Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

piekarnik elektryczny ze zintegrowana płyta gazową - kto ma?

nika19

Recommended Posts

Witam, miałam już upatrzony piekarnik i płyte gazową (zamontowane w tradycyjny sposób)

a tu koleżanka powiedziała mi, że ona nie do konca jest ze swojej kuchni zadowolona ... i wymieniła czego jej barkuje.

Na co warto zwrócic uwage przy zakupie. Co przydaje sie w kuchni. Czego wam brakuje, a co jest zbędne?

Mnie wyłacznie interesowało czy gaz sie sam odcina (babcia, dzieci) i czy pokretła sie blokują) na reszte nie zwracałam uwagi....

czy lepiej kupić plyte z pokretłami w blacie (podobno bardzo sie brudzą??) czy tez zintegrowane z piekarnikiem.

bede wdzieczna za pomoc

pozdrawiam

• 3 weeks później...

Wybierając płytę i piekarnik osobno masz zdecydowanie większy wybór!!!!

Na rynku jest mnóstwo piekarników z własnym sterowaniem zaczynając od najprostszych modeli a kończąc na połaczeniu tradycyjnego piekarnika z urządzeniem do gotowania na parze lub kuchenką mikrofalową - wybór piekarnika nie wiaże się w żaden sposób z wyborem płyty gazowej.

Płyty gazowe natomiast mogą byc wykończone w wersji stalowej lub palniki mogą byc umieszczone na szkle - tym, które wykorzystywane jest przy płytach ceramicznych. Pamiętaj aby wybierając płytę gazową kierować sie tym aby ruszt był żeliwny - jest solidniejszy. Dosyć duży wybór płyt gazowych ma firma Smeg, ostatnio widziałam fajny model płyty gazowej firmy Simens. Sama używam Zanussiego - pokrętła umieszczone są z boku po prawej stronie (oddzielone niską przegrodą od palników) i nie stanowi to żadnego problemu

Wg mnie jedyne uzasadnienie wyboru płyty z własnym sterowaniem to oddzielenie piekarnika od płyty, np. w celu podniesienia go na poziom oczu, gdzieś w szafie - wtedy ok, ale na pewno wybrałbym w tym celu jakąś dużą płytę, większą niż 60cm. W innym przypadku jest to po prostu nieergonomiczne, kropka. A co do wyboru - naprawdę można coś znaleźć, praktycznie każdy producent oferuje takie zestawy. Sam będę miał Boscha, dzisiaj go zresztą montują ;-)