toms-77 12.07.2006 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2006 co prawda wy tu o desce barlineckiej i o parkiecie drewnianym .... ale ja tylko zapytam korzystając z obecności WIELKIEGO GURU czyli boorg/a .... wybraliśmy na poddasze (trzy pokoje ) i korytarzyk panele classena chyba 3 klasa ścieralności, góra jest raczej sypialna więc mam nadzieję że nie będzie źle tzn. nie zniszcza sie tak szybko .... ale na dole mamy duży salon, w którym jest też kominek, i z niego na pewno (znaczy salonu) będzimy dużo korzystać więc nie wiem czy panele to dobry wybór ?! ... a jesli jak to jakiej firmy polecacie ? jakiej klasy ścieralności ? .... wiem że panele nie będą na zawsze i za parę lat jak się "odkujemy" położymy sobie parkiety ale na razie panele i już ... daradzcie więc proszę !!!! i jeszcze jedno (tak pzry okazji ) szukam firm które układaja wykładzinę, ale nie na podłodze (to zbyt proste) ale na schodach zabiegowych !! może gdzieś o tym słyszeliście ??? albo widzieliście ?? a może na forum ?? ze względu na ograniczenia czasowe nie mam możliwości szukania .......... podpowiedzcie pomożecie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 12.07.2006 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2006 Lepiej się wylecz z tej choroby. Badi nie nadaje się pod ogrzewanie podłogowe, bo mocno pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OLA.J. 13.07.2006 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2006 DZięki boorg za informacje, panowie włanie kładš parkiet, poniej odczekajš dwa tygodnie (czy to konieczne przy grabie ?) i polakierujš, widziałam polakierowany dšb u znajomych i przeraziłam się zmianš koloru, zrobił się hm zółty, w porównaniu z surowš deskš wyglšda dużo gorzej, teraz będę się zastanawiać te dwa tygodnie czy u mnie tez tak nie zżółknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 16.07.2006 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2006 ...Choruję od dawna na badi z Barlinka. Sczerze mówiąc nie natknąłem się na badi innego producenta w takim samym odcieniu co DB... ...Co podobnego polecasz?... A może zainteresowałbyś się parkietem Doussie??? Pokryte olejem lub lakierem chemicznym też ma fajny pomarańczowo-beżowy kolor. A pod względem parametrów technicznych parkiet Doussie to baaardzo dobry wybór... . Na podłogówkę polecam oczywiście Doussie (raczej parkiet a nie deski). ...właśnie kładą parkiet, później odczekają dwa tygodnie (czy to konieczne przy grabie ?) i polakierują, widziałam polakierowany dąb u znajomych i przeraziłam się zmianą koloru, zrobił się hm zółty, w porównaniu z surową deską wygląda dużo gorzej, teraz będę się zastanawiać te dwa tygodnie czy u mnie tez tak nie zżółknie... Kolorystyka. Wszystko zależy od podkładu i lakieru jaki zastosujesz. Użyj podkładu Berger-Siedle Exotengund a na niego możesz położyć lakier wodny. Wtedy kolorystyka będzie najbardziej zbliżona do naturalnej (jasne zostaje jasne a ciemne mocno ściemnieje). Cyklinowanie. A dwa tygodnie stabilizacji parkietu z grabu (czyli inaczej przerwa technologiczna) to minimum. Jeżeli w międzyczasie będzie załamanie pogody (deszcze, deszcze i jeszcze raz deszcze) to radziłbym nawet 3 jak nie 4 tygodnie. ...wybraliśmy na poddasze (trzy pokoje ) i korytarzyk panele classena chyba 3 klasa ścieralności, góra jest raczej sypialna więc mam nadzieję że nie będzie źle tzn. nie zniszcza sie tak szybko .... ale na dole mamy duży salon, w którym jest też kominek, i z niego na pewno (znaczy salonu) będzimy dużo korzystać więc nie wiem czy panele to dobry wybór... Jeżeli położysz je na bardzo równą wylewkę, to powinny wytrzymać nawet w salonie. I uważaj z wodą - chyba, że dodatkowo je przed nią zabezpieczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OLA.J. 17.07.2006 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 A mi pani w sklepie powiedziala, zeby użyc hm nie wiem czy pamiętam dobrze ale chyba capon jako podklad, no wšłsnie a jak bym nie chjciała, żeby ciemne mozcno ciemnialo tylko pozostało tez w maire jasne czy to w ogóle możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 17.07.2006 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 A mi pani w sklepie powiedziala, zeby użyc hm nie wiem czy pamiętam dobrze ale chyba capon jako podklad, no wšłsnie a jak bym nie chjciała, żeby ciemne mozcno ciemnialo tylko pozostało tez w maire jasne czy to w ogóle możliwe. To spytaj sie pani w sklepie ile m2 podłóg położyła??? Ja znam sprzedawczynię, co twierdziła, że fugenkit ma kolor beżowy lub brązowy (a naprawdę jest bezbarwny). Znam też sprzedawcę co twierdzi, że deskę barlinecką można kilkakrotnie cyklinować tradycyjną cykliniarką. Znam sprzedawcę co sprzeda Ci wodę z kwiatka jako podkład pod lakier wodny - dla niego liczy się co ma na sklepie i co Ci może wcisnąć. Więc informacje uzyskane od sprzedawców traktuj z rezerwą - najlepiej pójdź do drugiego sklepu i powiedz jaką chcesz położyć chemię (czyli wskaż te produkty, które proponuje Ci Twoja sprzedawczyni) i co on o tym sądzi. Możesz usłyszeć zupełnie inną poradę - oczywiście nailepszą w tej cenie... . A odnośnie Caponu. Chcesz Capon - to kładź. Napisz jaki masz mieć lakier a powiem Ci jaką będziesz miała podłogę... . P.S. Pamiętaj, że pod niektóre lakiery podkładu nie kładziemy. Jak położymy to może być bieda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OLA.J. 18.07.2006 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 zgłupiałam do reszty oj zgłupiałam, nie wiem jaki lakier sprzedawca nie mówił, chyba jednak zastosuke ten podkład Berger-Siedle Exotengund i lakier wodny, zapewne masz racje z tymi sprzedawcami tylko przeraziło mnie to ze napisałe, że ciemne mocno ciemnieje, czy to oznacza, że te deski które sa ciemniejsze lekko sciemnieja po przelakierowaniu i bedzie bardzo pstrokata podloga czy sciemnieje ciemny gatunek drewna ? Dzieki za porady, ale masz cierpliwoć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukoko 19.07.2006 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2006 A ja polecam podłogi z firmy Hamberger. bardzo dobre. wiecej info na http://www.parkietplus.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 19.07.2006 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2006 A ja polecam podłogi z firmy Hamberger. bardzo dobre. wiecej info na http://www.parkietplus.pl Patrząc na wszystkie twoje posty, polecam dział "Ogłoszenia drobne" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 19.07.2006 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2006 zgłupiałam do reszty oj zgłupiałam, nie wiem jaki lakier sprzedawca nie mówił, chyba jednak zastosuke ten podkład Berger-Siedle Exotengund i lakier wodny, zapewne masz racje z tymi sprzedawcami tylko przeraziło mnie to ze napisałe, że ciemne mocno ciemnieje, czy to oznacza, że te deski które sa ciemniejsze lekko sciemnieja po przelakierowaniu i bedzie bardzo pstrokata podloga czy sciemnieje ciemny gatunek drewna ? Lakiery wodne kontrastują drewno. Jasne elementy podłogi pozostają praktycznie bez zmian. Troszeczkę ciemniejsze - będą troszeczkę ciemniejsze, itp. Ale ciemne elementy mocno ściemnieją - np. element brązowy zrobi się baaardzo brązowy. Jednak grab jest spokojny kolorystycznie. Ewentualne ciemne przebarwienia nie stanowią o kolorystyce całości. Raczej stanowić będą subtelny dodatek (ale bardzo naturalny a o to nam chodzi w podłogach... naturalnych ). Wracając do podkładu: może być Capon. I na to lakier wodny poliuretanowy. Albo lakier chemiczny poliuretanowy bez zabarwienia własnego. Lakierów jest mnóstwo a ja nie wiem jakie są w kręgu Twoich zainteresowań (podaj nazwy). Jeżeli jeszcze nie wiesz: napisz o Twoich priorytetach (lub podaj cenę jaką chcesz zapłacić) to podpowiem co i jak... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OLA.J. 20.07.2006 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 No wlasnie sama mam ten lakier wybrać i nawet nie wiem jakie sa a pytałam w sklepie z lakierami i farbami Flugeer, powiedzilei ze za lakier to na 60 m podłogi jakies 600 zapłace, nie mam pojecia na temat ani jakosci ani cen ani nawt nazw lakierow, zapytałam w sklepie Flugeer bo malowałam sciany ich farbami i farby sš dobre nie wiem jak z lakierem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 20.07.2006 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 Nie znam rozwiązań Fluggera jeżeli chodzi o lakiery. Zresztą, jakby jakość farb nie idzie w parze z jakością lakierów. To dwe różne światy i w wielu wypadkach firma robiąca dobre farby/impregnaty robi kłopotliwe/słabe lakiery (np. Dulux, Bondex). Natomiast cena 600 zł za 60 m2 podłogi to wskazuje raczej na rozwiązania jakościowe na poziomie lakierów poliuretanowych chemicznych jednoskładnikowych. A korzystając z lakierów chemicznych w tej cenie masz dużą szansę zrobić żółtą podłogę (a tego nie chcemy - prawda ). W tej cenie możemy położyć: 1. - Syntilor Lakier poliuretanowy jednoskładnikowy chemiczny (o zabarwieniu własnym lekko brązowym). - Syntilor Wypełniacz do porów lakier podkładowy (o zabarwiniu własnym lekko beżowym). Lakier będzie kosztował około 50 zł/litr (potrzebujemy 10-12 litrów). Podkład będzie kosztował około 30 zł/litr (potrzebujemy 4-6 litrów). Podłoga będzie miała beżową ciepłą barwę. Kontrast będzie stonowany. 2. - Domalux Lakier poliuretanowy jednoskładnikowy chemiczny (o zabarwieniu własnym lekko beżowym) taka lekko fioletowa puszka. - Domalux Capon lakier podkładowy (o zabarwieniu własnym lekko beżowym). Lakier będzie kosztował około 50-60 zł/litr (potrzebujemy 12-14 litrów). Podkład będzie kosztował około 15 zł/litr (potrzebujemy 4-6 litrów). Podłoga będzie miała słomkowo-beżowy kolor. Kontrast będzie lekko stonowany. 3. - Hartzlack Lakier poliuretanowy jednoskładnikowy wodny (o zabarwieniu własnym białym). - Hartzlack Lakier podkładowy chemiczny (o zabarwieniu własnym lekko beżowym). Lakier będzie kosztował około 50-60 zł/litr (potrzebujemy 12 litrów). Podkład będzie kosztował około 20-30 zł/litr (potrzebujemy 4-6 litrów). Podłoga będzie miała lekko słomkowy kolor. Kontrast będzie wyraźny. !!! Przy lakierach Hartzlack mała uwaga: przy takich temperaturach i wilgotności trzeba uważać. Z kilku ostatnich podłóg jakie nimi lakierowałem w 2 wypadkach struktura lakieru popękała: trzeba było podłogę matowić i zmieniać lakier. i to tyle... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 20.07.2006 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 boorg wiesz co ? Tobie to forumowicze powinni sie zlozyc na duuuza butelke markowego whiskacza ( lub jakiegos innego trunku - bo nie wiem co pijasz ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 20.07.2006 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 boorg wiesz co ? Tobie to forumowicze powinni sie zlozyc na duuuza butelke markowego whiskacza ( lub jakiegos innego trunku - bo nie wiem co pijasz ) Ale wtedy to już nie byłoby niewinne pomaganie a bezczelne naciąganie (na korzyści materialne oczywiście ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiwal 21.07.2006 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 boorg wiesz co ? Tobie to forumowicze powinni sie zlozyc na duuuza butelke markowego whiskacza ( lub jakiegos innego trunku - bo nie wiem co pijasz ) Ale wtedy to już nie byłoby niewinne pomaganie a bezczelne naciąganie (na korzyści materialne oczywiście ). Nie bądz taki skromny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 21.07.2006 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 boorg wiesz co ? Tobie to forumowicze powinni sie zlozyc na duuuza butelke markowego whiskacza ( lub jakiegos innego trunku - bo nie wiem co pijasz ) Ale wtedy to już nie byłoby niewinne pomaganie a bezczelne naciąganie (na korzyści materialne oczywiście ). Nie bądz taki skromny To nie skromność, to wyrachowanie. Wielu parkieciarzy kończy Jako AA lub na odwyku - nie chcę być jednym z nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OLA.J. 24.07.2006 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 Wielkie dzięki boorg , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Berolina 18.10.2006 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 A tak z ciekawosci: co sobie byś położył na podłogi? parkiet, panele, deskę barlinecką? Wiesz robię rozeznanie, bo sama nie wiem co mam położyć. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JKJ7 19.10.2006 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 JESTEM NA ETAPIE BUDOWY DOMU, ALE CAŁY CZAS ZASTANAWIAM SIĘ NAD OGRZEWANIE PODŁOGOWYM, JEDNOCZEŚNIE PODOBAJA MI SIĘ DREWNIANE JASNE PODŁOGI.CO WYBRAĆ , JAKIE DREWNO SIĘ NADAJE NA OGRZEWANIE PODŁOGOWE?JAKIEJ FIRMY ? DESKA CZY PARKIET? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 22.10.2006 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 ...Wiesz robię rozeznanie, bo sama nie wiem co mam położyć... To zabrzmiało prawie jak znana piosenka: "... ja nie mam co na siebie włożyć, no spróbuj mą szafę otworzyć..." itd. A co ja położyłbym u siebie. Deski dębowe w III klasie (z mocnym usłojeniem i sękami) olejowane. Ale drewno rozjaśniłbym za pomocą ługowania. I na to dopiero olej (niekoniecznie biały jak zalecają producenci ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts