Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parkiet egzotyczny vs deska "egzotyczna" barlinek

kiwal

Recommended Posts

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

"To zabrzmiało prawie jak znana piosenka"

No rzeczywiście jak piosenka :lol: Hmmm, w takim razie muszę się zastanowić nad Twoim pomysłem, przynajmniej juz coś wiem, hihihi. Chociaż i tak wykańczanie domu spędza mi sen z powiek. Nie myślałam, że to wszystko takie skomplikowane. Pozdrawiam :-)

Ług kupujemy osobno i po cyklinowaniu (przed olejowaniem) "paćkamy" nim podłogę. Ale nie jest to zajęcie dla mięczaków: ług żrący jest i jakby co można poparzyć sie zdrowo. Trzeba uważać. :roll:

A co myślę o jesionie? :o

Hmmm... Jesion... Jesion... Jesion... . Ach jak miło poleżeć pod drzewem w taki piękny upalny dzionek. Miękka trawka czule łaskocze moje plecy i uda a wiaterek lekko chłodzi rozgrzane policzki. Zbawienny cień drzewa chroni mnie przed agresywnym UV z promieni lipcowego słońca. To drzewo to jesion - samotnik stojący na środku łąki. Jego rozłożysta korona daje całe mnóstwo cienia gdzie można miło wylegiwać się w takie upalne dni. A przy okazji wiaterek lekko szumi w jego koronie a delikatny szelest liści koi moje zmysły. Hmmmm... Prawie jak w niebie.

Gwałtowniejszy podmuch wiatru targnął jesionem. Za chwilę był następny i po kilku sekundach kolejny. Byłem zbyt leniwy by otworzyć oczy aby sprawdzić, czy owe podmuchy nie zwiastują zmiany pogody. Jak na razie mocniejszy powiew wiatru potraktowałem jako dodatkowe chłodzenie - dosyć miłe i pożądane w tak upalny dzień. Leżałem i nasłuchiwałem. Mocniejszy wiatr wydobył z otaczającej mnie natury całą gamę nowych dźwieków: szumiały nie tylko liście na drzewie. Trawa, pojedyncze zarośla a nawet kwiaty polne również dołączyły do szumnego koncertu. Szumiało na całego. Z zamkniętymi powiekami wsłuchiwałem sie w odgłosy owego koncertu a oczami wyobraźni widziałem uginające sie źdźbła traw, lekko drżące cierniste krzaki i tańczące na cienkich łodyżkach maki i habry. I jesion-samotnik pośrodku tego wszystkiego mocno potrząsający swoją olbrzymią czupryną liści. Wiatr uderzał z różnych stron więc jesion dodatkowo lekko kołysał się na boki. Powietrze szarpało tą wielką koronę i odnosiło się wrażenie, że najchętniej wyskubało by z niej wszystkie liście. A jesion trzymał się dzielnie: jak na razie wszystkie listki pomimo szarpania trzymały się kurczowo swojego miejsca... .

Nagle łups!!! Dostałem czymś w głowę. Momentalnie otworzyłem oczy i uniosłem się na jednej ręcę (drugą w tym czasie oceniałem straty na swoim czole). Rozejrzałem się za sprawcą niedawnej kolizji: jak na razie nic nie wpadło mi w oczy. I w tym momencie łups!!! dostałem jeszcze raz. Tym razem w czubek głowy. Kątem oka zauważyłem odbijający się przedmiot. Szybki ruch głowy i... na ziemię upadła odbita od mojej głowy szyszka. :o Ejjjj Panie reżyserze o co chodzi: szyszki na jesionie??? A było tak miło... .

:wink:

A teraz poważnie: jaki jesion Ciebie interesuje :o : jasny, ciemny czy kolorowy??? Bo przy lakierowaniu/olejowaniu/woskowaniu różnice kolorystyczne są kolosalne.

:roll:

Słowo o deskach. Zdecydowanie wersja pióro-wpust. :D

• 2 months później...
Witam

Bardzo proszę o radę, ponieważ decyzja już zapadła i będzie deska barlinecka, jak i czym najlepiej wyciszyć taką podłogę, co dać pod spód?

Pozdrawiam

Z tego co sie orientowalem to żeby wyciszyś deske barlinecką to trzeba ja przykleić do podłoża tak jak sie to robi z parkietem

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

a ja jeszcze powroce do deski barlineckiej

Zakladajac ze jednak takowa nabylismy jak najlepiej ja polozyc??

Slyszalem ze niby mozna ja kleic do podloza jak parkiet? Warto?

Co z pomyslem aby kleic styki?

pomijajac utrate gwarancji

Zakladajac ze polozymy "normalnie" czym zaimpregnowac? Na co zwrocic szczegolna uwage?

dzieki za rady

pzdr