Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odbiór kominiarski - zalecenia

Recommended Posts

Witam,

Właśnie jestem po kominiarzach i ku Waszej informacji dzielę się z zaleceniami jakie dostałem:

1. Do kotłowni nawiew miałem rurą fi100 a ma być fi150. Nie da się wymienić rury będę więc maił na zewnątrz domu dwie kratki zamiast jednej : (

2. Wyloty w kominie muszą być do góry lub na przestrzał. U mnie komin ma 4 kanały i jest w kształcie kwadratu. Powinno być więc do góry bo na przestrzał się nie da. W ostateczności zgodzili się na zrobienie w kominie dodatkowych kratek z dwóch boku, ale powiedzieli, że to będzie tak sobie.

Jezeli nie ma w budynku gazu kominiarz nie jest potrzebny do odbioru kominów.

Serio??? to mnie zaskoczyłeś....fajnie by było.... aczkolwiek czytałem kiedyś jakiś wniosek chyba o pozwoleniena użytkowanie czy coś takiego i jednym z wymaganych załączników była opinia kominiarska....i nie pisało że dotyczy tylko domów z instalacją gazową...ale jakby tak było naprawde to bym sie cieszył...czy jest na to może jakiś paragraf ?

Serio wiem to od komianiarza który prowadzi odbiory ( pytalem sie w tamtym roku) i powiedzil mi ze jezeli nie mam gazu to nie potrzebuje odbioru komina. Tylko juz nie pamietam czy nie potrzeba zeby kierownik sie podpisal. Pewnie nie ktrórzy kominiarze powiedza ze potrzeba odbiór bo wiadomo maja z tego kase.

Witam

Ja tak troszke może z innej beczki, do odbioru pomieszczeń ma przyjœć kominiarz, w pomieszczeniach nawet po otwarciu okien brak wentylacji. Kominiarz będzie to sprawdzał tym wiatraczkiem (niewiem jak to się dokładnie nazywa) szukam informacji jakie powinny być wskazania tego wiatraczka? Gdzie tego szukać

wdzięczny będę za pomoc

Witam

Ja tak troszke może z innej beczki, do odbioru pomieszczeń ma przyjœć kominiarz, w pomieszczeniach nawet po otwarciu okien brak wentylacji. Kominiarz będzie to sprawdzał tym wiatraczkiem (niewiem jak to się dokładnie nazywa) szukam informacji jakie powinny być wskazania tego wiatraczka? Gdzie tego szukać

wdzięczny będę za pomoc

Przy takich upłach, to nic dziwnego, że wentylacja grawitacyjna nie działa.