Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Sorry ze zakładam nowy temat

Troche mnie czas pili a szukając nie moglem ninc znalezc.

mam dom niepodpiwniczony wysokosc fundamentów nad ziemia ok. 0,9 m

z bloczków betonowych.

moje pytanie na czym mam postawis ściany działowe tam gdzie nie ma fundamentów?

Mysle zrobic tak - zasypas w środku piaskiem i co 15-20 cm ubic zagęszczarką potem na tym wykonac tam gdzie będą ściany działowe wykonać takie belki(wieńce) od ścian fundamentowych 20x20cm 4xdrut 12 mm .

Chce też zrobic taką podlewkę podłogową gr. ok 10cm żeby mi łatwej było stawiać stęple pos strop betonowy.

Co wy na to?

Prosiłbym o fachową rade bo nie znam dobrze tego tematu.

Za dodatkowe rady z góry dzięki?

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/56998-na-czym-budowac-sciany-dzia%C5%82owe-na-parterze-domu-bez-piwnic/

są dwie szkoły: falenicka i otwocka... :D

ta podlewka to chudy beton; w miejscach tras ściany (jeżeli się boisz) możesz przegłębić chudy (zwiększyć jego grubość)

fundamentów (belek jak to nazywasz) nie warto robić; jeżeli dobrze zagęścisz grunt to nic się nie stanie gdy postawisz działówki na chudym betonie

ps

zostaw niezalane trasy kanalizy lub wykonaj je pierw, przed chudym

ja stawiałem na wylanym chudziaku, bez specjalnych wzmocnień ot tak , tam gdzie miałą być sciana tam murowali....już rok stoi i nic sie nie dzieje ( ścianki z BK 12 cm ). Ale najpierw musisz zrobić kanalize i zagęścić , i wylać chudziaka.
Miałem podobny dylemat i czas naglił a kamalizacji nie było czasu zrobić, więc małe fundamenciki pod działówki żeby wszystko przed stropem już było wyciągnięte do poziomu wieńca (średnio na 30cm w nawiezionym piachu) - gdybym miał czas zrobić kanalizację stawiałbym na chudziaku :)

Dzięki za pomocne rady!!!

A jak myslicie co z tym?

Chce też zrobic taką podlewkę podłogową gr. ok 10cm żeby mi łatwej było stawiać stęple pos strop betonowy.

czy moze stawiac steple na ubitym piasku z podkładkami drewnianymi?

U mnie strop był podstemplowany na deskach na piasku. Piasek nie był zagęszczany mechanicznie, tylko "sam" osiadał podczas budowania ścian parteru, pod wpływem deszczu, buciorów robotników i rzucanych bloczków. W żadnym miejscu strop nie opadł. Nawet o 0,5 cm.