gibusia 06.07.2006 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2006 Chcę uzyskać efekt matowej białej podłogi z lekko prześwitującym rysunkiem drewna. Mam sosnową zabudowę kaloryfera pomalowaną białym matowym lakierem i wygląda fajnie.Co do podłóg myślałam o dębie (lite deski) i matowym lakierze wodnym lub białym oleju. Fachowcy zapewniają mnie, że efektu nie mogą zagwarantować, o ile w ogóle się tego podejmą. Pokazano mi dwie różne próbki dębowe bielone i efekt był mocno mizerny. Biel wsiąkła w drewno, praktycznie nie bylo różnicy między bielonym i niebielonym. - czy jest jakiś sprawdzony sposób na bielenie podłogi- czy znacie dobrego parkieciarza, który już bielił i uzyskał dobry efekt?- co lepsze dla alergika olej czy lakier wodny, czyli co jest mniej agresywne, bo wiadomo, że uczulać może wszystko?- czy są kleje do podłóg drewnianych, ktore są mniej agresywne dla alergika (podłoga lite deski, bez legarów, na klej)?- czy drewno modrzewiowe nadaje się do salonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 06.07.2006 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2006 Chcę uzyskać efekt matowej białej podłogi z lekko prześwitującym rysunkiem drewna. Mam sosnową zabudowę kaloryfera pomalowaną białym matowym lakierem i wygląda fajnie. Co do podłóg myślałam o dębie (lite deski) i matowym lakierze wodnym lub białym oleju. Fachowcy zapewniają mnie, że efektu nie mogą zagwarantować, o ile w ogóle się tego podejmą. Pokazano mi dwie różne próbki dębowe bielone i efekt był mocno mizerny. Biel wsiąkła w drewno, praktycznie nie bylo różnicy między bielonym i niebielonym. - czy jest jakiś sprawdzony sposób na bielenie podłogi - czy znacie dobrego parkieciarza, który już bielił i uzyskał dobry efekt? - co lepsze dla alergika olej czy lakier wodny, czyli co jest mniej agresywne, bo wiadomo, że uczulać może wszystko? - czy są kleje do podłóg drewnianych, ktore są mniej agresywne dla alergika (podłoga lite deski, bez legarów, na klej)? - czy drewno modrzewiowe nadaje się do salonu? Co do bielenia drewna - użyj białej bejcy (ługownie i takie tam to szkoda trudu i pieniędzy) . Co do alergii - to zależy co bardziej "kręci": wyroby chemiczne czy naturalne. Nie ma złotego środka - wszystko ma plusy i minusy. Co do kleju - wybór masz jeden: przy deskach musisz użyć kleju poliuretanowego. Więc po stwardnieniu (góra 72 godziny) żadnych emisji chemicznych już nie ma. Co do modrzewia: jest to miękie drewno. Położyć go można wszędzie (w salonie też) pod warunkiem, że porysowane i powgniatane drewno to dla Ciebie plus a nie minus drewnianej podłogi. i z grubsza to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufka 06.07.2006 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2006 Dla alergika? To za ogolnie powiedziane , dla alergika uczulonego na olej-lepszy lakier, dla uczulonego na lakier lepszy olej . Dla uczulonego na kurz, siersc, roztocza,pylki lepszy lakier. Woda zabija alergeny, majac podloge lakierowana mozna ja myc na mokro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gibusia 07.07.2006 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 A co to jest kolorant uretanowo-alkidowy? ktoś mi podpowiedział, żeby położyć najpierw to, a potem olej lub lakier. Jaka jest różnica między tym a bejcą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 08.07.2006 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2006 Podstawowa różnica pomiędzy owym kolorantem uretanowo-alkidowym a bejcą: podłogę bejcowaną możesz wykończyć dowolnym lakierem/olejem - podłogę pokrytą barwnikiem uretanowo-alkidowym możesz pokryć tylko lakierami uretanowo-alkidowymi. To chyba spore ograniczenie - nie sądzisz??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tripper 10.07.2006 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 bardzo ladne efekty daje lugowanie, tyle ze trzeba sie nad tym troche napracowac. do lugowania rzeczy znajdziesz w sklepach FLUGGER i instruktaz jak to zrobic tak samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek_wawa 09.03.2011 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Dla zainteresowanych tematem przykład wybielania podłogi jaki udało mi sie uzyskać. Wybielone zostały deski sosnowe szerokość 10 cm. http://mebledrewniane.blox.pl/resource/biala_podloga_2.jpg Chcę uzyskać efekt matowej białej podłogi z lekko prześwitującym rysunkiem drewna. Mam sosnową zabudowę kaloryfera pomalowaną białym matowym lakierem i wygląda fajnie. Co do podłóg myślałam o dębie (lite deski) i matowym lakierze wodnym lub białym oleju. Fachowcy zapewniają mnie, że efektu nie mogą zagwarantować, o ile w ogóle się tego podejmą. Pokazano mi dwie różne próbki dębowe bielone i efekt był mocno mizerny. Biel wsiąkła w drewno, praktycznie nie bylo różnicy między bielonym i niebielonym. - czy jest jakiś sprawdzony sposób na bielenie podłogi - czy znacie dobrego parkieciarza, który już bielił i uzyskał dobry efekt? - co lepsze dla alergika olej czy lakier wodny, czyli co jest mniej agresywne, bo wiadomo, że uczulać może wszystko? - czy są kleje do podłóg drewnianych, ktore są mniej agresywne dla alergika (podłoga lite deski, bez legarów, na klej)? - czy drewno modrzewiowe nadaje się do salonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjas 09.03.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Dla zainteresowanych tematem przykład wybielania podłogi jaki udało mi sie uzyskać. Wybielone zostały deski sosnowe szerokość 10 cm. http://mebledrewniane.blox.pl/resource/biala_podloga_2.jpg Marek, świetny efekt uzyskałeś ,możesz zdradzić czym te deski były bielone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek_wawa 09.03.2011 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Efekt bielenia został uzyskany w procesie ługowania. Zamiast ługu użyłem jednak samodzielnie przygotowanej mieszanki na bazie nadtlenku wodoru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts