Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

a więc tak

działka jest budowlano-rolna. pomiędzy nimi jest ślepy rów melioracyjny należący do skarbu państwa zasypany od wielu lat.

ja się boję że za parę lat ktoś przyjdzie i mi go rozkopie, na dobrą sprawę nawet nie powinnam go ogrodzić, chciałabym się dowiedzieć gdzie mogę się coś dowiedzieć o tym, jak to wygląda itd? kupić od nich tę ziemię czy jak

https://forum.murator.pl/topic/56999-r%C3%B3w-melioracyjny-nale%C5%BC%C4%85cy-do-skarbu-pa%C5%84stwa/

właśnie z gminy mi powiedzieli że u nich nie, ale juz wiem w anr mam się popytać - oni są waścicielami a słyszałam zę geodeta stwierdził że ten rów jest już nieczynny od wielu wielu lat bo jest inny

Z Twoim problemem najlepiej zwróć się do Dolnoœlšskiego Zarzšdu Melioracji i Urzšdzeń Wodnych we Wrocławiu. Na stronie internetowej http://www.dzmiuw.wroc.pl/ poszukaj odpowiedniego ich terenowego Inspektoratu (być może oddziału) - bo domyœlam się z Twojego profilu, że dotyczy sprawa działki w okolicach Wrocławia.

W Inspektoratach lub Oddziałach Zarzšdów Melioracji sš mapy ewidencyjne z naniesionymi urzšdzeniami melioracji szczegółowych (czyli sieci drenarskie, rowy melioracyjne).

Musisz udać się do nich na miejsce oraz po obejrzeniu mapy, zobaczeniu czy ten rów figuruje na ich mapach poradzić się co dalej robić. Znajš przepisy z zakresu melioracji powinni doradzić.

Jeżeli ktoœ zasypał rów a jest on niezbędny dla stosunków wodnych (i np. wpłynie jakaœ skarga do Urzędu Miasta lub Gminy o zakłóceniu stosunków wodnych), może zostać wydana decyzja o koniecznoœci przywrócenia stanu pierwotnego, czyli odtworzeniu rowu z uwzględnieniem jego poczštkowych parametrów.

W przypadku, gdy rów ten nie jest już częœciš wykonywanego obiektu melioracyjnego, jest zbędny - można starać się w Starostwie Powiatowym w Wydz. Geodezji i Kartografii (lub nazwa podobna) o przypisanie tej działki do działek sšsiednich.

Koniecznie musisz więc się poradzić w Inspektoracie lub Oddziale.