Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Otrzymałem używaną lodówkę, została napełniona przez fachowca. Okazało się, że się nie wyłącza (pracuje nonstop).

Po wyłączeniu szybko sie rozmroziła.

Ponownie wezwany majster stwierdził iż jest nieszczelna i nic się nie da zrobić.

Czy to prawda??

Lodówka jest ładna i bardzo duża i szkoda mi jej, może jest jakieś ustrojstwo uszczelniające albo co.

POzdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/56916-nieszczelna-lod%C3%B3wka-da-si%C4%99-co%C5%9B-zrobi%C4%87/

Witam.

Daj se spokój ze starym gratem.

Zanim wszystko powymieniasz i ponaprawiasz to wiecej wydasz niż za nową a nadal będziesz miał grata zużywającego kilka razy więcej energii i warczącego jak traktor.

Jeśli od dłóższego czasu jest ta nieszczelność to tylko patrzeć jak w następnej kolejności wymienisz agregat sprężarkowy.

pierwsze primo - lodowka i wezownica to ciekawostka jakas hmmm ale poszukam

drugie primo - co ma w lodowce uszczelka do nieszczelnosci

co do lodowki zalezy - jaka, gdzie i co :)

inny fachman moze da rade ale niewiele jest opcji przy nieszczelnosci

drugie primo - nezwykle wiele. Otóż jeżeli po wyłączeniu lodówka szybko sie rozmroziła, jak napisał autor, to przyczyną tego (zakładam, ze była dobrze schładzana) jest uszczelka na drzwiach, która nie trzyma prawidłowo. Umozliwia to łatwy dostep ciepłego powietrza do środka lodówki i jej rozmrożenie.

jak ci jeszcze trochę popracuje w takim stanie jak mówisz to sypnie się sprężarka - przy nieszczelności układu chłodniczego i ubytku czynnika zmniejsza się skuteczność chłodzenia jej uzwojeń.

często w starszych lodówkach nieszczelność robią sami użytkownicy próbując oderwać przy rozmrażaniu lód z zamrażarki np. nożem - i to jest oczywiście do naprawienia

w nowszych lodówkach jest gorzej bo parowniki najczęciej zabudowane są w ścianach lodówki i dostęp do nicz jest trudny, łatwiej też korodują same rurki, szczególnie jak czynnik jest dochładzany w zbiorniku z wodą

drugie primo - nezwykle wiele. Otóż jeżeli po wyłączeniu lodówka szybko sie rozmroziła, jak napisał autor, to przyczyną tego (zakładam, ze była dobrze schładzana) jest uszczelka na drzwiach, która nie trzyma prawidłowo. Umozliwia to łatwy dostep ciepłego powietrza do środka lodówki i jej rozmrożenie.

Pewien znajomy powiedział mi że to też jest oznaką nieszczelności układu.

Dziękuję za informacje, poczekam może ktoś coś jeszcze wymyśli.

Miałem tylko nadzieję, że istnieje jakieś ustrojstwo które mi pomoże, ludzie leją takie rzeczy do układów CO, silników, chłodnic itp to pomyślałem, że i do lodówki coś takiego wymyslili.

A i pewnie że bym zrobił w niej wędzarnie, ale będę robił murowaną.

Ceny jak to ceny jak ktoś ma kasę to nie ma problemu i ceny mu niestraszne, sami wiecie jak wykończeniówka wykańcza.

Jak będzie trzeba to będę musiał pomyśleć o nowej.

możesz jeszcze zrobić z niej wędzarnię :D

widziałem takie dzieło - całkiem niezłe

Tak wędzarnie są obecnie bardzo modne , modniejsze nawet od krasnali i innej trzody i w każdym ogródku powinna stanąć.

Tak wędzarnie są obecnie bardzo modne , modniejsze nawet od krasnali i innej trzody i w każdym ogródku powinna stanąć.

KONKURS:

co autor miał na myśli?

to że sztuczne gąski, kaczki i kolorowe krasnale w ogrodach wyszły juz z mody i lepiej sobie zmontować własną wędzarnię, przynajmniej się przyda do czegos :lol: