Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DO TRZECH RAZY SZTUKA - komentarze

Recommended Posts

no własnie

zmartwiła mnie ta wełna - czyli musi byc to taka jak do zwykłego ocieplania domu wełną? to już niedobra wiadomość (a moze jednak nie musi być taka?)

z tego wiem to moze to byc tez styropian

w drugim linku podanym przez variuss jest opisane uzycie styropianu, sztywnosc, mostki termiczne itd. chociaz mozna w jakis tam sposob temu zapobiegac.

Ja mam sciane z porothermu i na to styropian to tak jak bym na polar odychajacy i paroprzepuszczalny ubrala foliowy sztormiak.

• Odpowiedzi 425
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

no własnie

zmartwiła mnie ta wełna - czyli musi byc to taka jak do zwykłego ocieplania domu wełną? to już niedobra wiadomość (a moze jednak nie musi być taka?)

z tego wiem to moze to byc tez styropian

w drugim linku podanym przez variuss jest opisane uzycie styropianu, sztywnosc, mostki termiczne itd. chociaz mozna w jakis tam sposob temu zapobiegac.

Ja mam sciane z porothermu i na to styropian to tak jak bym na polar odychajacy i paroprzepuszczalny ubrala foliowy sztormiak.

:) wiele juz o tym bylo na forum

i ja juz w oddychanie scian nie wierze

gdzies ktos madrze napisal, ze do oddychania domu potrzebna jest wentylacja :)

podobno tylko ok 3% calego tego oddychania odbywa sie przez sciany - wiec strata zadna

wszystko to przeczytalam na forum, bo zaden ze mnie ekspert - ale do mnie to przemawia

poza tym wszystko zalezy od tego czym sie sciany smaryje, jakiego tynku sie uzyje i jakiej farby - kazda z tych warstw moze byc przyslowiowym foliowym sztormiakiem

a jesli chodzi o mostki termiczne to wiem, ze styropian mozna rowniez (podobnie jak welne mineralna) polozyc dwuwarstwowo i o mostkach termicznych nie ma mowy

pozdrawiam

ola

przekleję poscik od Kasi i Pawła

No dobra spróbujemy,a to dlatego że też wybraliśmy projekt z Bauherra.A że z budowami do czynienia mamy aż za dużo więc może coś doradzimy.Zdaje się że faktycznie powinnaś zacząć od zamówienia okien i drzwi ponieważ okres oczekiwania jest długi ,a czasami baaaardzo długi.

-teraz proponowałbym elektrykę i hydraulikę,a następnie zrobić tynki wewnętrzne,co by komuś sie cos nie przydało

-po tynkach należy wykonać wylewki i można wstawiać okna i drzwi wejściowe i dom już zamknięty.Jeżeli nie ma do domu drugiego wejścia z wejściówkami można poczekać(ale trzeba je zastapić czyms solidnym)

-teraz można ocieplac poddasze wełną ,robić zabudowy g-k(ale jak budynek nie ogrzewany to nie polecam),układac glazurę i terakotę.

-kominkowca powinnaś mieć na uwadze już wcześniej ,ponieważ gdybyś chciała rozprowadzic ciepło z kominka należałoby też zrobić jakąś instalację

-z brukowcem spotkaj sie dopiero po zrobieniu elewacji zewnętrznej (przynajmniej częściowo),chyba że też prace bedziesz wykonywać etapami.

Tak to wygląda w wielkim skrócie z mojego punktu widzenia,po drodze wystąpi pewnie jeszcze tysiąc innych rzeczy które zaplanowałaś i niezaplanowałaś więc trzymaj sie .Pozdrawiamy.

Kasia i Paweł

malmuc wlansie do nich bede dzwonic a skad wiesz o cenach>?

kasia i pawel: bardzo dziekuję!

teraz tylko musze zrobic zakleic folia otwory okienne.(jak zrobic takie ramy?bo klejenie ich tasma jest chyba bez sensu?)

czy mozna tynkowac w zimie jesli otwory okienne beda zaklejone tą folią (szklarniowa, czterosezonowa;) a do srodka wstawię kozę?(zeby nawdychała;) hhihih

chce robic tynki tradycyjne zadne tam szklanki tylko normalne historyczne tynku ,choc maszynowe

poza tym mam złą dla siebie wiadomośc

moja biedna Xsara zaliczyła poślizg i chyba juz nie będę Xeną z Xsary....szkoda całkowita......

sciagnęłam sobie w formacie pdf wycene ich materiałów

W kazdym razie wyleczyłam się chyba z Pana z Bieszczad (pisałam o tym w swoim dzienniku) . Poważnie myślimy o zrobieniu tego naszymi recami. Pani z MOCO ma nam zrobic wycene, może jakies upusciki :). Wczoraj małzonek tam sie dodzwonił i teraz czekam na wiesci.

a z jakiego drewienka ma elewację?

Mysle że warto byłoby sie dowiedziec jakie to drewno jak bylo zabezpieczone i czym.

To ze drewno bedzie sie zmieniac wiemy wszyscy, teraz pytanie jak na to reagujemy i na ile nam sie bedzie to podobac lub niepodobac.

Powiem szczerze ze te dwa lata to naprawde czesto, chociaz jesli to sosna? to juz sie nie dziwie.

W słowackich tatrach drewno na elewacjach jest poprostu piękne, a tam to dopiero są zimy. Szkoda ze nie spytałam ich jak często musze te eleacje odnawiac.

Widziałam ich naprawde duzo i wszystkie były cudne.

No chyba że akurat przed moim przyjazdem setki domków sie w jednym czasie malowało :lol:

No ...........

y......

jeszcze nie policzyłam

musze sie dorwac do mojego, kuna siedzi gdzies w gajerku i komóry nie odbiera :evil:

mielismy to wczoraj policzyc, polazł do dzieci i przepadł

w łóżku.....

Panika troche z tą wełenką. Kuzyn przyniósł mi katalog z cennikiem Rockwool, ale tez uprzejmie doniósł ze do konca roku nie kupie, bo magazyny puste od grudnia podwyzka 30%, w marcu nastepna. :evil:

Akcja telefon ruszyła

no i znalezlismy kolesia w Jastrzębiu, wysprzątalismy mu magazyn za cene katalogową-25%

Tak wiec jak sie pozbieram do kupy to podam ci nasze wyliczanki.

zdzwonilam sie w koncu do małża

O! i strasznych rzeczy sie dowiedziałam

Ponoć jeszcze nie zdecydowaliśmy sie na to drewno :o

ja sie pytam czy on gada z żoną nr 1 czy nr 2 ???

No ale do rzeczy:

napewno wzieliśmy od niego na strop 20 cm-23zł/m2 i dach 15 cm-18 zł/m2 z URSA

Na sciane pod deski mamy w projekcie 15 cm, chcemy kombinacje 10 cm + 5 cm.

A on ma z Rockwoola Super Rock 10 cm lub 15 cm

brakowałoby nam tej nieszczęsnej 5-ki

zdzwonilam sie w koncu do małża

O! i strasznych rzeczy sie dowiedziałam

Ponoć jeszcze nie zdecydowaliśmy sie na to drewno :o

ja sie pytam czy on gada z żoną nr 1 czy nr 2 ???

No ale do rzeczy:

napewno wzieliśmy od niego na strop 20 cm-23zł/m2 i dach 15 cm-18 zł/m2 z URSA

Na sciane pod deski mamy w projekcie 15 cm, chcemy kombinacje 10 cm + 5 cm.

A on ma z Rockwoola Super Rock 10 cm lub 15 cm

brakowałoby nam tej nieszczęsnej 5-ki

dobra, natchnęłas mnie

jutro ide w bój po wełnę,

wełny z forum sie nie doczekam....

a ja jej trochę mam....

co do drewienka

jutro skalkuluje to ponownie, ale jesli cena tego drewienka wyjdzie tak jak mi sie wydaje to ja to chromolę i robię normalny ludzki tynk

albo jakos tak w każdym razie pożegnam modrzewia i sosny itd

ja mam do otynkowania 150m2 tymi drewienkami ...

• 3 weeks później...

dziewczyny ratujcie

muszę ocieplić strop oraz poddasze.

jaką wełnę polecacie - ISOVER uni - (ona jest szklana?) czy mineralną Megarock Rockwolla? Cos mi brzeczy w mozgu, ze szklana jest be dla astmatyków a mineralna to w ogole rakotworcza.....

taktak wiem, a świstak zawija ....ale dylemat mam i prosze o pomoc....

dziewczyny ratujcie

muszę ocieplić strop oraz poddasze.

jaką wełnę polecacie - ISOVER uni - (ona jest szklana?) czy mineralną Megarock Rockwolla? Cos mi brzeczy w mozgu, ze szklana jest be dla astmatyków a mineralna to w ogole rakotworcza.....

taktak wiem, a świstak zawija ....ale dylemat mam i prosze o pomoc....

Xeniu, rodzaj welny ma znaczenie tylko w przypadku zabezpieczeń przeciwpożarowych więźby (wełna szklana zabezpieczy na 2 razy krótszy czas niz skalna Rockwool)

Reszta to czysty marketing i teorie prosto od pani Heli z magla ;)

Pozdrawiam ;)