dachówką a zakończyć planuję we wrześniu. Szacuję, że całość wyjdzie 240kPLN. Starannie dobierane ekipy pod względem ceny i jakości, dużo pracy własnej. Prowadzę dokładne zapisy wydatków. Jak ktoś jest zainteresowany to mogę przesłać na priv.

My z małżowinką o budowie domu zaczęliśmy myśleć w 2004 roku. Nasze wyobrażenia co do kosztów domu 100 m oscylowały koło 150 tys. Teraz kończe fundament, mam wszystkie media (woda i kanaliza w obrębie ścian), więźbę i troche materiałów "do przodu". Wydaliśmu już około 50 tys zł, bez kosztów działki. Czekamy na kredyt 180 tys, a oprócz tego myślę że dołożymy 20-30 tys.zł. Domek bez piwnicy 135m razem z garażem. Sytuacja rodzinna i finansowa podobna do Twojej.

Jeszcze rok temu wyławiałem z tego forum "optymistyczne" posty typu "fundament z 5 tys." itd, co znacznie mnie pocieszało. Dziś stwierdzam, że chyba jestem rozrzutny, bo wszystko wychodzi mi dużo drożej. Dodam, że oczywiście męcze się z tzw systemem gospodarczym, co ma też swoje duże minusy (poza tym, że jest taniej).

Oczywiście rozpoczynaj, choć plany finansowy (lub chociaż ogólne wyobrażenie o kosztach) musi być realne. Myśłe , że 100 m za 200 tys. to dobre założenie pod warunkiem utrzymywania ścisłego reżimu finansowego.

no 240tys. to mnie trochę przeraża.... Moje wyobrażenia sięgają 150-170 tys. Tylko czy to wystarczy, by już móc mieszkać??

Jeszcze rok temu też zakładałem kwotę 180kPLN i wydaje się to możliwe do zamieszkania, oczywiście bez wodotrysków, mimo moich 170sqm. Dzisiaj wzrosło do 240kPLN, bo udało mi się korzystnie sprzedać mieszkanie i nastąpił zastrzyk gotówki a co za tym idzie wzrost zapotrzebowań. Jak nie zaczniesz to nigdy się nie przekonasz. Jedno jest pewne jest to bardzo trudny krok pociągający za sobą wiele problemów, ale z biegiem czasu pieniądze zawsze się jakoś znajdują.

Próbuj.

Ja jak zaczynałem miałem 60kPLN w banku.

Ta Calineczka, którą wybrałeś jest ok - w miare prosty projekt - bez udziwnień. Powinien być tani w budowie.

Wydaje mi sie, ze najlepszym kompromisem w Twoim przypadku jest budowa do stanu developerskiego przez sprawdzoną firmę. Za ten etap powinieneś zapłacić w granicach 1700-1800 zł za m^2.

A samo wykończenie (malowanie wewnatrz, panele, plytki, kuchnia, łazienka itp) robić we własnym zakresie.

Wtedy realne jest ok 180-190 tys za stan developerski plus ok 40-50 tys zł za wykończenie wewnetrzne (bez robocizny, bo robisz sam) - przy domu ok 100 metrow uzytkowej.

To stawki dla większoci duzych miast...

Ta Calineczka, którą wybrałeś jest ok - w miare prosty projekt - bez udziwnień. Powinien być tani w budowie.

Wydaje mi sie, ze najlepszym kompromisem w Twoim przypadku jest budowa do stanu developerskiego przez sprawdzoną firmę. Za ten etap powinieneś zapłacić w granicach 1700-1800 zł za m^2.

A samo wykończenie (malowanie wewnatrz, panele, plytki, kuchnia, łazienka itp) robić we własnym zakresie.

Wtedy realne jest ok 180-190 tys za stan developerski plus ok 40-50 tys zł za wykończenie wewnetrzne (bez robocizny, bo robisz sam) - przy domu ok 100 metrow uzytkowej.

To stawki dla większoci duzych miast...

No to w moim chyba możnaby pokusić się o ich obniżenie. Moje miasteczko ma 7tys. mieszkańców. Niedawno widziałem gdzieś reklamującą się firmę budującą domy do stanu developerskiego za 1100zł/mkw. Bo rozumiem, że taki stan posiada już podłączenia do wszystkich mediów i instalacje wewnątrz domu??