Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parkiet egzotyczny vs deska "egzotyczna" barlinek

kiwal

Recommended Posts

co prawda wy tu o desce barlineckiej i o parkiecie drewnianym .... ale ja tylko zapytam korzystając z obecności WIELKIEGO GURU czyli boorg/a ....

wybraliśmy na poddasze (trzy pokoje ) i korytarzyk panele classena chyba 3 klasa ścieralności, góra jest raczej sypialna więc mam nadzieję że nie będzie źle tzn. nie zniszcza sie tak szybko .... ale na dole mamy duży salon, w którym jest też kominek, i z niego na pewno (znaczy salonu) będzimy dużo korzystać więc nie wiem czy panele to dobry wybór ?! ... a jesli jak to jakiej firmy polecacie ? jakiej klasy ścieralności ? .... wiem że panele nie będą na zawsze i za parę lat jak się "odkujemy" położymy sobie parkiety ale na razie panele i już ... daradzcie więc proszę !!!!

i jeszcze jedno (tak pzry okazji :lol: ) szukam firm które układaja wykładzinę, ale nie na podłodze (to zbyt proste) ale na schodach zabiegowych !! może gdzieś o tym słyszeliście ??? albo widzieliście ?? a może na forum ?? ze względu na ograniczenia czasowe nie mam możliwości szukania :( .......... podpowiedzcie :lol:

pomożecie ???

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

DZięki boorg za informacje, panowie właœnie kładš parkiet, poŸniej odczekajš dwa tygodnie (czy to konieczne przy grabie ?) i polakierujš, widziałam polakierowany dšb u znajomych i przeraziłam się zmianš koloru, zrobił się hm zółty, w porównaniu z surowš deskš wyglšda dużo gorzej, teraz będę się zastanawiać te dwa tygodnie czy u mnie tez tak nie zżółknie :roll:

...Choruję od dawna na badi z Barlinka. Sczerze mówiąc nie natknąłem się na badi innego producenta w takim samym odcieniu co DB...

...Co podobnego polecasz?...

A może zainteresowałbyś się parkietem Doussie??? Pokryte olejem lub lakierem chemicznym też ma fajny pomarańczowo-beżowy kolor. :p A pod względem parametrów technicznych parkiet Doussie to baaardzo dobry wybór... . :roll: :D

Na podłogówkę polecam oczywiście Doussie (raczej parkiet a nie deski). :D

...właśnie kładą parkiet, później odczekają dwa tygodnie (czy to konieczne przy grabie ?) i polakierują, widziałam polakierowany dąb u znajomych i przeraziłam się zmianą koloru, zrobił się hm zółty, w porównaniu z surową deską wygląda dużo gorzej, teraz będę się zastanawiać te dwa tygodnie czy u mnie tez tak nie zżółknie...

Kolorystyka.

Wszystko zależy od podkładu i lakieru jaki zastosujesz. Użyj podkładu Berger-Siedle Exotengund a na niego możesz położyć lakier wodny. Wtedy kolorystyka będzie najbardziej zbliżona do naturalnej (jasne zostaje jasne a ciemne mocno ściemnieje). :roll:

Cyklinowanie.

A dwa tygodnie stabilizacji parkietu z grabu (czyli inaczej przerwa technologiczna) to minimum. Jeżeli w międzyczasie będzie załamanie pogody (deszcze, deszcze i jeszcze raz deszcze) to radziłbym nawet 3 jak nie 4 tygodnie. :( :roll:

...wybraliśmy na poddasze (trzy pokoje ) i korytarzyk panele classena chyba 3 klasa ścieralności, góra jest raczej sypialna więc mam nadzieję że nie będzie źle tzn. nie zniszcza sie tak szybko .... ale na dole mamy duży salon, w którym jest też kominek, i z niego na pewno (znaczy salonu) będzimy dużo korzystać więc nie wiem czy panele to dobry wybór...

Jeżeli położysz je na bardzo równą wylewkę, to powinny wytrzymać nawet w salonie. :D I uważaj z wodą - chyba, że dodatkowo je przed nią zabezpieczysz. :p

A mi pani w sklepie powiedziala, zeby użyc hm nie wiem czy pamiętam dobrze ale chyba capon jako podklad, no wšłsnie a jak bym nie chjciała, żeby ciemne mozcno œciemnialo tylko pozostało tez w maire jasne czy to w ogóle możliwe.

To spytaj sie pani w sklepie ile m2 podłóg położyła??? :lol: Ja znam sprzedawczynię, co twierdziła, że fugenkit ma kolor beżowy lub brązowy (a naprawdę jest bezbarwny). :lol: :lol: Znam też sprzedawcę co twierdzi, że deskę barlinecką można kilkakrotnie cyklinować tradycyjną cykliniarką. :lol: :lol: :lol: Znam sprzedawcę co sprzeda Ci wodę z kwiatka jako podkład pod lakier wodny - dla niego liczy się co ma na sklepie i co Ci może wcisnąć. :lol: :lol: :lol: :lol: Więc informacje uzyskane od sprzedawców traktuj z rezerwą - najlepiej pójdź do drugiego sklepu i powiedz jaką chcesz położyć chemię (czyli wskaż te produkty, które proponuje Ci Twoja sprzedawczyni) i co on o tym sądzi. Możesz usłyszeć zupełnie inną poradę - oczywiście nailepszą w tej cenie... . :wink: :lol:

A odnośnie Caponu. Chcesz Capon - to kładź. Napisz jaki masz mieć lakier a powiem Ci jaką będziesz miała podłogę... .

P.S.

Pamiętaj, że pod niektóre lakiery podkładu nie kładziemy. Jak położymy to może być bieda. :(

:o zgłupiałam do reszty oj zgłupiałam, nie wiem jaki lakier sprzedawca nie mówił, chyba jednak zastosuke ten podkład Berger-Siedle Exotengund i lakier wodny, zapewne masz racje z tymi sprzedawcami tylko przeraziło mnie to ze napisałeœ, że ciemne mocno œciemnieje, czy to oznacza, że te deski które sa ciemniejsze lekko sciemnieja po przelakierowaniu i bedzie bardzo pstrokata podloga czy sciemnieje ciemny gatunek drewna ? Dzieki za porady, ale masz cierpliwoœć :-?

:o zgłupiałam do reszty oj zgłupiałam, nie wiem jaki lakier sprzedawca nie mówił, chyba jednak zastosuke ten podkład Berger-Siedle Exotengund i lakier wodny, zapewne masz racje z tymi sprzedawcami tylko przeraziło mnie to ze napisałeœ, że ciemne mocno œciemnieje, czy to oznacza, że te deski które sa ciemniejsze lekko sciemnieja po przelakierowaniu i bedzie bardzo pstrokata podloga czy sciemnieje ciemny gatunek drewna ?

Lakiery wodne kontrastują drewno. Jasne elementy podłogi pozostają praktycznie bez zmian. Troszeczkę ciemniejsze - będą troszeczkę ciemniejsze, itp. Ale ciemne elementy mocno ściemnieją - np. element brązowy zrobi się baaardzo brązowy. Jednak grab jest spokojny kolorystycznie. Ewentualne ciemne przebarwienia nie stanowią o kolorystyce całości. Raczej stanowić będą subtelny dodatek (ale bardzo naturalny a o to nam chodzi w podłogach... naturalnych :wink: ).

Wracając do podkładu: może być Capon. I na to lakier wodny poliuretanowy. Albo lakier chemiczny poliuretanowy bez zabarwienia własnego. Lakierów jest mnóstwo a ja nie wiem jakie są w kręgu Twoich zainteresowań :o (podaj nazwy). Jeżeli jeszcze nie wiesz: napisz o Twoich priorytetach (lub podaj cenę jaką chcesz zapłacić) to podpowiem co i jak... . :D

No wlasnie sama mam ten lakier wybrać i nawet nie wiem jakie sa a pytałam w sklepie z lakierami i farbami Flugeer, powiedzilei ze za lakier to na 60 m podłogi jakies 600 zapłace, nie mam pojecia na temat ani jakosci ani cen ani nawt nazw lakierow, zapytałam w sklepie Flugeer bo malowałam sciany ich farbami i farby sš dobre nie wiem jak z lakierem.

Nie znam rozwiązań Fluggera jeżeli chodzi o lakiery. Zresztą, jakby jakość farb nie idzie w parze z jakością lakierów. To dwe różne światy i w wielu wypadkach firma robiąca dobre farby/impregnaty robi kłopotliwe/słabe lakiery (np. Dulux, Bondex).

Natomiast cena 600 zł za 60 m2 podłogi to wskazuje raczej na rozwiązania jakościowe na poziomie lakierów poliuretanowych chemicznych jednoskładnikowych. A korzystając z lakierów chemicznych w tej cenie masz dużą szansę zrobić żółtą podłogę (a tego nie chcemy - prawda :o ).

W tej cenie możemy położyć:

1.

- Syntilor Lakier poliuretanowy jednoskładnikowy chemiczny (o zabarwieniu własnym lekko brązowym).

- Syntilor Wypełniacz do porów lakier podkładowy (o zabarwiniu własnym lekko beżowym).

Lakier będzie kosztował około 50 zł/litr (potrzebujemy 10-12 litrów).

Podkład będzie kosztował około 30 zł/litr (potrzebujemy 4-6 litrów).

Podłoga będzie miała beżową ciepłą barwę. Kontrast będzie stonowany.

2.

- Domalux Lakier poliuretanowy jednoskładnikowy chemiczny (o zabarwieniu własnym lekko beżowym) taka lekko fioletowa puszka.

- Domalux Capon lakier podkładowy (o zabarwieniu własnym lekko beżowym).

Lakier będzie kosztował około 50-60 zł/litr (potrzebujemy 12-14 litrów).

Podkład będzie kosztował około 15 zł/litr (potrzebujemy 4-6 litrów).

Podłoga będzie miała słomkowo-beżowy kolor. Kontrast będzie lekko stonowany.

3.

- Hartzlack Lakier poliuretanowy jednoskładnikowy wodny (o zabarwieniu własnym białym).

- Hartzlack Lakier podkładowy chemiczny (o zabarwieniu własnym lekko beżowym).

Lakier będzie kosztował około 50-60 zł/litr (potrzebujemy 12 litrów).

Podkład będzie kosztował około 20-30 zł/litr (potrzebujemy 4-6 litrów).

Podłoga będzie miała lekko słomkowy kolor. Kontrast będzie wyraźny.

!!! Przy lakierach Hartzlack mała uwaga: przy takich temperaturach i wilgotności trzeba uważać. Z kilku ostatnich podłóg jakie nimi lakierowałem w 2 wypadkach struktura lakieru popękała: trzeba było podłogę matowić i zmieniać lakier. :(

i to tyle... . 8)

boorg

wiesz co ? :wink:

Tobie to forumowicze powinni sie zlozyc na duuuza butelke markowego whiskacza :wink: :D ( lub jakiegos innego trunku - bo nie wiem co pijasz :wink: )

Ale wtedy to już nie byłoby niewinne pomaganie a bezczelne naciąganie (na korzyści materialne oczywiście :wink: ). :lol:

boorg

Tobie to forumowicze powinni sie zlozyc na duuuza butelke markowego whiskacza :wink: :D ( lub jakiegos innego trunku - bo nie wiem co pijasz :wink: )

Ale wtedy to już nie byłoby niewinne pomaganie a bezczelne naciąganie (na korzyści materialne oczywiście :wink: ). :lol:

Nie bądz taki skromny :D

boorg

Nie bądz taki skromny :D

To nie skromność, to wyrachowanie. :wink: :lol:

Wielu parkieciarzy kończy Jako AA lub na odwyku - nie chcę być jednym z nich. :oops: :p

• 2 months później...
...Wiesz robię rozeznanie, bo sama nie wiem co mam położyć...

To zabrzmiało prawie jak znana piosenka: :wink:

"... ja nie mam co na siebie włożyć, no spróbuj mą szafę otworzyć..." itd.

A co ja położyłbym u siebie. :o Deski dębowe w III klasie (z mocnym usłojeniem i sękami) olejowane. Ale drewno rozjaśniłbym za pomocą ługowania. I na to dopiero olej (niekoniecznie biały jak zalecają producenci :wink: ). 8)