kiwal 07.07.2006 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 Ostatnio oglądałem parkiet/deski z drewna egzotycznego firmy DLH. Ich wymiary to ok 15mm wysokosci. Warstwa ścieralna to 5mm. Z kolei deska barlinecka ma warstwy ścieralnej ok 4mm. Tak wic czy te dwie podłogi są rownożędne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 08.07.2006 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2006 To 2 różne światy - to tak jakbyś porównywał samochód z traktorem na podstawie pojemności silników. Potencjał niby podobny ale skąd takie różnice w osiągach. Napisz czego oczekujesz od podłogi a ja pomogę w wyborze... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiwal 08.07.2006 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2006 poszukuje podlogi do mieszkania w nowym bloku. Do wylozenia jest: salon, 2 sypialnie, przedpokoj. Razem ok 70m2.Czego oczekuje - tego zeby wytrzymala 10 lat przy normalnym uzytkowaniu. Zwierząt nie przewiduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 08.07.2006 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2006 To 2 różne światy - to tak jakbyś porównywał samochód z traktorem na podstawie pojemności silników. Potencjał niby podobny ale skąd takie różnice w osiągach. Napisz czego oczekujesz od podłogi a ja pomogę w wyborze... . Nie znam sie na tym zupelnie, ale czy to znaczy ze deska barlinecka to traktor, a DLH to samochod czy odwrotnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 09.07.2006 01:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2006 ...Nie znam sie na tym zupelnie, ale czy to znaczy ze deska barlinecka to traktor, a DLH to samochod czy odwrotnie?... To dowolnie. Chodzi konkretnie (w wypadku zestawionych rodzajów podłóg) o to, że łączy je fakt, iż obie są z drewna. Ale zalety jednej są wadami drugiej. I na odwrót. To tak samo jak w przykładzie, który podałem. Silnik ten sam ale zastosowanie różne. I zalety traktora są słabymi stronami samochodu. I na odwrót. ...Czego oczekuje - tego zeby wytrzymala 10 lat przy normalnym uzytkowaniu. Zwierząt nie przewiduje... Przy takim założeniu zdecydownie nie polecam deski barlineckiej. Przy drewnie egzotycznym jest zbyt dużo problemów z lakierem. Przy parkiecie/deskach grubości 15 mm egzotycznych najlepszym wyborem będzie zakup jatoby lub merbau. Jako, że są twarde, proponowałbym zaolejownie ich. Może na początku pielęgnacja będzie trochę męcząca ale po jakimś czasie nie będzie już potrzebna. A podłoga olejowana wytrzyma większe nieszczęścia niż najlepiej polakierowana... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiwal 09.07.2006 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2006 Boorg - tylko ze jatoba i merabau to strasznie ciemna jest. Ja nie chce az tak ciemnej podlogi.Patrzac na deski barlineckie (pod katem koloru) wybrał bym w tej chwili akacje - ani ciemna ani jasna, taka w sam raz, lub badi - tylko obawiam sie ze jest za żółta i bedzie to dziwnie wygladac. Powiedz mi dlaczego niee polecasz deski barlineckiej? Co sie moze z nią dziać?? Jakie ma wady/zalety w stosunku do parkietu? I jeszcze jedno pytanie - co to za drewno Curupixa? Odcień w sklepei maił ładny, tylko ze jedynie w formie olejowanej; lakierowany był jakiś taki siwy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 09.07.2006 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2006 Czemu nie polecam deski barlieckiej: ze względu na Twoje założenie: 10 lat. Deska barlinecka jest pokryta gotowym lakierem UV (niektóra nawet ceramicznym) ale mimo wszystko owe lakiery nie należą do najmocniejszych. Barlinek nie do końca opanował też sztukę lakierowania egzotyków (lub zbytnio mu na tym nie zależy ). O ile ich lakiery na krajowych gatunkach są coraz lepsze to na egzotykach (szczególnie tłustych) występuje dużo błędów lakierniczych . Piszesz o drewnie Badi - a ja z deski barlineckiej Badi ściągałem lakier tak łatwo jak folię z ogórka. Podstawową zaletą deski barlineckiej jest szybkość/łatwość montażu. Podstawową wadą: - akustyka. Podłoga jest głośnia a przy błędach montażowych potrafi nieźle dudnić. Inne uciążliwość deski barlineckiej: - surowe krawędzie: po położeniu musimy dokonać dodatkowej impregnacji podłogi. Inaczej podczas mycia podłogi woda będzie ściemniać krawędzie desek ; - listwy dylatacyjne: musimy wprowadzać dodatkowy element w progach i łączeniach podłóg. Są czasem problemy z doborem kolorów dylatacji; - bieżące naprawy: nie jesteśmy w stanie łatwo dokonać bieżacych napraw wgnieceń/zarysowań. Trudna wymiana uszkodzonych klepek i problem z doborem lakieru (chodzi o odbicie światła) - renowacja: ewentualne cyklinowanie możliwe tylko przy pomocy specjalnych maszyn (tradycyjne cykliniarki nie nadają się); Curupixa - nie wiem co to jest??? Może to drewno ma inną nazwę pod którą występuje... . A akacja czemu musi być deską barlinecką - można kupić parkiet!!! A w krajowym parkiecie, warstwa użytkowa to minimum 8 mm (a może być nawet 12 mm!!!). P.S. Na opakowaniu deski barlineckiej napisane jest np. 25 lat gwarancji. Ale gwarancja ta jest tylko na... ... 1 rzecz. Producent gwarantuje, że przez ten okres konstrukcja złożona z 3 warstw klejonych poprzecznie względem siebie nie rozklei się. Ale lakier to może porysować się dzień po położeniu - i tak ma być nie jest to wada produktu!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bastet 09.07.2006 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2006 a co myslicie o bambusie (jasnym) 12x90x900mm oczekuje tak jak Kiwal "tego zeby wytrzymala 10 lat przy normalnym uzytkowaniu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 09.07.2006 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2006 a co myslicie o bambusie (jasnym) 12x90x900mm oczekuje tak jak Kiwal "tego zeby wytrzymala 10 lat przy normalnym uzytkowaniu" Jeżeli masz wyrób z napisem Made in China z Leroy Merlin to... ... technicznie bardzo kiepściutka pozycja. Nie dalej jak 2 tygodnie temu układałem około 20 m2 po skosie. Co zauważyłem: 1. Luźny pióro-wpust. Niektóre deski nie schodziły się w jednej płaszczyźnie. 2. Skrzywienia boczne - końce przylegały, na środku była szparka 1-2 mm. 3. Wyłódkowania - deski miały zadarte krawędzie lub wypukłe środki. 4. Rozwarstwienia desek - pęknięcia na wysokości pióro-wpustu. 5. Słabiuteńki lakier. Tak naprawdę deski te należało porządnie polakierować (a przecież to produkt gotowy). I to tyle... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bastet 09.07.2006 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2006 totalna załamka mam ponad 70m2 czekających na położenie ratunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiwal 10.07.2006 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 Boorg - z tego co napisałeś wynika że deska z Barlinka to jedna wielka "porażka".Jesli tak jest to chwala Bogu że tego nie kupiłem. W takim razie pozostaje kupić normalne deski, zatrudnić fachowca do położenia tego i polakierowania. Powiedz mi jeszcze z jakiej firmy kupić deski akacja? I czy to drewno sprawdzi sie w uzytkowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiwal 10.07.2006 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BadIDea 10.07.2006 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 W sypialni polozylem deske barlinecka. Jest to bardzo delikatna podloga...Bardzo szybko powstaja na niej wgniecenia. W pokoju dziennym na podloge trafily (bardzo niechciane!) panele laminowane Witexu. Po uplywie pol roku - zaczynam zalowac, ze nie polozylem ich wszedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiwal 10.07.2006 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 W sypialni polozylem deske barlinecka. Jest to bardzo delikatna podloga... Bardzo szybko powstaja na niej wgniecenia. W pokoju dziennym na podloge trafily (bardzo niechciane!) panele laminowane Witexu. Po uplywie pol roku - zaczynam zalowac, ze nie polozylem ich wszedzie. To co Witex jednak dobra firma jest;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BadIDea 10.07.2006 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 Chyba tak Wysokiej klasy laminaty sa w cenie sredniej jakosci deski barlineckiej. A kiedy sie je przycina to pachnie zywica... czyli Panie to je drewno - tylko takie insze Sprzedawca w sklepie strasznie sie oburzyl, gdy nazwalem panele laminowane "syntetykami". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 10.07.2006 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 totalna załamka mam ponad 70m2 czekających na położenie ratunku No to poważna sprawa. Co zrobić??? Musimy wybrać mniejsze zło. Przebieramy drewno i część wad akceptujemy jako dobre a resztę desek z wadami używamy na docinki i pod ścianami. 1. Luźny pióro-wpust - akceptujemy. 2. Skrzywienia boczne - akceptujemy. Możemy wyszpachlować szparki kitem parkieciarskim. 3. Wyłódkowania - na docinki. 4. Rozwarstwienia desek - na docinki. 5. Słabiuteńki lakier - kładziemy tzw. filtr. Przykład w filmiku poniżej: http://www.szendera.home.pl/files/ofirmie/pliki/movies/l93_everclear.mpeg Reasumując: Podłoga jest do zrobienia - tylko pracy koncepcyjnej (selekcja/rozkład) jest dużo więcej niż przy technicznie poprawnej desce... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 10.07.2006 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 Boorg - podziwiam Cię za profesjonalne podejście do tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OLA.J. 11.07.2006 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 Po miesišcu oczekiwania na parkieciarza okazało sie ze przyjdzie inny pan i musze sama zakupic klej i akryl do wypełnienia szpar, jesli moge prosic o pomoc to jaki klej bedzie odpowiedni parkietu (grab) klejonego do płyty OSB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 11.07.2006 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 ...jaki klej bedzie odpowiedni parkietu (grab) klejonego do płyty OSB... 1. Płytę OSB należy przepolerować papierem o granulacji 40-60 w celu polepszenia przyczepności. Dalszy ciąg zależy od wielkości klepek. wariant klepka do 35 cm. 2. Gruntujemy płytę gruntem rozpuszczalnikowym przy pomocy wałka. 3. Nakładamy klej rozpuszczalnikowy przy pomocy szpachli zębatej np. B11. wariant klepka powyżej 35 cm. 2. Gruntujemy płytę gruntem poliuretanowym przy pomocy wałka. 3. Nakładamy klej poliuretanowy przy pomocy szpachli zębatej np. B11. A jaki klej??? Rozpuszczalnikowe: Killto Syntec Maximus R SLC Gutoid Uzin Mk.73 Henkel P-640 Poliuretanowe: Killto Slim Maximus PU SLC Silovil L-34 Mapei Lignobond Uzin Mk.92 S Henkel P-625 Odnośnie akrylu - to chodzi Ci zapewne o fugenkitt (czyli kit parkieciarski albo szpachlę do mieszania z pyłem). Każdy z powyżzych producentów ma w swojej ofercie takową - wystarczy zapytać w sklepie. Wydajność: Przy zastosowaniu szpachli o zębie B11 zużycie kleju powinno wynosić około 1 kg/m2. Przy nakładaniu wałkiem gruntu na płytę oSB zużycie gruntu powinno być na poziomie około 150 g/m2. Przy prawidłowym technicznie parkiecie w poprawny sposób ułożonym zużycie szpachli nie powinno być większe niż 100 g/m2. Lakier podkładowy - w zależności od sposobu nakładania (blacha/pędzel/wałek) i ilości warstw (1-3) zużycie będzie w granicach 70-120 g/m2. Lakier właściwy - przy prawidłowo wykonanych 2 warstwach ze szlifem międzywarstwowym zużycie lakieru mieści sie w granicach 160-250 g/m2. Olej kładziony techniką "na zimno" - przy grabie zużycie powinno być nie większe niż 80-100 g/m2. i to tyle... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 12.07.2006 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2006 Shit, boorg zmartwiłeś mnie swoimi spostrzeżaniami na temat DB. Choruję od dawna na badi z Barlinka. Sczerze mówiąc nie natknąłem się na badi innego producenta w takim samym odcieniu co DB. Planowałem (tylko nie krzycz ) położyć to na ogrzewanie podłogowe w salonie. Co podobnego polecasz? W innych wątkach na podłogówce króluje deska merbau (nie z Barlinka). A może mam się rozglądać tylko za parkietem? Dzięki z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts