Wstep Bronislaw 16.03.2003 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2003 Jest tak: przymierzam sie do podłogówki. Jednoczesnie zdecydowałem sie juz na instalacje kominka, który chciałbym wykozystać (skoro juz jest do ogrzewania salonu i przyległych pomieszczeń. W przypadku grzejników nie byłoby problemu: wrzucam drewno do kominka, ogień wesoło hajcuje, ciepłe powietrze przez rury nagrzewa dom, robi się miło i głowice termostatyczne odcinają zasilanie kaloryferków. W przypadku podłogówki mam pewne obawy: Z rozmów z użytkownikami ogrzewania podłogowego i instalatorami wynika, że sterowanie w takich instalacjach na raczej role stabilizującą niż regulującą i o duzym zakresie zmian temperatury nalezy zapomnieć (zwłaszcza przy sterowaniu pogodowym). Czy nie nalezy obawiac sie przegrzania domu przy jednoczesnym zastosowaniu podłogówki i kominka? Może ktos z forumowiczów posiada juz jakieś doświadczenia? Bronek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldek102 16.03.2003 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2003 Mam elektryczne ogrzewanie podłogowe i kominek. W związku z tym jest problem z regulacją temperatury. Odpalony kominek powoduje, że nie włącza się ogrzewanie podłogowe. Jest to uciążliwe, gdyż podłogówka jest akumulacyjna. Gdy w kominku wygaśnie podłogówka odpala się dopiero jak spadnie temperatura. Efekt oddawania ciepła jest dopiero po paru godzinach grzania. jedynym rozwiązaniem jest czasowe ustawianie na regulatorze wyższej temperatury w czasie pracy kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 16.03.2003 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2003 Jeśli zamierzasz palić w kominku systemem ciągłym to podłogówka się dostosuje. Jeżeli okazjonalnie - to nie ma problemu, najwyżej uchylisz okno Jeżeli skokowo np. co drugi dzień, to mogą być problemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JMDomek 16.03.2003 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2003 Ja również planuję zastosowanie ogrzewania podłogowego (wodnego) oraz kominka. Wydaje mi się, że stosując kominek z płaszczem wodnym podłączonym do systemu grzewczego, unikniemy wyziębienia podłogi, a znacznie ograniczymy koszty eksploatacji pieca (gaz, olej).Nie wiem, czy będzie taka możliwość (jastem na etapie doboru mat. na ściany), ale narazie mam takie plany. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.03.2003 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2003 Jeżeli regulator temperatury jest w strefie podłogowej to dobrym rozwiązaniem jest deaktywacja (wyłączenie) czujnika temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.03.2003 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2003 On 2003-03-16 22:19, Anonymous wrote: Jeżeli regulator temperatury jest w strefie podłogowej to dobrym rozwiązaniem jest deaktywacja (wyłączenie) czujnika temperatury. lub regulator z czujnikiem temperatury posadzki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 16.03.2003 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2003 Dobrym rozwiązaniem jest zainstalowanie wkładu kominkowego z płaszczem wodnym i podłączenie go poprzez tzw. mieszacz do obiegu zamkniętego ogrzewania podłogowego. Przy współpracy z piecem olejowym lub gazowym jest to bardzo dobry i ekonomiczny sposób ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wstep Bronislaw 16.03.2003 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2003 No tak... chyba nie będzie dobrze.Kominek ma dogrzewać powietrzem (rozprowadzanie powietrza rurami) i byc uzywany 'z doskoku'.Podłogówka miałaby być sterwana regulatorem pogodowym, czyli w sposób w praktyce najmniej zalezny od temperatury w domu.Chyba przeproszę sie do starych dobrych grzejników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 16.03.2003 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2003 Sterownik pogodowy to bzdura!Przecież to od temp. we wnętrzu domu zależy ile ciepła potrzeba!Wyobraż sobie sytuację w przymrozkowe noce gdy w dzień jest w miarę ciepło (nawet do +15 st.C). Czy warto żeby wtedy uruchamiało się ogrzewanie jeżeli w nowo wybudowanym (i ciepłym) domu temp. przez taką noc spadnie o 1-2 st. C?Sterownik i owszem ale temp. wnętrza domu (b. dobre można kupić już za ok. 150 zł).A co do kominka to muszę ci powiedzieć że obecnie ogrzewam własne mieszkanie powietrzem ale przed jesienią przerabiam wszystko na wodę(płaszcz wodny) bo to poprostu luksus. Wiem co mówię bo z tego żyję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.03.2003 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2003 Jest rozwiązanie. Sterownik pokojowy może być z pogodówką umieszczony koniecznie w strefie gdzie są grzejniki. Wieksza dynamika.Natomiast podłogówkę wykonać poprzez zestawy do regulacji temperatury wody grzewczej. Zakres regulacji 20...50st.Koszt takiego zestawu z pompą ok. 600 złGdy będzie grzane kominkiem to podłoga również będzie ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sajmon 17.03.2003 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 ale przecież kominek z płaszczem wodnym musi podobno pracować w obiegu otwartym, i łączenie go z obiegiem zamknietym jest niewskazane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts