Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Częściowo uschnięty klon - co robić?!

Recommended Posts

Jeśli był szczepiony, to raczej wygląda na zimową eutanazję korony.

Jeśli tylko wymarzła korona, to dobrze byłoby teraz skrócić uschnięta część, aż do miejsca w którym wyrastają nowe listki.

Zapalikować i górną, miękką gałązkę przywiązać do palika, by utworzyła zastępczy przewodnik. Gdy ten nowy przewodnik dorośnie do wysokości na której chcesz mieć koronę, uszczknij stożek wzorstu, by klon zaczął się rozkrzewiać i tworzyć koronę np. kotłową.

Dolne gałązki, które walczą z przewodnikiem o soki, uszczknij nieco, by pobudzić stożek ( najwyższy odrost) do wzrostu.

I powodzenia życzę :-)))

http://images1.fotosik.pl/99/1e975ac129e0f432.jpg

Wyprowadzam w ten sposób klon Kapadocki Aureum i w dwa tygodnie po uszczknięciu pionowej gałązki szczepienia, mam już dwa przyszłe konarki :D

Dziękuję Ci Haneczko!!! Ale nie bardzo "łapię" od miejsca: "Zapalikować i górną, miękką gałązkę przywiązać do palika, by utworzyła zastępczy przewodnik. Gdy ten nowy przewodnik dorośnie do wysokości na której chcesz mieć koronę, uszczknij stożek wzorstu, by klon zaczął się rozkrzewiać i tworzyć koronę np. kotłową." Może jakoś mi to jaśniej wyjaśnisz ;) , bo ja prosty chłop jestem :)

Przywiązaźć do palika dolną zielną gałązkę i stworzyć z niej nowy przewodnik. Po osiągnięciu przez przewodnik wymaganej przez Ciebie wysokości uszczknąć czubek przewodnika i tu klon utworzy koronę z gałązek i liści. KOTŁOWA - oznacza, że to taka troszkę nieuporządkowana, jeśli byś chciał j zagęścić i nadać jej kształt to trzeba by nad nią popracować i to najlepiej kilka rqazy w sezonie. Wystarczy co miesiąc uszczykiwać końcówki nowych tworzących się gałązek. Ta metoda z powodzeniem stosowana przez ogrodników ma tę zaletę, że nie widać po niej miejsc cięcia, bo tniemy zielne pędy. Pozodzenia...