Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

oczko wodne: plastyfikator a utwardzacz

Recommended Posts

zaczne o tego, ze absolutnie nie znam sie na specyfikach niżej wymienionych, zeby nie bylo watpliowsci;]

buduje (no moze nie osobiscie;] niemniej jednak rzecz sie dzieje w moim ogrodzie) oczko wodne z betonu i kamieni. wyczytalam, ze do betonu trzeba dodac utwardzacz, bo wiadomo- zima itp -moze popekac. poszlam na zakupy z zamiarem kupienia utwardzacza ceresitu cc62. w sklepie nie mieli (mieszkam na wsi -wiadomo..), jednak zamiast tego sprzedawca wcisnal cos o wdziecznej nazwie plastyfikator febmix, i powiedzial ze klienci stosuja go do oczek. TERAZ (dlugo oczekiwane :lol: ) pytanie: CZY plastyfikator EFEKTYWNIE zastapi mi utwardzacz? i spełni jego funkcje?

jeżeli porównać szambo do oczka wodnego (ciecz) to do budowy betonowego szamba użyłem jako zagęszczacza szkło wodne.

Będę budować w następnym roku oczko wodne prawdopodobnie z siatkobetonu i też użyję szkła wodnego.

Dodaję, że nie jestem expertem w tej dziedzinie.

ps. strop tarasu też dostał dawkę szkła wodnego i jak narazie jest oki.

Co do szkła wodnego - cytat z polecanej przeze mnie stronki:

"Dodawanie szkła wodnego do betonu jest zdecydowanie niewskazane, gdyż szkło wodne wypłukuje się zwykle najdalej po kilku miesiącach a jego składniki mogą uszkodzić tak ryby jak i rośliny w oczku, nie mówiąc o tym iż oczko będzie przeciekać."

Tutaj link do pytan i odpowiedzi co do oczka z siatkobetonu:

http://forum.oczkowodne.net/viewforum.php?f=4

Trochę tego opisano, ludzie mają najróżniejsze watpliwości :D