qqryq 16.03.2003 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2003 Cześć, zapytałem o to co poniżej na forum "Projekty", dostałem odpowiedż od Bartt, natomiast to miejsce jest lepsze by uzyskać uwagi praktyczne z użytkowania więc proszę raz jeszcze o poradę. Mam w projekcie wewnętrzną szerokość garażu dwustanowiskowego równą 5,5m. Czy według was to wystarczająco, czy też zwrócić uwagę architektowi by ją zwiększył do 6m? Założenia są takie, że w garażu będą dwa samochody i już żadnych szafek przy bocznych ścianach. Samochody normalne (dla przykładu Vectra i Corsa - czyli ich szerokości ok. 1,7m), brama garażowa pojedyncza o szerokości 4,8m, dojazd długości 8m i szerokości 5,5m. Wolałbyn pozostać przy takiej szerokości, by już nie powiększać góry, dachu, itp... Natomiast mam wątpliwości czy jest to wystarczająca szerokość by stosunkowo łatwo zaparkować i wysiąść z samochodu. Z góry dziękuje za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wwm 16.03.2003 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2003 Buduję D08, szerokość bramy garażowej ( dla 2 aut ) wg projektu 4500, wysokość 2270, no i jak się to ma do powyższego, nie wiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
richie 16.03.2003 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2003 Według mojego architekta mieścisz się w normie (5,4m to według niej minimum) , ale proponowała mi garaż 6 m by urzytkowanie było wygodniejsze.pozdrawiam richie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mironmk 16.03.2003 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2003 ja buduję 5,5 i coraz bardziej wydaje mi się, że owszem zmieścić się zmieszczą, ale użytkowanie będzie kłopotliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avzi 17.03.2003 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 Ja mam w projekcie 5,75m, ale myślę, że 5,5m spokojnie wystarczy, jeśli nie planujesz zabudowy po bokach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.03.2003 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 Ja mam 6 x 6 m (bez żadnych elementów rozdzielających jak słupki, podciągi na środku itp.). Omega i Astra - mniej to byłoby za mało. Prędzej czy później zawsze zgromadzi się jakieś manele (olej, płyn do sprysk.) a to zawsze zajmuje powierzchnię.Bramy mam dwie, otwierane do góry - moim zdaniem to bardziej praktyczne niż jedna. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 17.03.2003 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 Ja miałem w projekcie 4,80 m, ale kazałem zmienić na 5,30 m. I musi wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avzi 17.03.2003 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 Nie chcę polemizować z Anonimowym - w końcu on już mieszka, ale przy przeciętnej szerokości samochodu 1,7m pozostaje jeszcze 2,1m luzu, czyli 3 odstępy po 0,7m. Wg mnie to w zupełności wystarczy, o ile półki umieszczone zostaną gdzieś z przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.03.2003 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 PS. do wątku wyżej: Żeby być dokładnym: mój garaż to jakby złożenie dwóch pojedynczych o szer. 2,97m. Dwie bramy uchylne o otworze 2,61 x 2,00 m - to jest dopiero wygodne. Wydaje się to może sporo, ale np. drzwi auta (tych od ściany) na całą szerokość się nie otworzy. Niby nie jest to bezwzględnie potrzebne - w końcu na parkingu też rzadko można to zrobić - ale gwarantuję zmianę zdania przy wyciąganiu z wnętrza większych rzeczy (lub dzieci ), Od środka garażu (pomiędzy autami) miejsca jest dosyć. Liczenie "na sucho" może być złudne - ja np. nie byłem przekonany czy muszę mieć garaż dłuższy od auta o jakiś 1m (na stoły i "warsztaty" mam inne pomieszczenie) ale "w życiu" wcale nie jest tego za dużo. Najlepiej może skorzystać z czyjejś uprzejmości i dokonać próby. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts