Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DO TRZECH RAZY SZTUKA - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 425
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A tak się utyło parterówce.....

Jak juz wyszło, że wiązary nie, to żal było nie posiadac na górze niczego....odwieczny dylemat..... pare belek stropowych ...i mamy poddasze;)

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/g/7/6/4/18863374_d.jpg

i to calkiem niemale poddasze .....

naprawde szkoda byloby tego nie wykorzystac

i juz widze jakie poddasze bedzie na mojej "parterowce"

kat nachylenia polaci masz 30 st, prawda?

a jaka jest szerokosc domu?

mam dylemat czy wlasnie dm11 czy mniejszy dm14 - wszystko za i przeciw juz przeanalizowalem, jedna rzecz mnie nurtuje - jak sie rozkladaja koszty do stanu surowego zamknietego - te dwa domki na pierwszy rzut oka sa prawie identyczne, roznia sie tylko powierzchnia (a wiec troche wieksze fundamenty,troche wieksza powierzchnia dachu, wiecej ciut murow)- skoro jeden od drugiego jest wiekszy o pi razy oko 20% to musze przyjac, ze budowa bedzie drozsza o 20% czy tez w tym konretnym domku powierzchnia na koszty sie tak wprost nie przeklada, ze np. owszem metraz wiekszy o 20%, ale sumaryczne koszty to roznica np. tylko 10% stanu surowego ?

Pzdr.

vib

dm14 ma 80m2 http://www.dom-parterowy.pl./rzuty.php?kategoria=dm&id=dm14

konstrukcyjnie (pierwotnie) to te domki sa identyczne, niestety Pracowania nie ma szczegolowych danych o tym mniejszym (pewnie nikt nie zamawial jeszcze)

generalnie jeden ma ok. 10,5 x 13m a mniejszy 8,5 x 11,5

ps. bez poddasza - dlatego wlasnie te 2 projekty a nie inne :)

Pzdr.

vib

a czemu nie popatrzysz na dom na 102?

sluchaj moim zdaniem niepotrzebne w dm11 jest wylewanie tarasu na ten przyklad - lepiej zrobic drewniany (moneymoney)

Ogolnie dom jest w srodku ok, dosc przestronnie, jesli jestes z okolic zapraszam do ogladniecia.Ten drugi dom mniej mi sie podoba.Salon jest maly.Ogolnie powiem Ci buduj to co sprawdzone...

Witaj Xeniu!!!

Twój domek już nabiera kształtów domopodobnych, więc daje mi bardzo duże wyobrażenie co do mojego wymarzonego domku.

Dzięki, dzięki prekursorko!!!

Te 100m na 1 poziomie daje znacznie więcej przestrzeni niz 100m na 2 poziomach, nie do końca zdajemy sobie sprawę z tego, dopóki nie wybudujemy.... ale domek piękny jest :)

Co do belek stropowych to ja już też jestem na etapie- nad częścią nocną wiązary, a nad częścią dzienną krokwie i belkowy strop, częściowo (nad jadalnią i salonem) belki odsłonięte, a nad kuchnia i wiatrołapem ANTRESOLA z miejscem do pracy ;) ciekawe ile razy jeszcze zmienię koncepcję :)

A poki co- czekam na foteczki, zwłaszcza wielkość pomieszczeń mnie interesuje.

Z góry dzięki i pozdrawiam!!!

Czesc Variusku

Dzieki za mile slowa;)

wprawdzie dom wyszedl troche inaczej niz miał, ale ogolnie sie przyzwyczajam;)

Chyba tez zaryzykuje odsłonięcie części góry - ten strop drewniany jest super...

dzisiaj wykonawca sprzedał mi taką informację - podobno kiedyś wykonawcy przed położeniem desek na takim stropie (podłogi właściwej) - woskowali strop tak, żeby wosk był na styku deska - strop.A wszystko po to, żeby nie skrzypiał.....ciekawostka co?

jUTRO specjalnie dla Ciebie zdjęcia stropu....

Odkryte beleczki, hmmmm... pięknie będzie :)

Pozwolę sobie "Zaśmiecić" twój wątek jednym takim wnętrzem:

http://bi.gazeta.pl/o/a/forum/506/8/506854.jpg

Co do skrzypiących belek, panowie maja rację, ale w dzisiejszych czasach stosuje się przekładki akustyczne, wtedy dechy nie trą o belki przy użytkowaniu, więc nie skrzypią.

Zamiast desek mozesz dać płyty OSB, połączone takimi łącznikami H, żeby się nie klawiszowały podczas chodzenia po nich.

a czemu nie popatrzysz na dom na 102?

spedzilem kilkadziesiat jak nie kilkaset godzin na szukaniu i przegladaniu projektow, az trafilem na projekty Bauherr i po prostu to jest to pod kazdym wzgledem :)

a teraz jeszcze znalazlem Twoj dziennik i po prostu jestem zachwycony - masz piekny dom i jeszcze bardziej mnie to upewnia w tych projektach :p

co do mojego poczatkowego pytania: konstrukcyjnie te dwa projekty roznia sie w zasadzie tylko paroma metrami kwadratowymi scian zewnetrznych, przedluzonym nie wiele dachem no i zdecydowanie wiekszymi fundamentami i po prostu nie chce mi sie wierzyc, zeby w takim wypadku brac pod uwage proste przeliczenie: roznica 25m2 x 2000 zl = budowa dm11 jest drozsza o 50tys. zl, albo zeby jeszcze bylo smieszniej: budowa dm14 jest tansza o 50 tys. zl - bo albo jeden jest koszmarnie drogi albo drugi w zasadzie powinien powstac wrecz za darmo :p

ps. Twoj dzienniczek wyladowal w ulubionych :)

Pzdr.

vib

varioss ale ładne wnętrze! ale u mnie już nie do osiągnięcia - choć belki stropowe są u mnie bardzo wysoko.....

natomiast chodzi mi o zrobienie pokoju na górze, ale "prześwitującego" - po bokach....

vib dziękuje.;)

nie podoba mi się ten drugi dom, coś w jego proporcjach mi się nie podoba.

to jest troche tak, że przeważnie robocizna za 60mb fundamentów=robocizna za 86mb, tylko więcej materiału zejdzie.Pewne koszty są porpostu stałe - jak zdjemowanie humusu, przyłącza, prawdopodobnie robocizna.....

Więcej idzie materiału, choc nie wiem ile dokładnie może pójśc więcej.Chyba lepiej z tych dwóch zrób dm11 a pokryj go blachodachówka, zrób wiązary za 6000zł, wybuduj z BK do ocieplenia.

Nie ocenię Ci ile dokładnie więcej kosztowałby Cie dm11 bo nie znam rozwiązań konstrukcyjnych tego drugiego i uwarunkowań na Twojej działce...

Xena - podczytujemy Twoj dziennik regularnie :D ze wzgledu na projekt - wybralismy ten sam. My jeszcze w polu - w tym tyg jedziemy z nim do przerobki. I intryguje nas sprawa kata nachylenia dachu oraz stropu?? Czy moglabys powiedziec ile doplacilas pieniazkow za podniesienie dachu i umocnienie stropu??? To jest rzeczywiscie kuszace zostawic sobie taka rezerwe "na przyszlosc" ale jak sie te dziesiatki zsumuje... :-? Wiec napewno warto ale czy nam na to wystarczy?? Odp, please

hej

nie ma sprawy

koszt: zamiast 9m3 więźby poszło 15m3 ze stropem i podniesionym dachem.

Dolicz koszt robocizny stropu drewnianego oraz większą ilość dachówki, folii. (o około 40m2)

Dolicz w przyszłości schody i wszytskie media, oraz okna (około 1000zł na okrągło za jedną sztukę)

Powierzchnia uzyskana - około 50m2 z wysokościa 2m, plus jakies 30m2 po podłodze- od wyoskosci 2m do 85cm.

Czy dobrze zdecydowałam- nie wiem, to sie pewnie okaze, na razie gorę nie musze wchodzić i nie wiem kiedy i czy wejdę, natomiast doszłam do wniosku, ze jesli miałabym te dom sprzedać to będzie jednak juz liczone z tą powierzchnią........

aha no i mam wielką suszarnię na zimę;)

no tak, my tez narazie bysmy ta gore zostawili na lepsze czasy :D finansowo lepsze czasy....

Wszystko fajnie, tylko my ta garazowo-portierniana bryle domu polubilismy i przy podniesieniu dachu zatraca sie charakter portierni....To tez nas troche zniecheca..I kasa. Zobaczymy jak nam wylicza za ta zmiane. Dzieki

Xena a mozesz zdradzic, co wybralas do ogrzewania swego domu ?

Ja sie zastanawialem albo nad wodna lub elektryczna podlogowka (cale zycie patrzylem na kaloryfery i wiem na pewno, ze nie zdobia :p ), ewentualnie jakis mix typu elektryka i kominek z rozprowadzaniem ciepla na zimniejsze noce (na jakies super mrozy troche wiecej drewna do kominka to i wiecej w portfelu zostanie przy placeniu elektrowni rachunku :p )

A i jeszcze jedno pytanie - musisz mi wybaczyc, bo jestem laikiem i dopiero na tym forum przyswajam teorie - w projekcie dachu jest:

1. konstrukcja krokwiowo-kleszczowa

2. dźwigary kratowe

nie wiem czym sie to rozni :(

ja jestem facetem, typowym wzrokowcem wiec wiem jedno - marzy mi sie salonik i sypialnia bez stropu - pomieszczenia wysokie od podlog po dach, wiec czy wybranie konstrukcji dachu bedzie mialo znaczenie ?

ps. nie mam zamiaru adaptowac poddasza - wlasnie dlatego szukalem parterowki - zero schodow a wizulanie czym mniejszy kat nachylenia dachu tym mi sie bardziej podoba

Pzdr.

vib

Xena a mozesz zdradzic, co wybralas do ogrzewania swego domu ?

moge zdradzic ze za cholere nie chce gazu

mimo ze go mam 10metrow dalej

Moj Tomek zwany gdzieniegdzie Markiem mówi "czemu normalni ludzie mają gaz a my musimy mieć jakieś wygibasy?" i pewnie ma rację, ale zanim zamieszkam to jeszcze z pol roku - zobaczymy czym Mateczka Rassija nas zaskoczy. Oni mają gaz a my nie (mamy plany i wizje).I to stawia pod znakiem zapytania opłacalność grzania gazem w przyszłości.

Jesli chodzi o system wewnętrzny to na dole podlogowka wodna plus dwa piekne ozdobne kaloryfery , na gorze kaloryferaki dlugie a niskie

(cale zycie patrzylem na kaloryfery i wiem na pewno, ze nie zdobia :p ),

tu sie moim zdaniem mylisz

pokazałabym Ci miliard pięknych kaloryferów.....

na reszte odpowiem wieczorem.....