Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DO TRZECH RAZY SZTUKA - komentarze

Recommended Posts

Wybacz....wczoraj zrobili nam wiechę....takiej wiechy nie miał nikt, zamieszcze zdjęcia...rzezbiona piła z młotkiem....

ale teraz po głowie biega mi stado słoni w szpilkach.....rano tańczyły salsę, teraz juz tylko biegają....

w ta i spowrtoem.....

a musiałam dzisiaj kupić rynny, klinkier, powymieniać pustaki kominowe na wentylacyjne (przy okazji BARDZO polecam producenta KOM-WENT...)

a słonie tupały i tupały i tupią nadal....

1. konstrukcja krokwiowo-kleszczowa

2. dźwigary kratowe

nie wiem czym sie to rozni :(

Pierwsza to więźba, druga to gotowa konstrukcja dachu

Pierwsza powinna Cie kosztowac 9m3x550 (liczę że masz taniej drewno niż ja....) nawet pod dachówkę, drugą pod blachę powinna Cie kosztować około 6500zł brutto z montażem (ale tylko pod blachę!)

Osobiscie radze wtym domu zrobic więxbę i kąt 25stopni jesli koniecznie nie chcesz gory, ale najlepiej 30stopni jesli zostawiasz sobie mozliwość stryszku kiedys może, albo chciałbyś odsłonić więźbe.

ja jestem facetem, typowym wzrokowcem wiec wiem jedno - marzy mi sie salonik i sypialnia bez stropu - pomieszczenia wysokie od podlog po dach, wiec czy wybranie konstrukcji dachu bedzie mialo znaczenie ?

z sypialnia to bym sie wahała.....z salonem to rewelacyjny pomysł....możę jutro uda mi sie zrobic zdjęcia, wczroaj niestety nie udało mi się dotrzeć na budowę przed zmierzchem,,,,,a po zmierzchu pojawiły sie słonie w szpilkach....

ps. nie mam zamiaru adaptowac poddasza - wlasnie dlatego szukalem parterowki - zero schodow a wizulanie czym mniejszy kat nachylenia dachu tym mi sie bardziej podoba

No to jeśli tak to warto przemysleć kąt nachylenia 25 lub 30stopni + wiązary lub więxba pod gont, blachę.

Pzdr.

vib

Pozdro

• Odpowiedzi 425
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czesc Ola!

Jakos nie mam weny.Koncze dach za 2 dni.....normalnie mam doła ,że mi taka ekipa wyjeżdza i znowu będe trafiac na matołów.... jakos bezpiecznie się czułam z dobrą ekipą....

słupów wyszło mi 0.

Najlepiej fasolka zapraszam na budowę.

Zdjęcia wrzuce może jutro.....

Xena, foty koniecznie !!!

aaa jeszcze chcialam zapytac, rozgladalas sie moze juz za roletami zewnetrznymi ??

hej mohaq

nie rozgladałam sie bo rolety robie sama własnymi ręcmi

niestety nie wyszedł mi dom nowoczesny - domino była za droga a tegalit miał kosmiczny czas oczekiwania.......

ale mam już wizję jak to ma wyglądać , żeby było dobrze;)

a o jakich roletach mowisz?

bo ja mialam gdzies w wycenie rolety z oknami

okna 15000 a rolety wbudowane w systemie beclever 5100...jakos siakoś tak

a w mojej ulubionej firmie okiennej powiedzieli mi ze rolety gdzies koło 5000 na caly dom a okiennice 10000.....

tylko , ze musiałabym Ci rozpisac zestawienie stolarki.....

no tak

jeszcze pewne prace dachowe trwają (w salonie będę miała czesciowo odłsonięty strop i okna połaciowe doświetlające pokoj i kuchnię), więc dam znać jak to wyszło

zła jestem, bo mogłam swoje ph30 robić na zaprawę ciepłochronna i móc normalnie w tej chwili wykanczac przez zimę bez ocieplania....oj bardzo jestem zła

dziewczyny zadanie dla Was

Dzięki pomysłowości fasolki (dzięki dzięki!) juz wiem mniej więcej jak doświetlic mój salon i kuchnię (jednak pólnoc to był średni pomysł....)

szukam zdjęć z pokazanym kawałkiem wieźby i swietlikami (połaciówkami max 66x118) tak jak ja to chcę zrobić - taką ściane światła

ukazuje zdjecia gdzie mialby byc te połaciówki w ilości symetrycznej

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/g/9/7/9/19176947_d.jpg

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/g/7/6/7/19177099_d.jpg

wiedziałam , ze na Ciebie można liczyc;)!

blisko blisko,ale ja odsłonię z salonu tylko kawałek więźby do płatwi...reszta za płatwią będzie należała do strychu (kiedys może pokoju?)

czyli jest to takie jakby tylko "wcięcie" - a odsłonięte by były tylko belki stropowe na króciutkim odcinku

gdzieś to tu widziałam w zdjęciach - biały salon i tylko pokazany dosłownie kawałeczek więźby (w tym przypadku chyba wiązarów) i tam własnie wepchnięte świetliki....

przypatrzcie się zdjęciom i napisom pieknym własnoręcznym - tam widać dokąd odsłonię....

dzieki;)

świetliki moge dac w łazience.....ale dalej szukam tego zdjęcia,

normalny sufit (GK) i przy końcu sufitu nagle jest odsłonięty kawałek stropu drewnianego i są tam włsnie okna połaciowe (takie trójkąt jakby powstaje z którego jeden bok to dach z oknem, drugi to zabudowa płatwi a trzeci to jakby przedłużenie sufitu (i własnie to jest puste) czyli jakby tak nie dokończyc sufitu GK do ścian szczytowych tylko nagle nimi uciec w góre....jacie , nie wiem jak to wytłumaczyc....