Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytaanie dotyczące drzwi wejściowych -prosze o porade

Recommended Posts

no to masz naprawde nietypowy otwór. proponuje zmniejszyć otwór do standardu, a na górze tzn. na drzwiami zamórować. Tak ja zrobiłem. Ale wszystko zalezy od ciebie, co ci sie bardziej spodoba. Mi nie podobały się luksfery na drzwiami dlatego zrezygnowałem z nich. Ale najpierw je wmurowałem. Przednia zabawa z ich wyciąganiem. Drzwi mam wzmocnione bolcami anty... a w drzwiach okienko, więc przedsionek będzie doświetlony.

Mialem 238x108. Zmniejszylem na 214x108 i weszla w to typowa Porta.

Pochwale sie, ze nadbudowe zrobilem (prawie) sam. na wysokosci 214 zrobilem podciecia w scianach, podszalowalem (deski na stemplach), polozylem zbrojenie (przewiazane 4 druty fi 12). To zalalem mocnym betonem, a na to wrzucilem Ytong-a 20 cm i zarzucilem zaprawa.

Naswietle w tym miejscu w ramie drzwi byloby bardzo male - ok 10 cm i sporo wiecej by to kosztowalo. Takie drzwi na zamowienie robi chyba np. Stolbud Wloszczowa.

Aha, drzwi teraz nie tworza jednej linii z oknami, ale trudno.

Wymiary okien i drzwi zewnętrznych z wyceny i katalogów przekazałam właśnie wykonawcy (dziś zaczynają ściany). Teraz tylko pozostaje dopilnować żeby je utrzymali.

p.s. flizy do łazienek też mam już wybrane, pomieszczenia zaprojektowane wybrane schody, drzwi wew itd itp - teraz czekam tylko jak mój piękny plan zacznie się sypać....

a propos ps.

Krzywe sciany i podlogi moga zrujnowac kazdy piekny plan. Ja bylem przygotowany na "prostowanie", ale naklady na to przeznaczone przeszly moje oczekiwania (glownie ze wzgledu na olbrzymie zuzycie kleju).

Mimo tego, ze otwory byly w miare ok, to i tak trzeba bylo w niektorych miejscach skuwac lub dolepiac tynk. Wspomniane krzywizny, w jednym miejscu parkiet zamiast paneli (zmienila sie grubosc podlogi), niektore zmiany zaproponowal montazysta drzwi, zeby drzwi otwieraly sie/wygladaly lepiej.

na razie nie mieszkamy - tylko zsylki na roboty w kazdy weekend ;-(((

Nie zaobserwowalem zadnych minusow - w koncu to 'okno' i zachowuje sie tak samo (czyli lepiej niz spora czesc drzwi...) Szyba ma wiadomo 1.1 i musi starczyc jak wystarcza wszedzie indziej (tzn w calym domu)

Zdecydowanie polecam - tylko oczywiscie z okien tez trzeba byc wpierw zadowolonym....

:lol: