fasola25 28.09.2006 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2006 http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/g/4/0/9/18694485_d.jpg gratuluje, piekny widoczek po tym zdjeciu juz dokladnie wiem gdzie stoi Twoj domek a my ciagle walczymy z odrolnieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 29.09.2006 07:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 hmmmmm. bylas u mnie?nastepnym razem zapraszam jesli bede na dzialeczcechyba wiem po jakim elemencie poznalas moja budowe;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mika31 05.10.2006 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Xena!Dobrze widzę?Nie masz nadproży? Tak miałaś w projekcie czy przerabiałaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 06.10.2006 06:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 tam jest miejsce na rolete.Dachowke kupiłam NelskampaDS5Zadecydowala cena i dostepnosc....zobaczymy jak im to wyjdzie....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 06.10.2006 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 A tak się utyło parterówce..... Jak juz wyszło, że wiązary nie, to żal było nie posiadac na górze niczego....odwieczny dylemat..... pare belek stropowych ...i mamy poddasze;) http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/g/7/6/4/18863374_d.jpg i to calkiem niemale poddasze ..... naprawde szkoda byloby tego nie wykorzystac i juz widze jakie poddasze bedzie na mojej "parterowce" kat nachylenia polaci masz 30 st, prawda? a jaka jest szerokosc domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 06.10.2006 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 czesc faslko, zparaszam do ogladniecia live. Mam 35 stopni.szerokosc domu to 10m.calkiem Ci powiem niemale. Z malego domku zrobila sie kolumbryna....stary numer, chyba rozgladne sie za nowa dzialka.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vib 09.10.2006 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 mam dylemat czy wlasnie dm11 czy mniejszy dm14 - wszystko za i przeciw juz przeanalizowalem, jedna rzecz mnie nurtuje - jak sie rozkladaja koszty do stanu surowego zamknietego - te dwa domki na pierwszy rzut oka sa prawie identyczne, roznia sie tylko powierzchnia (a wiec troche wieksze fundamenty,troche wieksza powierzchnia dachu, wiecej ciut murow)- skoro jeden od drugiego jest wiekszy o pi razy oko 20% to musze przyjac, ze budowa bedzie drozsza o 20% czy tez w tym konretnym domku powierzchnia na koszty sie tak wprost nie przeklada, ze np. owszem metraz wiekszy o 20%, ale sumaryczne koszty to roznica np. tylko 10% stanu surowego ? Pzdr.vib Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 09.10.2006 14:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 z matmy bylam dobra...ale mam brak danych...podaj mi ile pow. ma ten drugi i czy Ty budowalbys dm11 z poddaszem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vib 09.10.2006 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 dm14 ma 80m2 http://www.dom-parterowy.pl./rzuty.php?kategoria=dm&id=dm14 konstrukcyjnie (pierwotnie) to te domki sa identyczne, niestety Pracowania nie ma szczegolowych danych o tym mniejszym (pewnie nikt nie zamawial jeszcze) generalnie jeden ma ok. 10,5 x 13m a mniejszy 8,5 x 11,5 ps. bez poddasza - dlatego wlasnie te 2 projekty a nie inne Pzdr. vib Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 09.10.2006 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 a czemu nie popatrzysz na dom na 102?sluchaj moim zdaniem niepotrzebne w dm11 jest wylewanie tarasu na ten przyklad - lepiej zrobic drewniany (moneymoney)Ogolnie dom jest w srodku ok, dosc przestronnie, jesli jestes z okolic zapraszam do ogladniecia.Ten drugi dom mniej mi sie podoba.Salon jest maly.Ogolnie powiem Ci buduj to co sprawdzone... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
variuss 09.10.2006 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Witaj Xeniu!!! Twój domek już nabiera kształtów domopodobnych, więc daje mi bardzo duże wyobrażenie co do mojego wymarzonego domku. Dzięki, dzięki prekursorko!!! Te 100m na 1 poziomie daje znacznie więcej przestrzeni niz 100m na 2 poziomach, nie do końca zdajemy sobie sprawę z tego, dopóki nie wybudujemy.... ale domek piękny jest Co do belek stropowych to ja już też jestem na etapie- nad częścią nocną wiązary, a nad częścią dzienną krokwie i belkowy strop, częściowo (nad jadalnią i salonem) belki odsłonięte, a nad kuchnia i wiatrołapem ANTRESOLA z miejscem do pracy ciekawe ile razy jeszcze zmienię koncepcję A poki co- czekam na foteczki, zwłaszcza wielkość pomieszczeń mnie interesuje. Z góry dzięki i pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 09.10.2006 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Czesc Variusku Dzieki za mile slowa;)wprawdzie dom wyszedl troche inaczej niz miał, ale ogolnie sie przyzwyczajam;)Chyba tez zaryzykuje odsłonięcie części góry - ten strop drewniany jest super...dzisiaj wykonawca sprzedał mi taką informację - podobno kiedyś wykonawcy przed położeniem desek na takim stropie (podłogi właściwej) - woskowali strop tak, żeby wosk był na styku deska - strop.A wszystko po to, żeby nie skrzypiał.....ciekawostka co?jUTRO specjalnie dla Ciebie zdjęcia stropu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
variuss 09.10.2006 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Odkryte beleczki, hmmmm... pięknie będzie Pozwolę sobie "Zaśmiecić" twój wątek jednym takim wnętrzem: http://bi.gazeta.pl/o/a/forum/506/8/506854.jpg Co do skrzypiących belek, panowie maja rację, ale w dzisiejszych czasach stosuje się przekładki akustyczne, wtedy dechy nie trą o belki przy użytkowaniu, więc nie skrzypią. Zamiast desek mozesz dać płyty OSB, połączone takimi łącznikami H, żeby się nie klawiszowały podczas chodzenia po nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vib 09.10.2006 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 a czemu nie popatrzysz na dom na 102? spedzilem kilkadziesiat jak nie kilkaset godzin na szukaniu i przegladaniu projektow, az trafilem na projekty Bauherr i po prostu to jest to pod kazdym wzgledem a teraz jeszcze znalazlem Twoj dziennik i po prostu jestem zachwycony - masz piekny dom i jeszcze bardziej mnie to upewnia w tych projektach co do mojego poczatkowego pytania: konstrukcyjnie te dwa projekty roznia sie w zasadzie tylko paroma metrami kwadratowymi scian zewnetrznych, przedluzonym nie wiele dachem no i zdecydowanie wiekszymi fundamentami i po prostu nie chce mi sie wierzyc, zeby w takim wypadku brac pod uwage proste przeliczenie: roznica 25m2 x 2000 zl = budowa dm11 jest drozsza o 50tys. zl, albo zeby jeszcze bylo smieszniej: budowa dm14 jest tansza o 50 tys. zl - bo albo jeden jest koszmarnie drogi albo drugi w zasadzie powinien powstac wrecz za darmo ps. Twoj dzienniczek wyladowal w ulubionych Pzdr. vib Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 10.10.2006 06:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 varioss ale ładne wnętrze! ale u mnie już nie do osiągnięcia - choć belki stropowe są u mnie bardzo wysoko..... natomiast chodzi mi o zrobienie pokoju na górze, ale "prześwitującego" - po bokach.... vib dziękuje. nie podoba mi się ten drugi dom, coś w jego proporcjach mi się nie podoba. to jest troche tak, że przeważnie robocizna za 60mb fundamentów=robocizna za 86mb, tylko więcej materiału zejdzie.Pewne koszty są porpostu stałe - jak zdjemowanie humusu, przyłącza, prawdopodobnie robocizna..... Więcej idzie materiału, choc nie wiem ile dokładnie może pójśc więcej.Chyba lepiej z tych dwóch zrób dm11 a pokryj go blachodachówka, zrób wiązary za 6000zł, wybuduj z BK do ocieplenia. Nie ocenię Ci ile dokładnie więcej kosztowałby Cie dm11 bo nie znam rozwiązań konstrukcyjnych tego drugiego i uwarunkowań na Twojej działce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 10.10.2006 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 Xena - podczytujemy Twoj dziennik regularnie ze wzgledu na projekt - wybralismy ten sam. My jeszcze w polu - w tym tyg jedziemy z nim do przerobki. I intryguje nas sprawa kata nachylenia dachu oraz stropu?? Czy moglabys powiedziec ile doplacilas pieniazkow za podniesienie dachu i umocnienie stropu??? To jest rzeczywiscie kuszace zostawic sobie taka rezerwe "na przyszlosc" ale jak sie te dziesiatki zsumuje... Wiec napewno warto ale czy nam na to wystarczy?? Odp, please Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 10.10.2006 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 hej nie ma sprawy koszt: zamiast 9m3 więźby poszło 15m3 ze stropem i podniesionym dachem. Dolicz koszt robocizny stropu drewnianego oraz większą ilość dachówki, folii. (o około 40m2) Dolicz w przyszłości schody i wszytskie media, oraz okna (około 1000zł na okrągło za jedną sztukę) Powierzchnia uzyskana - około 50m2 z wysokościa 2m, plus jakies 30m2 po podłodze- od wyoskosci 2m do 85cm. Czy dobrze zdecydowałam- nie wiem, to sie pewnie okaze, na razie gorę nie musze wchodzić i nie wiem kiedy i czy wejdę, natomiast doszłam do wniosku, ze jesli miałabym te dom sprzedać to będzie jednak juz liczone z tą powierzchnią........ aha no i mam wielką suszarnię na zimę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 10.10.2006 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 no tak, my tez narazie bysmy ta gore zostawili na lepsze czasy finansowo lepsze czasy.... Wszystko fajnie, tylko my ta garazowo-portierniana bryle domu polubilismy i przy podniesieniu dachu zatraca sie charakter portierni....To tez nas troche zniecheca..I kasa. Zobaczymy jak nam wylicza za ta zmiane. Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vib 10.10.2006 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 Xena a mozesz zdradzic, co wybralas do ogrzewania swego domu ? Ja sie zastanawialem albo nad wodna lub elektryczna podlogowka (cale zycie patrzylem na kaloryfery i wiem na pewno, ze nie zdobia ), ewentualnie jakis mix typu elektryka i kominek z rozprowadzaniem ciepla na zimniejsze noce (na jakies super mrozy troche wiecej drewna do kominka to i wiecej w portfelu zostanie przy placeniu elektrowni rachunku ) A i jeszcze jedno pytanie - musisz mi wybaczyc, bo jestem laikiem i dopiero na tym forum przyswajam teorie - w projekcie dachu jest: 1. konstrukcja krokwiowo-kleszczowa 2. dźwigary kratowe nie wiem czym sie to rozni ja jestem facetem, typowym wzrokowcem wiec wiem jedno - marzy mi sie salonik i sypialnia bez stropu - pomieszczenia wysokie od podlog po dach, wiec czy wybranie konstrukcji dachu bedzie mialo znaczenie ? ps. nie mam zamiaru adaptowac poddasza - wlasnie dlatego szukalem parterowki - zero schodow a wizulanie czym mniejszy kat nachylenia dachu tym mi sie bardziej podoba Pzdr. vib Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 10.10.2006 13:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 Xena a mozesz zdradzic, co wybralas do ogrzewania swego domu ? moge zdradzic ze za cholere nie chce gazu mimo ze go mam 10metrow dalej Moj Tomek zwany gdzieniegdzie Markiem mówi "czemu normalni ludzie mają gaz a my musimy mieć jakieś wygibasy?" i pewnie ma rację, ale zanim zamieszkam to jeszcze z pol roku - zobaczymy czym Mateczka Rassija nas zaskoczy. Oni mają gaz a my nie (mamy plany i wizje).I to stawia pod znakiem zapytania opłacalność grzania gazem w przyszłości. Jesli chodzi o system wewnętrzny to na dole podlogowka wodna plus dwa piekne ozdobne kaloryfery , na gorze kaloryferaki dlugie a niskie (cale zycie patrzylem na kaloryfery i wiem na pewno, ze nie zdobia ), tu sie moim zdaniem mylisz pokazałabym Ci miliard pięknych kaloryferów..... na reszte odpowiem wieczorem..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts