Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tania kostka granitowa - szukam

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Mam zamiar zacząć wykonywanie podjazdów, chodników, obrzeży i innych w swoim ogrodzie. Postanowiłem wykonać to z granitu i innych szlachetnych materiałów. Ponieważ cena ww. materiałów w składach poraża postanowiłem zakupić je taniej. Wiem że moża zakupić kostkę granitową odpadową lub tzw. odpady spod łuparki o wiele taniej niż kostkę w składach. Proszę wszystkich którzy w ten sposób się zaopatrywali lub mieszkają w pobliżu kopalni granitu o podzielenie się namiarami, doświadczeniami pomysłami w tym temacie. Wiem że cena trasportu jest w całej tej zabawie największa ale jestem przekonany że to i tak powinno mi się opłacić.

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witaj :-)

my braliśmy kostkę ze Strzegomia - niestety kuzynka przestała już tam pracować, a nie pamietam jak nazywała się firma :-?

ale wrzuć w wyszukiwarke granit sprzegomski to pewnie wyrzuci wiele stron tamtych producentów - odpady spod łuparki były po 15 zł za tonę :-)

drugie miejsce w okolicach Wrocławia z granitem to Sobótka...tylko ten transport :-(

pozdrawiam

Dzięki wielkie, oczywiście ze cały czas szukam w necie ale nie ma to jak doświadczenia forumowiczów.

Powiedz jaka jest jakość, wielkość tych odpadów, czy trudno się układa, czy brukarz nie marudzi na taki materiał i nie woła więcej, czy może układałaś sama?? Generalnie chce wiedzieć wszystko.:)

Poszperałam w pamięci :wink: - firma nazywała się chyba inter grain lub coś koło tego....

tak właściwie do tych odpadów to namówiła mnie kuzynka - brałam kostkę dużą "10" na podjazd i małą "6" na ścieżkę, ale skoro juz samochód jechał i miał jeszcze miejsce to ona mówi że dorzucą jeszcze odpadu - a skoro kosztował 15 zł to daliśmy się namówić.

Ten odpad, zwany też niesortem był badzo różny - zdarzył się kawałek nawet ok. 50x30 cm, najwięcej było takich nierównych kostek miedzy 5 a 10 cm, trochę płaskich ok.10x15 cm no i potem troche drobnicy.

Generalnie brukarz układał na początku podjazd i ścieżkę z "normalnej" kostki, a potem z odpadów jeszcze podłogę w drewutni i opaskę dookoła domu ( z tym że zawsze granice wyznaczał spbie kostką równą). Myślałam że będzie może marudził, ale on zawsze potrafił w takich odpadkach znaleźć jedną stronę równa którą stawała sie powierzchnią. Ułatwieniem dla niego było to, że najpierw sami rozsegregowaliśmy mniej więcej te odpady na większe, mniejsze i drobne części. No i poza tym to super gość był :-)

Oto efekt - ale mam zdjęcia tylko przed domem:

http://foto.onet.pl/upload/26/10/_303951_n.jpg http://foto.onet.pl/upload/11/27/_303954_n.jpg

pytaj jeszcze jak potrzebujesz :-)

Oto efekt - ale mam zdjęcia tylko przed domem

naprawde piekne!

podoba mi sie :)

tez bym taka chcial i wlasciwie planuje na przyszly rok brukowanie takiej sciezli tylko troszke wijacej sie i z 4x6.

mam tylko jedna watpliwosc ktora mi troche nie daje spokoju.

jak wyglada chodzenie po takiej sciezce po przymrozkach.

strasznie musi byc sliska... a i podjazd pod garaz bedzie klopotliwy...

no wlasnie... jak to z tym tak naprawde jest...

tylko szczerze ;)

hej

Dla wrocławiaków !!!

na allegro są do sprzedania kolumny granitowe. Licytacja od 1 zł!!!!

Cholerka, szkoda, że teraz siedze w górach!!!!!!!!

Wiecie JAKIE CUDA można z tego zrobić, jej.....

"Kolumny te pochodza z rozbiórki starej stajni. Idealnie nadają się jako element dekoracyjny do ogrodu. Średnica od 38 do 40 cm. W sumie jest to 16 sztuk kolumn. 7 sztuk krótkich (od długości od 1 do 1,5 metra) oraz 9 długich ( 4 sztuki o długości 2,75 metra, po jednej sztuce w długościach 2,8m, 2,45m, 2,35m, 2,2m oraz 2,1m).

Kolumny do odbioru pod Wrocławiem, w miejscowości Raków (25 km od centrum miasta w stronę Warszawy). Istnieje możliwość wjazdu ciężarówką do 25t. "

Licytacja od 1 zł, bez ceny minimalnej.

Hanka - Ty tak nie zachwalaj tych kolumn z Allegro, bo Cię znowu ktoś posądzi, że to Twoje :wink: .

hahahahaaaa, nie niestety nie moje :cry:

Ale, swego czasu, gdy wykonywałam zawodowe czynności w okolicach Sobótki, trafiłam na oborę w której strop kolebkowy był wsparty na takich właśnie kolumnach!!! Fenomenalne ażurowe, ceglane nasady spinały granitową, okrągłą kolumnę z łukami sufitu.

Jezzzzu, jak ja wtedy pragnęłam posiąść te cuda...

Tylko, że najpierw trzeba by wyburzyć cały obiekt, który był wystawiony za psie pieniądze na sprzedaż.

I już w wyobraźni widzę , jak nowy właściciel pieczołowicie restauruje te cuda i robi tam...salon :D

A info o kolumnach wkleiłam, bo uważam że to fantastyczna okazja!

MOżliwości wykorzystania - masa.

Od ustawienia ich w ogrodzie jako samodzielną rzeźbę, wykorzystania w kaskadach, jako posstumentów, jako elementów konstrukcyjnych wejścia, furtki...jej...co tylko wyobraźnia podpowie :D

Oto efekt - ale mam zdjęcia tylko przed domem

naprawde piekne!

podoba mi sie :)

tez bym taka chcial i wlasciwie planuje na przyszly rok brukowanie takiej sciezli tylko troszke wijacej sie i z 4x6.

mam tylko jedna watpliwosc ktora mi troche nie daje spokoju.

jak wyglada chodzenie po takiej sciezce po przymrozkach.

strasznie musi byc sliska... a i podjazd pod garaz bedzie klopotliwy...

no wlasnie... jak to z tym tak naprawde jest...

tylko szczerze ;)

hej

witaj :-)

przymrozki przy suchej kostce nie przeszkadzają :-) a jak był śnieg to też nie było źle, choć podjazd sypalismy piaskiem (ale nie można powiedzieć że podjazd był kłopotliwy) - najgorzej było jak zaczynało wszystko topnieć, a nocą przychodził przymrozek - robił się lód i trzeba było wszystko sypać piaskiem.

Ale nie wiem czy to jakiś specjalny problem przy kostce granitowej - co prawda nie mam porównania do betonowej, ale logicznie myśląc trzeba wtedy sypać każdą nawierzchnię ;-)

pozdrawiam

a czy ktos z szanownych forumowiczow moze podpowiedziec gdzie takowa kostke kupic w krakowie?

potrzebuje niewiele, tylko na krawezniki narazie...

moze 2-3 tony

Podzwoń tu:

http://firmy.pkt.pl/branza/granity__marmury_R3Jhbml0eSwgbWFybXVyeQ==.html

ale zwykle najtaniej można dostać kostkę z Zarządu Dróg - Powiatowego, Wojewódzkiego, etc. Możesz także spytać w krakowskich PKZ-etach ( Przeds. Konserwacji Zabytków)

• 1 year później...

Damro, prawie "siedzisz" w zagłębiu granitowym, pozazdrościć. A propos tanio - tanio to kostka jest po 180 zł za tonę bez vatu. Wrzuć sobie w google "kopalnia granitu" i znajdziesz wiele ofert. W Twoim przypadku transport będzie tani. Ja pod Warszawę ściągałam kostkę 2 lata temu i zrobiłam jeden wielki błąd - powinnam jednocześnie wziąć żwir granitowy (był za bezcen - drożej się płaciło za worek niż za tonę, a teraz jak potrzebuję to ceny w okolicznych składach sięgają 400 zł za tonę żwiru!) i odpady na skalniak - i tak płaciłam za transport samochodem który może wziąć 26 ton, a do mnie jechało ledwie 12 t. Albo się wybierz na wycieczkę w okolice Strzegomia, tam co krok można kupić kostkę. Wszelkie pośrednictwo kosztuje.

Ja brałam w wekomii.pl