Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Markizy - ktoś ma?

Recommended Posts

jakieś 4 lata

nie widzę żeby zbytnio wypłowiała (fakt że innym bardziej :D )

montowali panowie od ktorych zakupiłem bo był praktycznie gratis

zostawiam rozwiniętą

zwijam przed burzą bo zazwyczaj tak wieje, że dachy zrywa :D

przy nawet większych wiatrach ( :D ) można ustawić pod takim kątem, że nie buja się zbyt mocno

ale jak "tylko" to jest ulewa to jest fajnie z rozwiniętą

• 4 months później...

Pytanie trochę nie na tę porę roku, ale co tam.

Czy rzeczywiście można pozostawić rozwiniętą markizę podczas deszczu, mówię o takim "ciepłym letnim" :wink: , a nie o oberwaniu chmury. Tzn. czy można tak sobie siedzieć przez kilka godzin, i nic nie kapie na głowę? Słyszałam o takich z rynienką odprowadzającą wodę, więc pewnie powinno być dobrze... Jakie są Wasze doświadczenia? I jeszcze ciekawi mnie orientacyjna cena takiej rolety około 5x3 metry, ile zapłaciliście za swoje?

Ta wizja mistrzostw oglądanych na tarasie...już mi się podoba! :) A mój mąż wymyślił coś jeszcze lepszego - koncert DM, wyświetlany na całej ścianie domu.... mmmarzenie.... Tylko ciekawe czy sąsiadom podpasuje repertuar? :wink:

• 3 months później...
  • 2 weeks później...

Z której strony świata masz taras?:) bo słyszałam że zachodnie wiatry sa ostre i silne...wiec niewiem czy markiza by u mnie sie sprawdziła::( poprosze jakies fotki na priv .:)

jakieś 4 lata

nie widzę żeby zbytnio wypłowiała (fakt że innym bardziej :D )

montowali panowie od ktorych zakupiłem bo był praktycznie gratis

zostawiam rozwiniętą

zwijam przed burzą bo zazwyczaj tak wieje, że dachy zrywa :D

przy nawet większych wiatrach ( :D ) można ustawić pod takim kątem, że nie buja się zbyt mocno

ale jak "tylko" to jest ulewa to jest fajnie z rozwiniętą

Mam markizę ( jakieś 6 x 4 m - duża ) od 6 lat. Kolor - beż + brąz ( pasy).Jest nad oknem południowo-zachodnim. Skutecznie zacienia taras i salon w gorące dni lata.Nie wyblakła, mimo ekstremalnych temperatur i nasłoneczniania.

Nie wyobrażam sobie wypoczywania na tarasie bez niej.

Rozpiętość mojej markizy jest dość duża i nie ryzykuję zostawiania jej rozwiniętej, kiedy wyjeżdżam na dłuższy czas...Chodzi tu nie tylko o podmuchy wiatru, ale również obfite opady.

Zostaje jeszcze kwestia zwijania...im dłuższa markiza, tym cięższe zwijanie, więc przy znacznej wielkości proponowałabym pokusić się o jakiś mechanizm...

• 1 month później...

Exhumowałem ten temat ponieważ ściany parteru już stoją i być może jest to dobry moment żeby zamontować markizę - zanim ekipa przyklei styro i zacznie tynkować.

Mam pytanie do użytkowników - nie macie z markizami problemu zimą ? jak zamontować markizę żeby nie tworzyć wielkiego mostka termicznego ?

• 7 months później...
  • 6 months później...