Damro 17.09.2007 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Damro, prawie "siedzisz" w zagłębiu granitowym, pozazdrościć. A propos tanio - tanio to kostka jest po 180 zł za tonę bez vatu. Wrzuć sobie w google "kopalnia granitu" i znajdziesz wiele ofert. W Twoim przypadku transport będzie tani. Ja pod Warszawę ściągałam kostkę 2 lata temu i zrobiłam jeden wielki błąd - powinnam jednocześnie wziąć żwir granitowy (był za bezcen - drożej się płaciło za worek niż za tonę, a teraz jak potrzebuję to ceny w okolicznych składach sięgają 400 zł za tonę żwiru!) i odpady na skalniak - i tak płaciłam za transport samochodem który może wziąć 26 ton, a do mnie jechało ledwie 12 t. Albo się wybierz na wycieczkę w okolice Strzegomia, tam co krok można kupić kostkę. Wszelkie pośrednictwo kosztuje. Ja brałam w wekomii.pl Już nie jest tak słodko jak kiedyś,najtańsza kostka po 240 zł a taka która mnie się podoba to minimum 400 zł bez vat-u oczywiście a tranport i tak nie mały,najdroższy załadunek i rozładunek =,nawet jeśli bym mieszkała w Strzegomiu to nie ma znaczenia ale i tak chyba wybiorę kostkę granitową bo podoba mi się najbardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia.ztk 17.09.2007 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Oczywiście, że wszelkie pośrednictwo kosztuje, a ja kostkę produkuję. Kostka 8/11 szara za 240 zł/t dobrej jakosci to naprawde niedrogo. Osoby siedzące w temacie dobrze wiedzą, jak kształtują się ceny kostki w Strzegomiu i że moja cena jest dobra. A transport - wiadomo - im dalej tym drożej, nikt na wodę przecież nie jeździ E-mail: [email protected] gg: 9057982 SERDECZNIE ZAPRASZAM!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 17.09.2007 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 powinnam jednocześnie wziąć żwir granitowy A go to ten żwir granitowy? A właściwie nie co to tylko do czego to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankalenka 17.09.2007 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 żwir:1. do skalniaka2. chcę sobie zrobić taką rabatę lawenda plus żwir i parę innych roślin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cici 13.04.2008 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Dajcie prosze namiar na jakiegoś producenta kostki w Strzegomiu którego polecacie. Wiem że kupić to nie problem ale chciałbym w miarę równą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 13.04.2008 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Dajcie prosze namiar na jakiegoś producenta kostki w Strzegomiu którego polecacie. Wiem że kupić to nie problem ale chciałbym w miarę równą! na forum masz monia.ztk, sebo_x, poza tym na allegro się ogłaszają, w googlach poszukaj, zrób sobie wycieczkę do Strzegomia, Jawora, Kostrzy ewentualnie do Strzelina. Ja kupowałem w Strzegomiu- Żelazowie, gościa namierzyłem na allegro, chciałem wyłącznie rudą, ale nie wyszło do końca, mam rudą, szaro- rudą i .....szarą równej kostki nie kupisz, bo ona jest łupana a nie cięta, równa to tylko........płyta nagrobkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dżordż5 13.04.2008 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Dajcie prosze namiar na jakiegoś producenta kostki w Strzegomiu którego polecacie. Wiem że kupić to nie problem ale chciałbym w miarę równą! "Bartom-Granit" tel. (074) 6493562; 607 243486 - mają bardzo ładną, równą kostkę, ceny umiarkowane lub "Unigranit" (074) 8516820; http://www.unigranit.pl ; ceny wyzsze, ale kostka też fajna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Stępniak 13.04.2008 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 A może zna namiar na producenta kostki w mazowieckim pozdrawiamAnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 14.04.2008 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 A może zna namiar na producenta kostki w mazowieckim pozdrawiam Ania w mazowieckim to pośrednicy, producenci kostki granitowej to tylko okolice Strzegomia i Strzelina, czyli dolnośląskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 29.04.2008 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 A może zna namiar na producenta kostki w mazowieckim pozdrawiam Ania obawiam się że w mazowieckim to tylko handlarze , Pani Aniu moja oferta nadal aktualna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 02.05.2008 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 A ja bym chciał ułożyć podjazd do grażu o szerokości 5 metrów i długości około 30 metrów. Ze względu na cenę myślałem żeby zrobić to łupkiem niesortowanym, ale sam nie wiem czy jest to możliwe, bo jezeli większość kamieni będzie mała to troszkę czasu musiałoby to zajac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 02.05.2008 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 A ja bym chciał ułożyć podjazd do grażu o szerokości 5 metrów i długości około 30 metrów. Ze względu na cenę myślałem żeby zrobić to łupkiem niesortowanym, ale sam nie wiem czy jest to możliwe, bo jezeli większość kamieni będzie mała to troszkę czasu musiałoby to zajac. żaden łupek , nie ma czegoś takiego jak łopek granitowy , to jest zwykły odpad poprodukcyjny , łupek to jesc całkiem inny rodzaj kamienia . !!! jeśli będziesz sam układał to będzie ok , jak będziesz brał układaczy to policzą ci napewno 2x więcej niż za układanie kostki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 04.05.2008 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 To co niezbyt drogiego polecasz na podjazd do garazu i to dosc spory bo jakies 150 m2 i na alejki w ogródku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariuszż 04.05.2008 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 Witam serdecznie. Mam zamiar zacząć wykonywanie podjazdów, chodników, obrzeży i innych w swoim ogrodzie. Postanowiłem wykonać to z granitu i innych szlachetnych materiałów. Ponieważ cena ww. materiałów w składach poraża postanowiłem zakupić je taniej. Wiem że moża zakupić kostkę granitową odpadową lub tzw. odpady spod łuparki o wiele taniej niż kostkę w składach. Proszę wszystkich którzy w ten sposób się zaopatrywali lub mieszkają w pobliżu kopalni granitu o podzielenie się namiarami, doświadczeniami pomysłami w tym temacie. Wiem że cena trasportu jest w całej tej zabawie największa ale jestem przekonany że to i tak powinno mi się opłacić. Witam serdecznie, zadanie wykonane, podjazd już gotowy. A wygladało to tak (może się komuś przyda). Zimą po tym poście znalazłem forumowiczkę która podała mi kontakt do producenta kostki granitowej, polecała go więc się z nim skontaktowałem, zakupiłem u niego 3 tony kostki 10x10cm (na krawężniki) w cenie 220zł tona oraz 23 tony odpadu po produkcji kostki w cenie 30zł tona, ma on swój transport (tzw. wanna lub gondola) i może przywieść nim max 26 ton towaru. Cena za transport wtedy u niego to 2,5zł za kilometr więc całośc wyniosła mnie 2600zł. Musiałem go wcześniej powiadomić o tym że chcę ten odpad zeby zgromadził potrzebną ilość i wielkość ponieważ jak wiadomo może on być drobny (ale taki to tylko do rozsypania w celu utwardzenia ) oraz grubszy i taki można układać. Miałem do wykonania 120 metrów podjazdu, zamówiłem koparko-ładowarkę Catapilar, Kamaza do wywożenia wybranej prze cata ziemi, trwało to ok 3h, zapłaciłem 1000zł w tym 3 kamazy zwiru na podsypkę, ponieważ kamień odpadowy jest nieregularny więc podsypka nie może w sobie mieć kamieni aby potem podczas ubijania/dobijania kamienia nic go nie blokowało. W tzw. międzyczasie z tej kupy kamienia jaka leżała na polu za działką wybierałęm większe kawałki oraz regularną kostkę i przewoziłem w pobliże podjazdu. Teraz sprawa krawężników, ułożyłem je w większości z podkładów kolejowych, oszczędzając tym samym regularną kostkę, super się to komponuje, jest bardzo wydajne i proste do ułożenia. Co do podkładów kolejowych to Kopalnia KWB "Adamów" wymienia podtorza kolei transportującej węgiel i można je u nich kupić, cena to 200zł brutto za tonę podkładów, 30 podkładów to ok. dwie tony. U mnie na wsi znalazłem majstra który układa taki kamień, jest on inwalidą bez jednej nogi ale nie przeszkadza mu to samodzielnie układać wszelkich kostek kamieni płytek, nawet sam sobie położył blachę na dachu. Cena za metr kwadratowy to 20zł do tego oczywiście pomocnik cena za metr kw. 10zł, czyli razem za metr biorą 30zł. Zagęszczarkę samodzielnej produkcji pożyczyłem za tzw. falszkę (do tej pory jeszcze żeśmy jej nie rozpili ). Krawężniki z podkładów ułożyliśmy wspólnie z ojcem i pomocnikiem pod nadzorem majstra w pół dnia. po tym wyrównałem żwir i sam zagęszczałem polewając go wodą, okazało się ze żwiru jest za mało więc jeszcze jednego kamaza żwiru przewiozłem sam taczką w jeden dzień, rozrównałem i znów ubiłem. Majstry zaczeli pracę, układali metodą na suchy beton czyli cement + żwir bez kropli wody. Prace posuwają się wolno, każdy kamień jest inny, sporo jest dopasowywania, dopukiwania, kombinowania. Pod koniec dnia majster brał kawał drewna a pomocnik walił młotem w niego i w ten sposób ostatecznie wyrównywali poziom. Po ich odejściu miałem za zadanie zmycie suchego betonu z kamienia i polewania tego co ułożyli aby cement związał. Układanie możliwe było tylko podczas pogody ponieważ podczas deszczu strasznie kamień brudzi się cementem. Układanie trwało ok 20 dni roboczych, więc wszelka wydajność to ok. 6 metrów kw dziennie. Po ułożeniu wszystkiego, wykonaniu schodka przy schodach do domu następuje tzw. fugowanie. W tym celu trzeba wysuszyć na popiół ok 4 taczek żwiru, zrobiłem to tak że rozłożyłem na ziemi czarną folię budowlaną, nasypałem na nią żwiru a potem codziennie przegrabiałem go tak że był zupełnie suchy, oczywiście jak padało to go przykrywałem. Potem ten żwir miesza się z cementem ale w proporcji z większą ilością cementu niz na ten suchy beton do układania kamienia i szczotką tzw. ulicznicą wmiata się to w szczeliny między kamieniem. Szczeliny sa różne bo i kamień jest różny. Po tej operacji zmyłem tą fugę z kamienia, i polewałem całość kilka dni aby cement związał. I to właściwie wszystko. Woda wsiąka w tak ułozony podjazd szybciej jak nie ma fugi, potem stoi ale tylko kilka minut. Podjazd wyglada rewelacyjnie, mam codzienne wycieczki zachwyconych ludzi. Na krwawężniki zużyłem ok 12 podkładów kolejowych, na cały podjazd zużyłem ok. 1 tony regularnej kostki 10x10cm. Zagęszczarką zagęszczałęm codziennie to co jeszcze nie było zakryte ułożonym kamieniem. Zużyłem niecałe dwie tony cementu. Oprócz wcześniej wymienionych 3 kamazów żwiru zużyłem jeszcze dwa kamazy na suchy beton. Z tej góry kamienia została mi ok 1/5 ale to już taki drobniejszy sort, raczej na ścieżki niż na podjazd. Teraz podsumowanie; majster+pomocnik=3600zł cement=900zł koparka+wywóz ziemi+żwir=1000zł żwir=310zł podkłady=200zł kamień(całość wraz z transportem, ale została mi kostka regularna i sporo kmienia) = 2600zł Czyli koszt metra kwadratowego to ok 72zł na gotowo. Mój wkład to: samodzielne zagęszczanie, ułożenie krawężników, betoniarka, samodzielne pielęgnowanie całości po ułożeniu. Mam zdjęcia zarówno z układania jak i po ułożeniu (jak ktoś zainteresowny to prześlę na maila), mam namiary na producenta tego kamienia (też na maila dla zainteresowanych) oraz na tych moich majstrów. To tyle, jakby były jakieś pytania to chętnie pomogę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewa 04.05.2008 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 Mariusz napisał: Mam zdjęcia zarówno z układania jak i po ułożeniu (jak ktoś zainteresowny to prześlę na maila), mam namiary na producenta tego kamienia (też na maila dla zainteresowanych) oraz na tych moich majstrów. To tyle, jakby były jakieś pytania to chętnie pomogę. PozdrawiamJeżeli można to chciałabym zobaczyć jak to u Ciebie wyszlo. Mój mail to :[email protected]Pozdrawiam Agnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 04.05.2008 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 Witam Mariusz napisałam do ciebie e-maila. Liczę na odpowiedź pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nunek 04.05.2008 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 Mariusz i ja bym prosił o zdjęcia i namiar na producenta kamienia , też jestemzainteresowany wykonaniem tego typu podjazdu pod budynek mieszkalny.Mój e-mail:[email protected] Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariuszż 04.05.2008 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 Namiary na producenta podaję tutaj. Proszę podczas kontaktu powołać się na to że kontakt uzyskaliście z Forum Muratora. P.W. TOMEXTomasz SiembrzuchUl. Rynek 32-36a/2458-150 Strzegom Tel: 600-321-181 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 05.05.2008 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2008 U mnie na wsi znalazłem majstra który układa taki kamień, jest on inwalidą bez jednej nogi ale nie przeszkadza mu to samodzielnie układać wszelkich kostek kamieni płytek, nawet sam sobie położył blachę na dachu. Cena za metr kwadratowy to 20zł do tego oczywiście pomocnik cena za metr kw. 10zł, czyli razem za metr biorą 30zł. Prace posuwają się wolno, każdy kamień jest inny, sporo jest dopasowywania, dopukiwania, kombinowania. Pod koniec dnia majster brał kawał drewna a pomocnik walił młotem w niego i w ten sposób ostatecznie wyrównywali poziom. Po ich odejściu miałem za zadanie zmycie suchego betonu z kamienia i polewania tego co ułożyli aby cement związał. Układanie możliwe było tylko podczas pogody ponieważ podczas deszczu strasznie kamień brudzi się cementem. Układanie trwało ok 20 dni roboczych, więc wszelka wydajność to ok. 6 metrów kw dziennie. miałeś bardzo dużo szczęścia że udało ci się znaleść takiego magika/układacza . przypuszczam że żadna normalna firma układająca nie podjęła by się takiej pracy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariuszż 05.05.2008 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2008 miałeś bardzo dużo szczęścia że udało ci się znaleść takiego magika/układacza . przypuszczam że żadna normalna firma układająca nie podjęła by się takiej pracy . Wiem i dlatego jeszcze w tym roku ułożę z pozostałego kamienia ścieżki wokół domu Stworzyłem album ze zdjęciami na razie jest w nim tylko 10 zdjęć ale dołoże nastepne. http://mariusz1973.fotosik.pl/albumy/426315.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts