malmuc 06.07.2007 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 no kuna mac! Xena co to sie dzieje z tymi Twoimi instalacjami? elektrykę już wczesniej prostowalas a to nie koniec koszmarku trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 06.07.2007 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 skarb nie skarb od wczroajszych wygibasów mam zakwasy dzisiaj poza tym czuję , ze cos jest nie tak z moim co i cuw....dzisiaj mam inspektora....zeby ten hydrauliczny koszmar juz się skończył...... Ale o co chodzi? Dokładnie. Z Twoim CO i CWU?? Pytam, bo właśnie u mnie instalator skończył robotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 07.07.2007 06:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 zobaczylam na Twoim zdjeciu szafki rozdzielaczowej ze masz mieszczacz do podlogowki a ja mam TYLKO rozdzielacz i to na dodatek 5 obwodowy a ja mam 3 obwodymusze przed wylaniem podlogi chociaz zatopic czujke do termostatu (tą do podlogowki) jak ja zatapiales - w oslonie czy bezposrednio kladles pomiedzy rurami podlogowki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 07.07.2007 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2007 no więc takBenka jednak nie polecęmiedz zlutowal okiale jego podłogówkai izolacja wokkol niej to miszczostwo niechlujstwadobrze ze ma to u mnie tylko przełamywac temperature bo musiałabym robic ponowniezgrzal mi rowniez rury PP do zimnej i CIEPŁEJ wody (bez osłony aluminiowej ) I ZAPOMNIAŁ zdystansowac to wszystko w styropianie mam nadziej, ze to kiedys nie walniemieszacza tez nie zrobilale ja wyprowadze sobie teraz miliard czujek (sczujkuję podłoge i ściany a co mi tak, został mi kabel) i potem moge w szafce kobminować z mieszaczamiponiewaz moj elektryk pojechal na wakacje to rowniez osobiscie musze szybko przeniesc prad z jednego gniazdka, kable glosnikowe, antene oraz siec w chacie....jak rowniez dokonczyc instalacje odkurzacza - polozyc kable elektryczne (dzisiaj mily Pan mi powiedział jak)potem na kolanach musze najlepiej jak potrafie dokonczyc niechlujstwo hydraulika i poupychac izolacje tam gdzie sa przerwyoj niedobrze niedobrze....a teraz ide spac do mojego pokoju na strychu (na budowie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 08.07.2007 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 zobaczylam na Twoim zdjeciu szafki rozdzielaczowej ze masz mieszczacz do podlogowki a ja mam TYLKO rozdzielacz i to na dodatek 5 obwodowy a ja mam 3 obwody musze przed wylaniem podlogi chociaz zatopic czujke do termostatu (tą do podlogowki) jak ja zatapiales - w oslonie czy bezposrednio kladles pomiedzy rurami podlogowki? Kurcze, na świecie znam jeszcze tylko jedną kobitkę, która kuma tak jak Ty całe te bajery związane z CO. I nie tylko. Ale koniec podlizywania. Do rzeczy! Różnica w cenie rozdzielaczy: trzy, czy pięcioobwodowego nie jest jakaś wielgachna. Pytanko, kto zajmował się zaopatrzeniem w te elementy. Ty czy pan majster? Podejrzewam że pewnie on, więc załozył taki, jaki mu "zalegał" Hmmm? Trochę nie panimaju o co biega z tą czujką. Ten, który ja mam (TECE) ma na zasileniu zawór termostatyczny (nr 3 - parz link poniżej), a jego czujka podłączona jest przy mieszaczu (na rysunku jest to miejsce, gdzie widać zegarowy termometr). Tutaj schemat Z tego co piszesz, wygląda na to, że ten zawór, który ma u mnie czujkę przy mieszaczu, u Ciebie będzie miał przy pętli podłogówki, co? Ja wybrałem powiedzmy taką "śerdnią" opcję jeżeli chodzi o możliwosci sterowania temp w podłogówce. Bardziej wypasiona opcja, to zawór na każdym obiegu współpracujący z regulatorami pokojowymi. Jeden taki zawór i regulator widać na drogiej stronie podlinkowanej instrukcji. Rys 1;2. Przy moich 4 obwodach trzeba by było wywalić jakieś osiem stów więcej. Odradził mi to instalator, bo przecież moja podłogówka to dodatek do grzejników, a nie główny element ogrzewający dom. ale ja wyprowadze sobie teraz miliard czujek (sczujkuję podłoge i ściany a co mi tak, został mi kabel) i potem moge w szafce kobminować z mieszaczami. No racja, tylko kurde te wszystkie czujki + zawory do nich to trochę grosza. Nie wiem, jaki masz rozdzielacz, ale zobacz np tutaj poniewaz moj elektryk pojechal na wakacje to rowniez osobiscie musze szybko przeniesc prad z jednego gniazdka, kable glosnikowe, antene oraz siec w chacie.... U mnie zaczeli robic instalacje, ale cały czas nie mam pomysłu jak to rozwiazać. Tzn elektryczną i RTV to OK, tylko nie wiem, czy ciągnąć kabel sieciowy. Wszystko idzie do przodu i może za rok nie trzeba będzie żadnego kabla... Nie wiem, czy neta będe miał np z TP, czy może w mojej wsi jest jakiś radiowy. Nie ma kurcze czasu, żeby sie dowiedzieć! jak rowniez dokonczyc instalacje odkurzacza - polozyc kable elektryczne (dzisiaj mily Pan mi powiedział jak) potem na kolanach musze najlepiej jak potrafie dokonczyc niechlujstwo hydraulika i poupychac izolacje tam gdzie sa przerwy oj niedobrze niedobrze.... No to powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 08.07.2007 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2007 marzin ciagnij sieć jesli netu uzywa w domu naraz wiecej niz 1 osoba tylko kablami 5+ albo wyzszymi wifi oznacza acces pointa jakiegos, a kablami mozesz nawet szeregowo.... choc serwer to nie taki wielki koszt niby.... ja pociagnełam kablami bo kabel to kabel , wifi musze hasłować, serwer musi chodzic i wreszcie komp musi tez miec odbiornik wifi... a nie kazdy komp w chacie to ma ale to oczywiscie moja opinia mam gorszą dla siebie wiadomosc własnie wylookałam, ze PP do cieplej wody zgrzał mi gosc bez wkladki aluminiowej, do zimnej to rozumiem, ale dociepłej? mam pewne obawy..... wprawdzie to PN20 i rury idą pomiedzy plastikiem ale wlasnie przygotowuje sobie herbatkę i siadam do czytania.... co do regulatorów zrobie tak kupie rtl z czujką przylgową i domontuje do kazdej sekcji do tego wyprowadzę tylko kable do sterownikow 3 i schowam w sobie wiadomym miejscu (i tak mi zostały) mieszacza na razie nie robie, tragedii ni epowinno byc bo mam kondensat Kurcze, na świecie znam jeszcze tylko jedną kobitkę, która kuma tak jak Ty całe te bajery związane z CO. I nie tylko. no no no a kto to ta druga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 09.07.2007 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Cześć kobieto pracująca! marzin ciagnij sieć jesli netu uzywa w domu naraz wiecej niz 1 osoba tylko kablami 5+ albo wyzszymi wifi oznacza acces pointa jakiegos, a kablami mozesz nawet szeregowo.... choc serwer to nie taki wielki koszt niby.... ja pociagnełam kablami bo kabel to kabel , wifi musze hasłować, serwer musi chodzic i wreszcie komp musi tez miec odbiornik wifi... a nie kazdy komp w chacie to ma ale to oczywiscie moja opinia ... i w sieciach też się kumasz Teraz i przez najbliższe kilka lat w domu będzie jeden komp i jemu sieć potrzebna jest średnio. Ale kiedyś, jak nam się może dziecia cudownie rozmnoży, kto wie, co będzie potrzebne. Chyba zrobię tak, że do każdego pokoju puszczę kabel sieciowy. W razie czego może przecież na tym chodzić telefon. Z wifi to sobie podaruję. Tak jak piszesz za dużo zachodu. Sie zastanawiam jeszcze, czy nie porobić też kabli np w salonie pod głośniki z telewizora. Wiesz, telewizor na jednym końcu, głośniki w drugim i kable pod dywanem.... Pociągnę to wszystko (sieciowe, głośnikowe, TV) w jedno miejsce, np na strych i tam zrobię coś ala centralkę mam gorszą dla siebie wiadomosc własnie wylookałam, ze PP do cieplej wody zgrzał mi gosc bez wkladki aluminiowej, do zimnej to rozumiem, ale dociepłej? mam pewne obawy..... wprawdzie to PN20 i rury idą pomiedzy plastikiem ale wlasnie przygotowuje sobie herbatkę i siadam do czytania.... No i co wyczytałaś? Trochę mi wstyd pytać, ale co to jest PN20? co do regulatorów zrobie tak kupie rtl z czujką przylgową i domontuje do kazdej sekcji do tego wyprowadzę tylko kable do sterownikow 3 i schowam w sobie wiadomym miejscu (i tak mi zostały) mieszacza na razie nie robie, tragedii ni epowinno byc bo mam kondensat No ja też mam kondensata. Właśnie, a co w końcu kupiłaś, bo kiedyś coś tam rozmawialiśmy o tym na priv. Wracając do regulacji podłogówką, tego RTL-a zakładasz na rozdzielaczu, tak? A czujka gdzie? Zaraz blisko na rurce, czy w danym pomieszczeniu? no no no a kto to ta druga? A taka jedna kobitka. Wynajmowaliśmy kiedyś z innymi ludziskami w sześć osób chatę. Koleżanka owa wpadła na pomysł, żeby w celach obniżenia kosztów studiowania ominąć licznik prądowy. Była głównym wykonawcą... A ja to po dwóch dniach likwidowałem i byłem w szoku, że babka tak sprytnie to zrobiła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 09.07.2007 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 skrętkę róbpamiętaj 5+ albo 6 kabel pod głośniki, anteny itd zrobiłam, - do tego przy tym jest własnie skrętka do internetudruga skrętka wychodzi przy wyjściu do projektora..(na razie tv grundig made in 1990 wystarczy bo i tak nie oglądam tv, ale kto wie jak będzie kiedyś) pn20 to cisnienieale kazałam zamienic ciepła wode na PP pn20 ale z wkładka aluminiową kondesata jeszcze nie kupiłam, ale raczej jednak nie lodówka (części do lodówki tez jakby droższe niż do wisielca...) czujki na RTL niestety przylgowe czyli jak najbliżej nie będzie to może mierzyło temp w pomieszczeniu ale za to temp na powrocie rurkizakładam, że wyreguluje sie po pierwszej zimie.... uo matkotakich rzeczy z prądami to nie robię....prąd to dla mnie ogólnie póki co zagadkaprzerzucanie kabla w peszlu takie cięzkie nie jest, ale łączenie tego to juz niezabardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 09.07.2007 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 skrętkę rób pamiętaj 5+ albo 6 kabel pod głośniki, anteny itd zrobiłam, - do tego przy tym jest własnie skrętka do internetu druga skrętka wychodzi przy wyjściu do projektora..(na razie tv grundig made in 1990 wystarczy bo i tak nie oglądam tv, ale kto wie jak będzie kiedyś) Ja też pociągnę te kilka żył skrętki. Niech bydzie, nigdy nic nie wiadomo. kondesata jeszcze nie kupiłam, ale raczej jednak nie lodówka (części do lodówki tez jakby droższe niż do wisielca...) Ja mam wisielca, a malutki że szok (tylko bez skojarzeń...) czujki na RTL niestety przylgowe czyli jak najbliżej nie będzie to może mierzyło temp w pomieszczeniu ale za to temp na powrocie rurki zakładam, że wyreguluje sie po pierwszej zimie.... No to jak zobaczysz na fotę mojego rozdzielacza to u mnie jest coś takiego, tylko że jest jedna głowica rtegulacyjna na zasileniu rozdzielacza, a czujka przylgowa jest na mieszaczu. uo matko takich rzeczy z prądami to nie robię.... prąd to dla mnie ogólnie póki co zagadka przerzucanie kabla w peszlu takie cięzkie nie jest, ale łączenie tego to juz niezabardzo Jak to wyżej kumasz, to i łączenie kabli nie jest takie straszne. Trzeba tylko chwilę popatrzeć i tyle. A jakie gniazda będziesz montować? Ja tam gdzie jest więcej niż prąd, chcę założyć coś takiego http://img224.imageshack.us/img224/6339/050010502000akg8.jpg Myślałem o legrand-dzie, ale nie wiem jak to wygląda cenowo. Co bym nie dostał zawału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 09.07.2007 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 a jakiego masz wisielca? kontakty i inne takie daje berkera - polecił mi elektryk a wierzę mu w 100%są tam takie kontakty głosnikowe, internetowe,mam sporo kontaktów schodowych (wyłączników) poza tym ja chcę białe ( ty patrzyłeś ile te kolorowe ustrojstwa kosztują? zawał murowany....) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 09.07.2007 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 a jakiego masz wisielca? DeDietrich kontakty i inne takie daje berkera - polecił mi elektryk a wierzę mu w 100% są tam takie kontakty głosnikowe, internetowe,mam sporo kontaktów schodowych (wyłączników) Oblukałem, nawet takie teges. A którą serie bierzesz? poza tym ja chcę białe ( ty patrzyłeś ile te kolorowe ustrojstwa kosztują? zawał murowany....) Nie no, ja też białe. Wcześniej chodziło mi o sam motym że w jednym jest kilka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 09.07.2007 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 ato ja tez mam pogrupowane po 3 i raz 4biore ten [nawet teges]http://www.berker.com/pl/polska/produkty/serie_produktow/bkwadrat/występują wmarketach obiuankenobi, praktiker (tam nawet ostattnio widziałam na niego promocję)całkiem biały i kwadracik aha no i ja mam wszystkie wlaczniki i wylaczniki na 1m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 09.07.2007 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 ato ja tez mam pogrupowane po 3 i raz 4 biore ten [nawet teges] http://www.berker.com/pl/polska/produkty/serie_produktow/bkwadrat/ występują wmarketach obiuankenobi, praktiker (tam nawet ostattnio widziałam na niego promocję) Jak jadę do roboty to po drodze mam Liroja, zajadę z ciekawości zobaczyć czy mają te pstryczki elektryczki całkiem biały i kwadracik też mi się takie widzą aha no i ja mam wszystkie wlaczniki i wylaczniki na 1m Po nowoczesnemu masz. My na 1,3. No. To tematy CO i prądowe mamy z grubsza obgadane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 09.07.2007 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 a z kanalizą jak u Ciebie (bez podtekstów) ja sie miotam czy robic szambo czy oszczyszczałkę no i właśnie - jaki tynk? ja chyba nanopur baumita albo zwykły silikatowy webera a wentylke jaka robisz? i czy Ty wziałes ten wspaniały kredyt co na niego czekałam 2.5miesiąca?? no i na jakim etapie jesteś teraz mówię Ci jak ja bym chciała byc już zalana.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 09.07.2007 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 a z kanalizą jak u Ciebie (bez podtekstów) ja sie miotam czy robic szambo czy oszczyszczałkę Bez podtekstów, to kanaliza jest. Ale przeboje były niezłe. We wsi jest podciśnieniowa. Pierwsza opcja cenowa przyłącza była coś kole 16 tysiączków. Skończyło się na trzech i trochę - razem z wodą. no i właśnie - jaki tynk? ja chyba nanopur baumita albo zwykły silikatowy webera Tego to ja jeszcze nie wiem.... a wentylke jaka robisz?Zwykła grawitacyjna. i czy Ty wziałes ten wspaniały kredyt co na niego czekałam 2.5miesiąca?? Własnie dziś pisaliśmy wnioesek. Do pekao sa. Będzie ten z dopłatami. no i na jakim etapie jesteś teraz Pierwszych śiwych włosów. A tak poważnie, to chyba na tym co Ty. Stan surowy zamknięty + CO i rozpoczęty prąd. W sobotę robią posadzki mówię Ci jak ja bym chciała byc już zalana.... Dosłownie czy w przenośni. Bo ja zalałem się wczoraj, he he. Zresztą w podpisie masz link, możesz zobaczyć naszego grupowego spota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halszka.ka 09.07.2007 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 mówię Ci jak ja bym chciała byc już zalana.... Xena , przepraszam że się wtrącę, ale pan Jan dziś mi wspominał że w tym tygodniu wybiera się do kolejnej forumowiczki ( do Iwin ?) a, i pstryczki też mam takie jak TY oj, i jeszcze jedno pytanko, tynki wewnętrzne masz cementowo-wapienne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 09.07.2007 22:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 czesc halszka no powiem Ci ze bardzo bym w sumie chciała:)to juz jest nas 3 do kupowania pstryczków berkera? a wiecie ile i jakie chcecie? moze sie zlozymy na jedno zamowienie? a tynki mam niesttey gipsowenienawidze ich, ale od tego nienawidzenia moze przestanę je zauważaćna razie chcę posadzkę! 20 centymetrów wyżej niż teraz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 10.07.2007 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2007 to juz jest nas 3 do kupowania pstryczków berkera? a wiecie ile i jakie chcecie? moze sie zlozymy na jedno zamowienie? Ja byłam dziś w Liroju oblukać. Takie były: http://www.directupload.net/images/070710/temp/NtUC7zyE.jpg Nie podobały mi się, ale jak już zobaczyłem ceny..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
editta 12.07.2007 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 witaj Xeniu wracam do starej sprawy, o której ty nie chcesz pewnie już pamiętać: hej tomi, pewnie , ze tak, daj mejla, posty pokasowane, bo miałam włam i kazali ale normalnie mnie przetrzepało, jakbym mnie prąd pokopał :evil: :evil: nie wiem co bym takiemu zrobiła %$*%&$#&!!! :evil: ogromnie chciałabym zobaczyć twój domek, na ostatnich zdjęciach wygląda bardzo interesująco. jeżeli masz jakieś zdjęcia to proszę na maila. do tego jestem pewna podziwu co, sieć i inne - sama jak dla mnie to czarna magia. gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halszka.ka 13.07.2007 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 Xena - czy już kupiłaś pstryczki ? Ja dziś dostanę ofertę z jednej hurtowni, a czy Ty masz jakieś ciekawe ceny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts