Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DO TRZECH RAZY SZTUKA - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 425
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja ostatnio wylewałam ławy, miałam grunt piaszczysty i udało sie bez obsypywania, jesli masz gline to nie dawaj folii, podloze twarde, nie obsypie się.Nie zapomnij o podlewaniu ławy, ale jesli masz gline to koniecznie drenaż.I zdecydowanie lepsza folia na pionową izolację ściany fundamentowej i ławy też.

hej

dzięki za radę;)

Piszesz... I zdecydowanie lepsza folia na pionową izolację ściany fundamentowej i ławy też.... i teraz zgłupiałam...o której folii na ławy mówisz? izolacji poziomej?

drenaz bedzie na 100% bo przerwano mi drenaż rolniczy wiec musze go połapać, a poniewać sama rura to najtanszy element drenażu to opasam nią jeszcze cały dom.

Grunt rzeczywiście wygląda na zwięzły, ale weż pod uwagę obecną pogodę - nie dość, że będzie za szybko wysychać od góry, to jeszcze grunt odciągnie część wody. Folia budowlana (a może być ta najtańsza) kosztuje grosze.

Jak patrzę na zdjęcia, to mam dwie uwagi:

* zbrojenie jakieś takie za duże do tego wykopu - wygląda, jakby otuliny prawie nie było, ale może to złudzenie,

* masz za płytko zdjęty humus.

Chyba acca5 miał na myśli izolację poziomą.

USZATKU miales racje, dzisiaj inpektor budowlany powiedzial,ze cytuje

to jest rzezba w g... anie budowa;)

jutro Pan sciaga reszte humusu, wynosi gline z wykopu

Mam dwie opcje, albo wykop doszaluja (gdzie jest za niski,bo za waski nie jest) albo poszerzaja wykop i robie szalunki, najgorsze ze za nisko jest wlasnie przy kurzwce (wyraznie jesttam piach)

co robic? sklaniam sie ku szalunkom, wykonawca oczywiscie mowi ze to wyrzucona kasa....fakt, to 1000zł wiecej na deski.....

co radzicie (oprocz zmiany wykonawcy)

na dodatek moj inspektor mowi ze lepiej lac sciane fundamentowa niz robic z bloczkow.....tylko ze to znowu kasa na szalunki systemowe.... chyba ze da sie sciane 72cm zrobic tez z szalunkow z desek?

Ja tam jestem teoretyk jeno ale jeśli podłoże nie jest bardzo ale to bardzo gliniaste to rób szalunek z desek. Tylko po fakcie dopilnuj zeby z tych desek zrobili sobie grilla a nie przyadkiem użyli na dachu :)

Z całkiem innej beczki... musisz się bawić tymi różnymi autokadami albo innymi fotoszopami? Nie mogłabyś namazać elewacji za pomocą flamastra i zeskanować? Bom się zgubił, co zresztą nienajlepiej świadczy o mej przenikliwości :)

Ja tam jestem teoretyk jeno ale jeśli podłoże nie jest bardzo ale to bardzo gliniaste to rób szalunek z desek. Tylko po fakcie dopilnuj zeby z tych desek zrobili sobie grilla a nie przyadkiem użyli na dachu :)

Z całkiem innej beczki... musisz się bawić tymi różnymi autokadami albo innymi fotoszopami? Nie mogłabyś namazać elewacji za pomocą flamastra i zeskanować? Bom się zgubił, co zresztą nienajlepiej świadczy o mej przenikliwości :)

zrobie jeszcze lepiej - zrobie tą elewacje w 3dmaxie tylko daj mi chwile czaus, I tak chcialam zrobic bo nie moge sie zdecydowac czychce okna szprosowe czy nie i jakie dachowki.

a co do wykopu - sucha jak kamien glina, tylko ze jak teraz chlopaki sciagna dalej humus to bedzie pewnie lekko krzywy ten wykop... chetniej szalunki....

Mam dwie opcje, albo wykop doszaluja (gdzie jest za niski,bo za waski nie jest) albo poszerzaja wykop i robie szalunki, najgorsze ze za nisko jest wlasnie przy kurzwce (wyraznie jesttam piach)

Nic nie rozumiem. Napisz jakie są wymiary fundamentu, jakie zbrojenia (jeśli jest złe), a jakie - wykopu.

na dodatek moj inspektor mowi ze lepiej lac sciane fundamentowa niz robic z bloczkow.....tylko ze to znowu kasa na szalunki systemowe.... chyba ze da sie sciane 72cm zrobic tez z szalunkow z desek?

Też ten temat wałkowałem i wyszło mi, że bloczki są tak samo dobre. Plusy - nie trzeba zamawiać betonu (terminy, pompa), nie trzeba szalować. Oczywiście mówię o właściwej ścianie f., a nie o ławie - ta musi być wylana. Ale jak dojdziesz do ładu z wykopem, to może wcale nie trzeba będzie szalować.

A szalunki systemowe to tak prostego fundamentu to już w ogóle czyste wyrzucanie pieniędzy. Zapytaj się inspektora jakie ważne powody skłaniają go do takiej propozycji (chyba, że np. może wypożyczyć z innej budowy za bezcen).

Czy 72 cm to wysokość całego fundamentu, czy tylko ściany f.? Z rysunków nie wygląda jakby ściana miała byc taka wysoka.

wykop jest nierowny.w jednym miejscu ma 60cm a najnizszym 28cm. Ława ma byc 50x40, zbrojenie jest 40x30.

czyli w najnizyszm miejscu jest o 12cm za nisko .Wykonawca powiedzial iz moze w tych najnizszych miejscach przylozyc taki polszalunek,a reszte wykopu zostawic.

Druga opcja to poszerzenie calego wykopu i zrobienie ludzkich porzadnych szalunkow. Na ta druga opcje Pan idzie niechetnie.A ja mysle sobie, ze jednak ona jest lepsze - mam wtedy gwarancje poziomu

czyli w najnizyszm miejscu jest o 12cm za nisko .Wykonawca powiedzial iz moze w tych najnizszych miejscach przylozyc taki polszalunek,a reszte wykopu zostawic.

Jak mogło powstać 12 za nisko: czy dno wykopu jest na tym samym poziomie? Najpierw doprowadź to do porządku, bo inaczej będziesz miała właściwą grubość ławy, ale krzywo.

Wy tu gadu gadu o wykopach i fundamentach, a ja troche z innej bajki :)

Elewacje i rzutu- wszystko bardzo ładnie, elewacje zapowiadają sie pieknie, ale mam jedno "ALE"

mianowicie: okno w wiatrołapie - w projekcje oryginalnym jest tam przeszklenie, a u ciebie na rzutach i elewacji nie ma ....

Elewacja wejsciowa przez to starciła, wierz mi - na piewrszy rzut oka nie wiadomo, gdzie jest wejscie, dom jest taki "nie-zapraszający-do-środka"

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/f/9/4/4/17441710_d.jpg

Zastanów sie jeszcze 5 razy nad tym okienkiem-przeszkleniem ,może choćby pustaki szklane. Zwłaszcza,ze wiatrołap bedzie malutki, trochę "oddechu" by się przydało.

ZOBCZ, JAK TU JEST PIĘKNIE ZAAKCENTOWANE WEJŚCIE DO DOMU -

http://www.parkowe-wzgorze.pl/i/budowa/2005.09.29/big/zdjecia%20parkowe%20wzgorze%2026.09.2005%20023.jpg

Więcej zdjęc tego osiedla wkleje w wątku "pomysły na elewacje"

Hej variusie, dzieki za podpowiedz myslałam o czyms takim w drugim etapie.... własnie szklane wejscie stanowiące swego rodzaju pierwsza barierę;) Zastanowie się;) toi tak w sumie byłaby konstrukjcja szklana więc mam niejako jeszcze chwile czasu ale dobry pomysł do przemyslenia

pozdrawki

zrobie jeszcze lepiej - zrobie tą elewacje w 3dmaxie tylko daj mi chwile czaus, I tak chcialam zrobic bo nie moge sie zdecydowac czychce okna szprosowe czy nie i jakie dachowki.

Xseno, tez mam ten problem - zawsze podobaly mi sie okna z poziomymi szprosami, ale teraz jestem wkropce, bo do (w miare) nowoczesnych domow chyba lepiej wygladaja jednak okna bez szprosow, ponadto takie duze przeszklenia jakie planujesz (u mnie maj abyc podobne) az sie prosza o to aby dzielic je jak najmniej

jesli chodzi o dachowke to ja chcialabym prostokatna, grafitowa , ale cos nie bardzo moge taka znalezc, jest chyba tylko TEGALIT

pozdrawiam

faoslko sa inne tez, chcesz to sie umowimy kiedys i pokaze ci pare - w zernikach jest szary tegalit a wczoraj widzialam czarny prostokatny nie wiem czyje ale tez fajne.

jest tez domino creatona, jest nibra i cos tam jeszcze .

ponytpendy ma domino creatona

z tymisz prosami ju rajd. ale dalam sobie na razie spokoj wiesz do wybudowania szkieletu domu o ile nie osiweje do konca to wtedy bede myslec czy 5 szprosow czy tylko 1.....

faoslko sa inne tez, chcesz to sie umowimy kiedys i pokaze ci pare - w zernikach jest szary tegalit a wczoraj widzialam czarny prostokatny nie wiem czyje ale tez fajne.

jest tez domino creatona, jest nibra i cos tam jeszcze .

ponytpendy ma domino creatona

z tymisz prosami ju rajd. ale dalam sobie na razie spokoj wiesz do wybudowania szkieletu domu o ile nie osiweje do konca to wtedy bede myslec czy 5 szprosow czy tylko 1.....

Bardzo Ci dziekuje

juz sobie poogladalam te dachowki

u nas w Biestrzykowie, na Jesionowej ktos tez polozyl taka dachowke - wyglada rewelacyjnie

a Ty zdecydowalas chociaz "w ktora strone pojdziesz" z dachowka?

Bardzo Ci dziekuje

juz sobie poogladalam te dachowki

u nas w Biestrzykowie, na Jesionowej ktos tez polozyl taka dachowke - wyglada rewelacyjnie

a Ty zdecydowalas chociaz "w ktora strone pojdziesz" z dachowka?

to sobie podjade....

jeszcze nie.... ale raczej wlasnie w domino - moze kupimy razem?

Dorzuce jeszcze moja 2 grosze na temat wiązarów - ponieważ zobaczyłam cos pięknego w wątku o kominakch- jest to wiązar prosty, odsłonięty nad częscią dzienną

Dla mnie cudo !!! Może i ciebie zainspiruje:

FOTO:

http://foto.onet.pl/upload/29/96/_617059_n.jpg

http://foto.onet.pl/upload/44/69/_617061_n.jpg

Pozdrawiam :)