Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja jestem nadal dosc sceptycznie nastawiony. Napisz za rok, jak drzwi sie zahowywaly przy uzytkowaniu.

mysle ze jak zwykle okno - ktorym w koncu jest (z tym ze wzmocniony profil)

ja mialem taki sam otwór 110 x 230 najpierw majster doradził żeby go obniżyć - obniżyliśmy a później jak porównałem ceny drzwi 100 i 90 to dodatkowo go podmurowaliśmy

z najnowszych cen to grzwi gerda antywłamaniowe w otwór na 110 wchodziły tylko z linii super-antywłamaniowej :wink: (nie pamietam symbolu) koszt ok 3500 a w otwor 100 sa dostepne drzwi tylko-antywłamaniowe :wink: WX20 cena 1700 z montazem

Nic nie zmniejszaj,

mam taki sam rozmiar - nie było problemów, trzeba było tylko poszperać na lokalnym rynku producentów.

Po prostu udaj się do lokalnej firmy robiącej drzwi na zamówienie i wyjdzie Ci taka sama albo niższa cena niż za firmowe Gerdy czy inne tam.

Takie duże drzwi ładnie wyglądają.

tylko ze na zamowienie i o takich wymiarach trzeba zapłacic w granicach 3000 -4000 zł mieszkam na podkarpaciu

Ceny podobne a nawet niższe niż gerdowskie, faktycznie są firmy które za inny wymiar doliczają, ale jest wiele które tego nie robi i cenią jak za standardowe.

Ja będę miała drzwi wstawiane w otwór 100x235. Jak zobaczyłam ofertę na naświetle do tych drzwi (100x25 cm) z ceną netto 1000zł to się zlekka poirytowałam. Poszukałam innych drzwi w sensowniejszej cenie. Rozważałam też koncepcję, aby wstawić okno fix zamiast nawietla górnego, ale obawiałam się, że efekt nie będzie dobry.

dajcie mi jakies namairay na producentów którzy mogą zrobic drzwi na otwór 230 na 110 taniej niz 3000zł - chyba nie ma takiego

a w standardowy otwór mozna kupic drzi za 1500 -2500 zł

Ja mam 110 szer. w świetle muru. Dopłata do WX20 za wymiar setki to 400zł.

Przy "domurowywaniu", żeby zmniejszyć światło muru trzeba mocno uważać, by związać odpowiednio domurówkę ze ścianą. Inaczej, jak po osadzeniu ościeżnic i drzwi nie daj Boże będzie przeciąg i Ci te drzwi mocno pierd@#$ną ( a niech ważą ze 100kg), to futryna może Ci naruszyć mur (odpęknie domurówka).

Gerda "90" z serii WX20 wymagają 102 cm w świetle muru (w zeszłym tygodniu miałem obmiar u siebie). Ja wolę kazać podszlifować 2 cm i zamontować setki niż sztukować...

pozdrawiam

Gerion

Witam,

W całym tym zamieszaniu z drzwiami wejściowymi należy pamiętać (moim skromnym zdaniem), aby otwierały się do środka.Według Feng-shui pozytywna energia, która zawsze gromadzi się u drzwi musi być wpuszczana do środka a nie odtrącana, niczym uderzenie psa w nos.

Myślę że coś w tym jest, mimo że nie jestem specjalnie zagorzałym zwolennikiem Feng-shui.

Pozdrawiam.

Witam,

W całym tym zamieszaniu z drzwiami wejściowymi należy pamiętać (moim skromnym zdaniem), aby otwierały się do środka.Według Feng-shui pozytywna energia, która zawsze gromadzi się u drzwi musi być wpuszczana do środka a nie odtrącana, niczym uderzenie psa w nos.

Myślę że coś w tym jest, mimo że nie jestem specjalnie zagorzałym zwolennikiem Feng-shui.

Pozdrawiam.

Na szczescie przepisy budowlane nie wiedza nic o FS i (o ile dobrze pamietam) wszystkie drzwi zewnetrzne musza otwierac sie na zewnatrz, tak samo jak lazienkowe i do kotlowni.

Pozytywna energie zauwazysz, jak Ci ktos pozytywnym kopem pozytywnie otworzy te drzwi do srodka.

Na szczescie przepisy budowlane nie wiedza nic o FS i (o ile dobrze pamietam) wszystkie drzwi zewnetrzne musza otwierac sie na zewnatrz, tak samo jak lazienkowe i do kotlowni.

Pozytywna energie zauwazysz, jak Ci ktos pozytywnym kopem pozytywnie otworzy te drzwi do srodka.

Hej,

A Ty dla odmiany negatywną energię odczujesz kiedy przywalisz nieraz nimi po głowie zaproszonym gościom, albo jakiś żartowniś przytarga Ci wielki kamień pod drzwi, nie mówiąc o opadach śniegu itp.

Z tymi przepisami to masz rację zwłaszcza jeśli chodzi o drzwi do kotłowni. W innych przypadkach to zalecenia i ostateczną decyzję podejmuje przyszły użytkownik.

Pozdrofka.

tylko do środka.... jak wyżej, śnieg itp

a jak ma przyjść złodziej to znajdzie inny czuły punkt...

drzwi na zewnątrz to mi sie kojarza z barakowozami i za przeproszeniem "wygódkami"

pozdrawiam ciepło

Hej,

A Ty dla odmiany negatywną energię odczujesz kiedy przywalisz nieraz nimi po głowie zaproszonym gościom, albo jakiś żartowniś przytarga Ci wielki kamień pod drzwi, nie mówiąc o opadach śniegu itp.

Z tymi przepisami to masz rację zwłaszcza jeśli chodzi o drzwi do kotłowni. W innych przypadkach to zalecenia i ostateczną decyzję podejmuje przyszły użytkownik.

Pozdrofka.

feng szuj :lol: to bzdury wierutne i naciągactwo :evil: :evil: :evil: :evil:

juz widze ta pozytywna energie co z zewnatrz od sasiadow plynie .. :o :o jakby cokolwiek TAKIEGO ISTNIAŁO tobym trupem padł na progu po pierwszym drzwi otwarciu ...

za to numer z kamieniem wyśmienity ... :lol: :lol: :lol: :wink: