renatata 06.07.2006 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2006 witam! Jestem na etapie wyboru projektu( myślę o Diuna z Archipelagu) i mam pytanie do "doświadczonych" wybrać lukarny czy wole oczka? Wole oczka są b. ładne ale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renatata 06.07.2006 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2006 witam! Jestem na etapie wyboru projektu( myślę o Diuna z Archipelagu) i mam pytanie do "doświadczonych" wybrać lukarny czy wole oczka? Wole oczka są b. ładne ale... chyba drogie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delor 06.07.2006 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2006 My w projekcie również mamy wole oko( gniewko). Nie wyobrazam sobie w tym miejscu zwykłej lukarny. A czy wole oko jest drogie? To zależy ile wynegocjujesz u wykonawcy dachu Na pewno droższe jest samo okno wstawione w to miejsce (łuki są droższe od normalnych). Ale zwykła lukarna też coś kosztuje, a efekt jest nieprównywalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whitemag 06.07.2006 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2006 Niektorym projektom dane jest miec wole oczko - nie odbierajmy im tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 06.07.2006 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2006 witam! Jestem na etapie wyboru projektu( myślę o Diuna z Archipelagu) i mam pytanie do "doświadczonych" wybrać lukarny czy wole oczka? Wole oczka są b. ładne ale... chyba drogie wszystko zależy od tego, jaki projekt wybierzecie. są domy, dla których wole oczko jest nieodzownym elementem uzupełniającym całą bryłę, a są takie, w których spokojnie można zamienić je na większą lukarnę (np. trapezową albo trójkątną). sami, zanim ostatecznie zdecydowaliśmy się zmienić projekt na Gemini (link w podpisie), byliśmy bardzo zainteresowani domem (nawet kupiliśmy projekt) z wolim oczkiem. w tamtym domu (projekt Korona tej samej pracowni co Gemini) można było zamienić oczko na lukarnę i taki był nasz plan (w naszej ocenie z lukarną dom wyglądałby lepiej niż z oczkiem...). Lukarna powinna mieć tę przewagę nad oczkiem, że (o ile zdecydujecie się na położenie poziomej, a nie nachylonej, belki wspierającej daszek lukarny) zapewni więcej miejsca na poddaszu i pozwoli zamontować większe okno (czyli uzyskacie większe i jaśniejsze pomieszczenie na górze). pozdr. EiM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renatata 07.07.2006 07:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 Dziekuję za odzew też myśleliśmy o Gemini, ladny domek, ale koniecznie chcialam 2 pokoje na dole i ostanie się chyba Diuna. Co do wolego oczka to architekt nastraszyła mnie, że jest 100% drozsze od lukarny (ale nie była w stanie odpowiedzieć ile kosztuje lukarna a co za tym idzie i oczko) Może macie dobrą ekipę (Warszawa-Białołęka) do/od dachu? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renatata 07.07.2006 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 właśnie się dowiedziałam, że do wolego oczka prawdopodobnie robi się okna na zamówienie a to może kosztować z 10 000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 07.07.2006 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 Byłabym jednak za lukarną - raz - tansza opcja niz robienie wolego oka w wiezbie, potem np. nietypowego (a co za tym idzie drozszego okna) - dwa - mniejsza mozliwosc popełnienia bledu ! - i to zarowno w wiezbie i przy kladzeniu pokrycia dachowego itp.. (wcale nie ma duzo osob ktore potrafia dobrze zrobic wole oko ) - trzy - kwestia co ladne i co sie komu podoba - tu juz nie mnie oceniac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renatata 07.07.2006 13:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 przyznaję rację choć co do ostatniego pkt. to w tym przypadku wole oczko byłoby ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renatata 07.07.2006 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 a tak podsumowując to na 99% wybiorę lukarnypzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delor 07.07.2006 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 Renatata- piszesz, że 10 000, pewnie można i więcej Mnie wyceniono okno do wolego oka 2 300. Wymiary: podstawa 3,5 wys. 1m. okno podzielone na 3 części, otwierana tylko środkowa po bokach 2 fixy( o wiele tańsze). Oczywiście PVC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renatata 07.07.2006 14:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 ojojojojoj to mam znów problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 07.07.2006 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 oczko wymaga bardzo sprawnej i doświadczonej ekipy dekarskiej... ponadto oczko narzuca rodzaj dachówki - nie wyobrażam sobie oczka przykrytego inną dachówką niż karpiówka (czyli drogo). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renatata 09.07.2006 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2006 no wlaśnie i przede wszystkim dlatego obawiam się oczka . najgorsze jest to, że tak naprawdę nie wiem ile ten dach może kosztować! dopiero po zamówieniu projektu dowiem się ile czego potrzebuję i to mnie przeraża! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 09.07.2006 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2006 z naszego doświadczenia wynika, że oczko jest o kilka tysięcy droższe od lukarny. różnica między wycenami dwóch wersji domu Korona (z oczkiem lub z lukarną) wynosiła ok 3 tys. zł (mimo większego okna w lukarnie, i konieczności wykonania większej więźby dachowej) EiM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tekt 09.07.2006 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2006 witam! Jestem na etapie wyboru projektu( myślę o Diuna z Archipelagu) i mam pytanie do "doświadczonych" wybrać lukarny czy wole oczka? Wole oczka są b. ładne ale... zdecydowanie lukarny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renatata 10.07.2006 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 z naszego doświadczenia wynika, że oczko jest o kilka tysięcy droższe od lukarny. różnica między wycenami dwóch wersji domu Korona (z oczkiem lub z lukarną) wynosiła ok 3 tys. zł (mimo większego okna w lukarnie, i konieczności wykonania większej więźby dachowej) myslałam, że różnice są większe, jesli są to takie kwoty to nie przeraża mnie to, aż tak(jeśli oczywiście ekipa to dobrze wykonane ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 10.07.2006 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 z naszego doświadczenia wynika, że oczko jest o kilka tysięcy droższe od lukarny. różnica między wycenami dwóch wersji domu Korona (z oczkiem lub z lukarną) wynosiła ok 3 tys. zł (mimo większego okna w lukarnie, i konieczności wykonania większej więźby dachowej) myslałam, że różnice są większe, jesli są to takie kwoty to nie przeraża mnie to, aż tak(jeśli oczywiście ekipa to dobrze wykonane ) Problem tylko w tym, że tak naprawdę oczko wygląda ładnie, jeśli dach przykryje się karpiówką. A ta dachówka bardzo podnosi cenę dachu. Trzeba jej mniej więcej dwa razy tyle co innej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renatata 10.07.2006 07:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 [A ta dachówka bardzo podnosi cenę dachu. Trzeba jej mniej więcej dwa razy tyle co innej. Karpiówka jest droga to fakt i jeszcze trzeba jej 2xwięcej ! a już myslałam, że wychodzę na prostą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 10.07.2006 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 [A ta dachówka bardzo podnosi cenę dachu. Trzeba jej mniej więcej dwa razy tyle co innej. Karpiówka jest droga to fakt i jeszcze trzeba jej 2xwięcej ! a już myslałam, że wychodzę na prostą... ojjj nie dosc ze drozsza to jeszzce to najcieższa z dachówek (65-do nawet 75 kg/m2) czyli wiezba pod karpiowke musi byc mocniejsza niz pod jakas Esówke, czy celtycka (45-50 kg/m2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts