Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

brak pozwolenia na użytkowanie !!!

asia_zz

Recommended Posts

Witam,

Mam mały problem do rozwiązania:). Pewien inwestor wybudował sobie obiekt wszystko zgodnie z prawem. Obiekt miał służyć jako centrum sportowe, z kortami restauracją itp. No i temu też służy od 7 lat. Jednakże ktoś życzliwy, zgłosił do nadzoru że obiekt jest użytkowany bez "pozwolenia na użytkowanie". Z papierów nam dostarczonych wynika jedynie że firma posiada jakieś pozwolenia z sanepidu i "wiemy" że była odebrac ten obiekt straż (brak dokumentów). Nie jest teraz zadaniem dojście do tego kto zawinił, tylko jak wyjsc z tej sytuacji. Czy możemy jedynie im policzyć jaka kara ich za to czeka?

czy moze ktoś ma ciekawy pomysł na rozwiązanie tego problemu?

łupnijcie karę. :

Ale kara będzie bardzo duża (iloczyn x kubatura).

Zgubcie tymczasem pismo "życzliwego", dajcie cynk właścicielowi, żeby zgłosił się do procedury pozwolenia na użytkowanie. A potem jak "życzliwy" się upomni odpowiedzcie mu uprzejmie, że procedura jest w toku a jego pismo jest nieaktualne.

Czy ja dobrze czytam? Ty jesteś z nadzoru budowlanego?

Jeżeli tak, to nic im nie rób bo to fajne chopy :D

małe nieporozumienie

nie jestem z nadzoru, jestem z firmy zaprzyjaźnionej która ma im spróbować pomóc z tego wybrnąć jak najnizszym kosztem, ale nie mam pomysłów. Narazie tylko wyliczyłam kare no i nie jest za ciekawie.

Aniu, ja rozczulałabym sie nad prywatnym domem, a nie nad obiektem uzyteczności publicznej. W pierwszym inwestor ryzykuje zdrowiem swoim i rodziny, w drugim - ludzi, którzy z niego korzystają i to za opłatą :roll:

Racja.

Tak mi się zrobiło żal... tych dzieci co tam chodzą na tenisa a jak im zamkną kort to będą siedzieć na trzepaku i bóg wi co głupiego im do łba strzeli. :wink:

Aniu, ja rozczulałabym sie nad prywatnym domem, a nie nad obiektem uzyteczności publicznej. W pierwszym inwestor ryzykuje zdrowiem swoim i rodziny, w drugim - ludzi, którzy z niego korzystają i to za opłatą :roll:

Racja.

Tak mi się zrobiło żal... tych dzieci co tam chodzą na tenisa a jak im zamkną kort to będą siedzieć na trzepaku i bóg wi co głupiego im do łba strzeli. :wink:

będzie żal dopiero jak im dach na głowę spadnie , bo bez odbioru nie wiadomo czy wszystko ok jest.

A wtedy będzie za późno na jakiekolwiek żale nie wspominając już o inwestorze....