Lenart 07.07.2006 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 Można oczywiście kupić gotową za kwotę 1500-1800 zł + transport,ale czy ktoś robił mniej luksusowo, we własnym zakresie i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_kacper 07.07.2006 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 Wiec u mnie wygląda to tak:Cała studzienka jest wymurowana pustakiem suporexem połówką, zewnętrzą powierzchnie możesz zabezpieczyć np. papą, lepikiem.A co do pokrywy to można ją ulać z betonu i po problemie. A koszt dużo dużo mniejszy od kupnej studzienki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 07.07.2006 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 Można oczywiście kupić gotową za kwotę 1500-1800 zł + transport, ale czy ktoś robił mniej luksusowo, we własnym zakresie i jak. Można ją wykonać z kręgów betonowych. Przynajmnie ja tak u siebie planuję zrobić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 07.07.2006 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 Krisker napisał Można jš wykonać z kręgów betonowych. Przynajmnie ja tak u siebie planuję zrobić... . Też się zastanawiam. Ale trzeba to czym przykryć - w miarę lekkim, żeby łatwo można było odczytać licznik, ale szczelnym i sztywnym coby dzieciaki nie powpadały, a nawet ksamochód (lekki) najechał. Poza tym trzeba by jako ocieplić coby nie zamarzło. A licznik jak głęboko. Najlepsza by była jaka przykrywa z otworem i deklem na ten otwór. Ale czy są takie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 09.07.2006 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2006 Najlepsza by była jaka� przykrywa z otworem i deklem na ten otwór. Ale czy są takie Na pewno są pokrywy z otworem, ale nie jestem pewien co do dekla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 10.07.2006 07:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 Rozejrzałem się trochę w sobotę. Sš kręgi kanalizacyjne (takie jak studzienne) tyle że z prętami (stopniami) w rodku. Sš przykrywy ze standartowymi otworami do których pasujš żeliwne włazy. Do tego w rodek styropian z 10 cm nad licznikem (tak,żeby można go było szybko wyjšć). I to chyba lepsze od tych gotowych z plastiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarek 10.07.2006 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 Ja robiłem z kręgów betonowych. Kosztowały jakieś 450zł+transport. Jak chcecie zobaczyć jak to się robi, to całość jest opisana w moim dzienniku (ze zdjęciami). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 11.07.2006 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 katarek napisał Jak chcecie zobaczyć jak to się robi, to całoć jest opisana w moim dzienniku (ze zdjęciami). Widziałem - o to chodziło i prawie tak samo zrobię. A propo fajny dziennik i życzę dalej powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 11.07.2006 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 Studzienka wodomierzowa z kręgów betonowych ( 4 szt. x 0,5 m wys )fi 1,0 m, pokryba betonowa z włazem typu ( jak w podjeździe to ciężkiego ), rozstaw pod wodomierz Q = 5 m3/h, L = 500 mm, z.z. antyskażeniowy. przyłącze na głębokości 1,7 - 1,8 m nie wymaga ocieplenia w studni.pozdroJ Studzienkę która jest w nawodnionym gruncie warto dobrze zaizolować, coby woda nie napływała, bo kłopot ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3241mirek 11.07.2006 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 Jeśli masz budynek to przenieś wodomierz do kolłowni. W przyszłości mniej kłopotów np z ustawionym samochodem na studzience lub zasypaną śniegiem w czasie zimy. U mnie zrezygnowałem ze studzienki. mam wodomierz w kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 12.07.2006 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2006 3241mirek napisał Jeśli masz budynek to przenieś wodomierz do kolłowni Niestety nie mogę ze względu na odległość - 18 m. Podobnież, nie pamiętam dokładnie ale powyżej chyba 15 m musi być studzienka. Tak mam w projekcie przyłącza uzgodnionym już z wod-kan i ZUD-em. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 12.07.2006 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2006 Czasami można próbować odstępstw od tych 15 m, ale trzeba to dobrze "umotywować"....J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 12.07.2006 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2006 Czasami można próbować odstępstw od tych 15 m, ale trzeba to dobrze "umotywować".... J Ja w takim razie zadam proste i pewnie naiwne pytanie: Wodę doprowadzę do domu a jej wylot będzie w jakimś pomieszczeniu prosto z posadzki. W jaki sposób mam spuścić wodę z tego co wystaje ponad posadzkę i tego co jest pod nią w sytuacji, gdy dom stoi nieogrzewany zimą? Podobna sytuacja wystąpi, gdy wypuszczę "kikut" z wodą i wodomierzem gdzieś na działce (do celów budowlanych) zabudowując go jedynie prowizorycznie? P.S. Jeśli pytanie jest głupie, to na pewno przez ten upał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 13.07.2006 07:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2006 KriskerPytanie nie jest głupie, a takie rzeczy jak wyprowadzenie ogrodowetrzeba samemu przewidzieć.Jezeli chodzi o dom to ponieważ ja mam studzienkę wodomierzowšzewnętrznš - to nie wiem czy wewnštrz domu też takowa (studzienka)musi być. Ale dobrze by włanie było, żeby była i to z kranem do spuszczania wody. I widziałem, ze tak ludzie majš wewnštrz domów(szwagier w kotłowni itd).Przy wyprowadzeniu ogrodowym tez powinna być studzienka (bez licznikabo po co) ale z zaworem coby można spucić wodę (i ocieplić czymod góry- chyba że poniżej np 1,20 m w ziemi wtedy bez ocieplenia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts