Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DO TRZECH RAZY SZTUKA - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 425
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

skarb nie skarb od wczroajszych wygibasów mam zakwasy dzisiaj

poza tym czuję , ze cos jest nie tak z moim co i cuw....dzisiaj mam inspektora....zeby ten hydrauliczny koszmar juz się skończył......

Ale o co chodzi? Dokładnie. Z Twoim CO i CWU??

Pytam, bo właśnie u mnie instalator skończył robotę.

zobaczylam na Twoim zdjeciu szafki rozdzielaczowej ze masz mieszczacz do podlogowki a ja mam TYLKO rozdzielacz i to na dodatek 5 obwodowy a ja mam 3 obwody

musze przed wylaniem podlogi chociaz zatopic czujke do termostatu (tą do podlogowki) jak ja zatapiales - w oslonie czy bezposrednio kladles pomiedzy rurami podlogowki?

no więc tak

Benka jednak nie polecę

miedz zlutowal oki

ale jego podłogówkai izolacja wokkol niej to miszczostwo niechlujstwa

dobrze ze ma to u mnie tylko przełamywac temperature bo musiałabym robic ponownie

zgrzal mi rowniez rury PP do zimnej i CIEPŁEJ wody (bez osłony aluminiowej ) I ZAPOMNIAŁ zdystansowac to wszystko w styropianie

mam nadziej, ze to kiedys nie walnie

mieszacza tez nie zrobil

ale ja wyprowadze sobie teraz miliard czujek (sczujkuję podłoge i ściany a co mi tak, został mi kabel) i potem moge w szafce kobminować z mieszaczami

poniewaz moj elektryk pojechal na wakacje to rowniez osobiscie musze szybko przeniesc prad z jednego gniazdka, kable glosnikowe, antene oraz siec w chacie....

jak rowniez dokonczyc instalacje odkurzacza - polozyc kable elektryczne (dzisiaj mily Pan mi powiedział jak)

potem na kolanach musze najlepiej jak potrafie dokonczyc niechlujstwo hydraulika i poupychac izolacje tam gdzie sa przerwy

oj niedobrze niedobrze....

a teraz ide spac do mojego pokoju na strychu (na budowie)

zobaczylam na Twoim zdjeciu szafki rozdzielaczowej ze masz mieszczacz do podlogowki a ja mam TYLKO rozdzielacz i to na dodatek 5 obwodowy a ja mam 3 obwody

musze przed wylaniem podlogi chociaz zatopic czujke do termostatu (tą do podlogowki) jak ja zatapiales - w oslonie czy bezposrednio kladles pomiedzy rurami podlogowki?

Kurcze, na świecie znam jeszcze tylko jedną kobitkę, która kuma tak jak Ty całe te bajery związane z CO. I nie tylko. Ale koniec podlizywania. Do rzeczy!

Różnica w cenie rozdzielaczy: trzy, czy pięcioobwodowego nie jest jakaś wielgachna. Pytanko, kto zajmował się zaopatrzeniem w te elementy. Ty czy pan majster? Podejrzewam że pewnie on, więc załozył taki, jaki mu "zalegał" Hmmm?

Trochę nie panimaju o co biega z tą czujką. Ten, który ja mam (TECE) ma na zasileniu zawór termostatyczny (nr 3 - parz link poniżej), a jego czujka podłączona jest przy mieszaczu (na rysunku jest to miejsce, gdzie widać zegarowy termometr).

Tutaj schemat

Z tego co piszesz, wygląda na to, że ten zawór, który ma u mnie czujkę przy mieszaczu, u Ciebie będzie miał przy pętli podłogówki, co?

Ja wybrałem powiedzmy taką "śerdnią" opcję jeżeli chodzi o możliwosci sterowania temp w podłogówce. Bardziej wypasiona opcja, to zawór na każdym obiegu współpracujący z regulatorami pokojowymi. Jeden taki zawór i regulator widać na drogiej stronie podlinkowanej instrukcji. Rys 1;2.

Przy moich 4 obwodach trzeba by było wywalić jakieś osiem stów więcej. Odradził mi to instalator, bo przecież moja podłogówka to dodatek do grzejników, a nie główny element ogrzewający dom.

ale ja wyprowadze sobie teraz miliard czujek (sczujkuję podłoge i ściany a co mi tak, został mi kabel) i potem moge w szafce kobminować z mieszaczami.

No racja, tylko kurde te wszystkie czujki + zawory do nich to trochę grosza.

Nie wiem, jaki masz rozdzielacz, ale zobacz np tutaj

poniewaz moj elektryk pojechal na wakacje to rowniez osobiscie musze szybko przeniesc prad z jednego gniazdka, kable glosnikowe, antene oraz siec w chacie....

U mnie zaczeli robic instalacje, ale cały czas nie mam pomysłu jak to rozwiazać. Tzn elektryczną i RTV to OK, tylko nie wiem, czy ciągnąć kabel sieciowy. Wszystko idzie do przodu i może za rok nie trzeba będzie żadnego kabla... Nie wiem, czy neta będe miał np z TP, czy może w mojej wsi jest jakiś radiowy. Nie ma kurcze czasu, żeby sie dowiedzieć!

jak rowniez dokonczyc instalacje odkurzacza - polozyc kable elektryczne (dzisiaj mily Pan mi powiedział jak)

potem na kolanach musze najlepiej jak potrafie dokonczyc niechlujstwo hydraulika i poupychac izolacje tam gdzie sa przerwy

oj niedobrze niedobrze....

No to powodzenia!

marzin ciagnij sieć jesli netu uzywa w domu naraz wiecej niz 1 osoba

tylko kablami 5+ albo wyzszymi

wifi oznacza acces pointa jakiegos, a kablami mozesz nawet szeregowo....

choc serwer to nie taki wielki koszt niby....

ja pociagnełam kablami bo kabel to kabel , wifi musze hasłować, serwer musi chodzic i wreszcie komp musi tez miec odbiornik wifi... a nie kazdy komp w chacie to ma

ale to oczywiscie moja opinia

mam gorszą dla siebie wiadomosc

własnie wylookałam, ze PP do cieplej wody zgrzał mi gosc bez wkladki aluminiowej, do zimnej to rozumiem, ale dociepłej? mam pewne obawy.....

wprawdzie to PN20 i rury idą pomiedzy plastikiem ale wlasnie przygotowuje sobie herbatkę i siadam do czytania....

co do regulatorów zrobie tak

kupie rtl z czujką przylgową i domontuje do kazdej sekcji

do tego wyprowadzę tylko kable do sterownikow 3 i schowam w sobie wiadomym miejscu (i tak mi zostały)

mieszacza na razie nie robie, tragedii ni epowinno byc bo mam kondensat

Kurcze, na świecie znam jeszcze tylko jedną kobitkę, która kuma tak jak Ty całe te bajery związane z CO. I nie tylko.

no no no a kto to ta druga?:)

Cześć kobieto pracująca!

marzin ciagnij sieć jesli netu uzywa w domu naraz wiecej niz 1 osoba

tylko kablami 5+ albo wyzszymi

wifi oznacza acces pointa jakiegos, a kablami mozesz nawet szeregowo....

choc serwer to nie taki wielki koszt niby....

ja pociagnełam kablami bo kabel to kabel , wifi musze hasłować, serwer musi chodzic i wreszcie komp musi tez miec odbiornik wifi... a nie kazdy komp w chacie to ma

ale to oczywiscie moja opinia

... i w sieciach też się kumasz :o

Teraz i przez najbliższe kilka lat w domu będzie jeden komp i jemu sieć potrzebna jest średnio. Ale kiedyś, jak nam się może dziecia cudownie rozmnoży, kto wie, co będzie potrzebne. Chyba zrobię tak, że do każdego pokoju puszczę kabel sieciowy. W razie czego może przecież na tym chodzić telefon. Z wifi to sobie podaruję. Tak jak piszesz za dużo zachodu.

Sie zastanawiam jeszcze, czy nie porobić też kabli np w salonie pod głośniki z telewizora. Wiesz, telewizor na jednym końcu, głośniki w drugim i kable pod dywanem....

Pociągnę to wszystko (sieciowe, głośnikowe, TV) w jedno miejsce, np na strych i tam zrobię coś ala centralkę :roll:

mam gorszą dla siebie wiadomosc

własnie wylookałam, ze PP do cieplej wody zgrzał mi gosc bez wkladki aluminiowej, do zimnej to rozumiem, ale dociepłej? mam pewne obawy.....

wprawdzie to PN20 i rury idą pomiedzy plastikiem ale wlasnie przygotowuje sobie herbatkę i siadam do czytania....

No i co wyczytałaś? Trochę mi wstyd pytać, ale co to jest PN20?

co do regulatorów zrobie tak

kupie rtl z czujką przylgową i domontuje do kazdej sekcji

do tego wyprowadzę tylko kable do sterownikow 3 i schowam w sobie wiadomym miejscu (i tak mi zostały)

mieszacza na razie nie robie, tragedii ni epowinno byc bo mam kondensat

No ja też mam kondensata. Właśnie, a co w końcu kupiłaś, bo kiedyś coś tam rozmawialiśmy o tym na priv.

Wracając do regulacji podłogówką, tego RTL-a zakładasz na rozdzielaczu, tak? A czujka gdzie? Zaraz blisko na rurce, czy w danym pomieszczeniu?

no no no a kto to ta druga?:)

A taka jedna kobitka. Wynajmowaliśmy kiedyś z innymi ludziskami w sześć osób chatę. Koleżanka owa wpadła na pomysł, żeby w celach obniżenia kosztów studiowania ominąć licznik prądowy. Była głównym wykonawcą... 8) A ja to po dwóch dniach likwidowałem i byłem w szoku, że babka tak sprytnie to zrobiła.

skrętkę rób

pamiętaj 5+ albo 6

kabel pod głośniki, anteny itd zrobiłam, - do tego przy tym jest własnie skrętka do internetu

druga skrętka wychodzi przy wyjściu do projektora..(na razie tv grundig made in 1990 wystarczy bo i tak nie oglądam tv, ale kto wie jak będzie kiedyś)

pn20 to cisnienie

ale kazałam zamienic ciepła wode na PP pn20 ale z wkładka aluminiową

kondesata jeszcze nie kupiłam,

ale raczej jednak nie lodówka (części do lodówki tez jakby droższe niż do wisielca...)

czujki na RTL niestety przylgowe czyli jak najbliżej nie będzie to może mierzyło temp w pomieszczeniu ale za to temp na powrocie rurki

zakładam, że wyreguluje sie po pierwszej zimie....

uo matko

takich rzeczy z prądami to nie robię....

prąd to dla mnie ogólnie póki co zagadka

przerzucanie kabla w peszlu takie cięzkie nie jest, ale łączenie tego to juz niezabardzo

skrętkę rób

pamiętaj 5+ albo 6

kabel pod głośniki, anteny itd zrobiłam, - do tego przy tym jest własnie skrętka do internetu

druga skrętka wychodzi przy wyjściu do projektora..(na razie tv grundig made in 1990 wystarczy bo i tak nie oglądam tv, ale kto wie jak będzie kiedyś)

Ja też pociągnę te kilka żył skrętki. Niech bydzie, nigdy nic nie wiadomo.

kondesata jeszcze nie kupiłam,

ale raczej jednak nie lodówka (części do lodówki tez jakby droższe niż do wisielca...)

Ja mam wisielca, a malutki że szok (tylko bez skojarzeń...)

czujki na RTL niestety przylgowe czyli jak najbliżej nie będzie to może mierzyło temp w pomieszczeniu ale za to temp na powrocie rurki

zakładam, że wyreguluje sie po pierwszej zimie....

No to jak zobaczysz na fotę mojego rozdzielacza to u mnie jest coś takiego, tylko że jest jedna głowica rtegulacyjna na zasileniu rozdzielacza, a czujka przylgowa jest na mieszaczu.

uo matko

takich rzeczy z prądami to nie robię....

prąd to dla mnie ogólnie póki co zagadka

przerzucanie kabla w peszlu takie cięzkie nie jest, ale łączenie tego to juz niezabardzo

Jak to wyżej kumasz, to i łączenie kabli nie jest takie straszne. Trzeba tylko chwilę popatrzeć i tyle.

A jakie gniazda będziesz montować? Ja tam gdzie jest więcej niż prąd, chcę założyć coś takiego

http://img224.imageshack.us/img224/6339/050010502000akg8.jpg

Myślałem o legrand-dzie, ale nie wiem jak to wygląda cenowo. Co bym nie dostał zawału.

a jakiego masz wisielca?

kontakty i inne takie daje berkera - polecił mi elektryk a wierzę mu w 100%

są tam takie kontakty głosnikowe, internetowe,mam sporo kontaktów schodowych (wyłączników)

poza tym ja chcę białe ( ty patrzyłeś ile te kolorowe ustrojstwa kosztują? zawał murowany....)

a jakiego masz wisielca?

DeDietrich

kontakty i inne takie daje berkera - polecił mi elektryk a wierzę mu w 100%

są tam takie kontakty głosnikowe, internetowe,mam sporo kontaktów schodowych (wyłączników)

Oblukałem, nawet takie teges. A którą serie bierzesz?

poza tym ja chcę białe ( ty patrzyłeś ile te kolorowe ustrojstwa kosztują? zawał murowany....)

Nie no, ja też białe. Wcześniej chodziło mi o sam motym że w jednym jest kilka.

ato ja tez mam pogrupowane po 3 i raz 4

biore ten [nawet teges]

http://www.berker.com/pl/polska/produkty/serie_produktow/bkwadrat/

występują wmarketach obiuankenobi, praktiker (tam nawet ostattnio widziałam na niego promocję)

całkiem biały i kwadracik

aha no i ja mam wszystkie wlaczniki i wylaczniki na 1m

ato ja tez mam pogrupowane po 3 i raz 4

biore ten [nawet teges]

http://www.berker.com/pl/polska/produkty/serie_produktow/bkwadrat/

występują wmarketach obiuankenobi, praktiker (tam nawet ostattnio widziałam na niego promocję)

Jak jadę do roboty to po drodze mam Liroja, zajadę z ciekawości zobaczyć czy mają te pstryczki elektryczki

całkiem biały i kwadracik

też mi się takie widzą

aha no i ja mam wszystkie wlaczniki i wylaczniki na 1m

Po nowoczesnemu masz. My na 1,3.

No. To tematy CO i prądowe mamy z grubsza obgadane :D

a z kanalizą jak u Ciebie (bez podtekstów)

ja sie miotam czy robic szambo czy oszczyszczałkę

:)

no i właśnie - jaki tynk? ja chyba nanopur baumita albo zwykły silikatowy webera

a wentylke jaka robisz?

i czy Ty wziałes ten wspaniały kredyt co na niego czekałam 2.5miesiąca??

no i na jakim etapie jesteś teraz

mówię Ci

jak ja bym chciała byc już zalana....

a z kanalizą jak u Ciebie (bez podtekstów)

ja sie miotam czy robic szambo czy oszczyszczałkę

Bez podtekstów, to kanaliza jest. Ale przeboje były niezłe. We wsi jest podciśnieniowa. Pierwsza opcja cenowa przyłącza była coś kole 16 tysiączków. Skończyło się na trzech i trochę - razem z wodą.

:)

no i właśnie - jaki tynk? ja chyba nanopur baumita albo zwykły silikatowy webera

Tego to ja jeszcze nie wiem....

a wentylke jaka robisz?
Zwykła grawitacyjna.

i czy Ty wziałes ten wspaniały kredyt co na niego czekałam 2.5miesiąca??

Własnie dziś pisaliśmy wnioesek. Do pekao sa. Będzie ten z dopłatami.

no i na jakim etapie jesteś teraz
Pierwszych śiwych włosów. :D A tak poważnie, to chyba na tym co Ty. Stan surowy zamknięty + CO i rozpoczęty prąd. W sobotę robią posadzki

mówię Ci

Dosłownie czy w przenośni. Bo ja zalałem się wczoraj, he he. Zresztą w podpisie masz link, możesz zobaczyć naszego grupowego spota.

mówię Ci

Xena , przepraszam że się wtrącę,

ale pan Jan dziś mi wspominał że w tym tygodniu wybiera się do kolejnej forumowiczki ( do Iwin ?)

a, i pstryczki też mam takie jak TY 8)

oj, i jeszcze jedno pytanko, tynki wewnętrzne masz cementowo-wapienne ?

czesc halszka no powiem Ci ze bardzo bym w sumie chciała:)

to juz jest nas 3 do kupowania pstryczków berkera? a wiecie ile i jakie chcecie? moze sie zlozymy na jedno zamowienie?

a tynki mam niesttey gipsowe

nienawidze ich, ale od tego nienawidzenia moze przestanę je zauważać

na razie chcę posadzkę! 20 centymetrów wyżej niż teraz!

witaj Xeniu wracam do starej sprawy, o której ty nie chcesz pewnie już pamiętać:

hej tomi, pewnie , ze tak, daj mejla, posty pokasowane, bo miałam włam i kazali

ale normalnie mnie przetrzepało, jakbym mnie prąd pokopał :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: nie wiem co bym takiemu zrobiła %$*%&$#&!!! :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

ogromnie chciałabym zobaczyć twój domek, na ostatnich zdjęciach wygląda bardzo interesująco. jeżeli masz jakieś zdjęcia to proszę na maila.

do tego jestem pewna podziwu co, sieć i inne - sama :o :o :o :o :o jak :o :o :o :o dla mnie to czarna magia. gratuluję :D