Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Minimalna szeroko?? gara?u dwustanowiskowego

Recommended Posts

Cześć,

zapytałem o to co poniżej na forum "Projekty", dostałem odpowiedż od Bartt, natomiast to miejsce jest lepsze by uzyskać uwagi praktyczne z użytkowania więc proszę raz jeszcze o poradę.

Mam w projekcie wewnętrzną szerokość garażu dwustanowiskowego równą 5,5m. Czy według was to wystarczająco, czy też zwrócić uwagę architektowi by ją zwiększył do 6m?

Założenia są takie, że w garażu będą dwa samochody i już żadnych szafek przy bocznych ścianach. Samochody normalne (dla przykładu Vectra i Corsa - czyli ich szerokości ok. 1,7m), brama garażowa pojedyncza o szerokości 4,8m, dojazd długości 8m i szerokości 5,5m.

Wolałbyn pozostać przy takiej szerokości, by już nie powiększać góry, dachu, itp... Natomiast mam wątpliwości czy jest to wystarczająca szerokość by stosunkowo łatwo zaparkować i wysiąść z samochodu.

Z góry dziękuje za podpowiedzi.

Ja mam 6 x 6 m (bez żadnych elementów rozdzielających jak słupki, podciągi na środku itp.). Omega i Astra - mniej to byłoby za mało. Prędzej czy później zawsze zgromadzi się jakieś manele (olej, płyn do sprysk.) a to zawsze zajmuje powierzchnię.

Bramy mam dwie, otwierane do góry - moim zdaniem to bardziej praktyczne niż jedna.

Pzdr.

Nie chcę polemizować z Anonimowym - w końcu on już mieszka, ale przy przeciętnej szerokości samochodu 1,7m pozostaje jeszcze 2,1m luzu, czyli 3 odstępy po 0,7m. Wg mnie to w zupełności wystarczy, o ile półki umieszczone zostaną gdzieś z przodu.

PS. do wątku wyżej:

Żeby być dokładnym: mój garaż to jakby złożenie dwóch pojedynczych o szer. 2,97m. Dwie bramy uchylne o otworze 2,61 x 2,00 m - to jest dopiero wygodne.

Wydaje się to może sporo, ale np. drzwi auta (tych od ściany) na całą szerokość się nie otworzy. Niby nie jest to bezwzględnie potrzebne - w końcu na parkingu też rzadko można to zrobić - ale gwarantuję zmianę zdania przy wyciąganiu z wnętrza większych rzeczy (lub dzieci :smile: ), Od środka garażu (pomiędzy autami) miejsca jest dosyć.

Liczenie "na sucho" może być złudne - ja np. nie byłem przekonany czy muszę mieć garaż dłuższy od auta o jakiś 1m (na stoły i "warsztaty" mam inne pomieszczenie) ale "w życiu" wcale nie jest tego za dużo.

Najlepiej może skorzystać z czyjejś uprzejmości i dokonać próby.

Pzdr.