rodick 07.07.2006 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 Mam pytanie, wybaczcie ale jestem swiezakiem i przymierzam sie do kupna dzialki. Bedzie to dzilaka rolna ale z perspektywa na odrolnienie (przynjmniej tak mysle).Szukam jakiegos poradnika jak kupic dzialke itp, chodzi mi o to na co uwazac, na co zwracac uwage, jakie trzeba miec dokumenty, opzwolenia i wogole. Bede wdzieczny za wszelkie rady ew. linki do innych stron. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota szymczak 09.07.2006 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2006 Decyzje o warunkach zabudowy i plany-pomogę!!! To sobie poczytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rodick 10.07.2006 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 hej, szzukam fachowego poradnika typu "wszystko co trzeba wiedziec przed kupnem działki". Jest sporo swietnych linków i tematow od momentu gdy działka juz jest a ja jestem w momencie wyboru i nie chciałbym od poczatju czegos zaniedbac czy przegapic pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota szymczak 10.07.2006 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 kupuję działkę ....pomocy!!!Z tego tematu też korzystałam, jest b.fajny. To chyba będzie to, co Ci się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silwia2000 10.07.2006 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 Witaj Ja tez kupilam rolna dzialke, i co mnie np zaskoczylo to to, ze Panstwowa Agencja Rolna ma prawo pierwokupu kazdej ziemi rolnej w POlsce. Takze poterzebna jest podwujna wizyta u notariusza. Najpierw podpisujesz umowe wstepna - czekasz miesiac czy aby PAR nie wykupi Ci ziemi z pod nosa i po miesiacu idziesz drugi raz. Bylismy sie pytac jak wyglada przekwalikowanie ziemi z rolnej na budowlana. Pani powiedziala, ze trzeba napisac prosbe i jak dobrze pojdzie we wrzesniu bede miala dzialke budowlana Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wari 10.07.2006 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 Trzeba mieć warunki zabudowy (może o to wystąpić do gminy każdy kto zna numer działki, nie musi być właścielem). Zamiast od razu przekształcać w budowlaną lepiej złożyć wniosek o wyłączenie z produkcji rolnej tego kawałka gdzie budujemy (niższy podatek niż budowlana). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto_usunięte* 10.07.2006 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 Jeśli zna się nr działki warto na piśmie zapytać się gminy o to czy będzie można wybudować na tej działce dom. Wszystko trzeba mieć na piśmie inaczej możemy zostać nabici w butelkę bo Pani może powiedzieć że ona nic takiego nie mówiła a my zostaniemy z niczym. A najlepiej to kupić przynajmniej przekształconą działkę a super jakby była z wydanymi warunkami zabudowy. Spotkałam już się z działkami obok których stały wille działki w okazyjnej cenie a pożniej okazywało się że w ziemi zakopane mają łącza gazowe i nigdy nie bedzie można na nich budować a właściciel już dostał za nie odszkodowanie ... na szczęście w gminie mi o tym powiedzieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rodick 12.07.2006 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2006 sorki za pytanko ale dopiero raczkuje... Warunki zabudowy maja sens jesli nie ma w gminie planu zagospodarowania ternu - czy mam racje?Jesli jest ww plan nie trzeba sie starac o zadne warunki zabudowy chyba, przynajmniej tak mi sie wydaje (wszystko powinno byc okreslone w takim planie).a tak przy okazji jaka jest procedura obejrzenia w gminie takiego planu? - mozna normalnie wejsc z ulicy czy trzeba pisac jakies pisma itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota szymczak 12.07.2006 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2006 1. Tak2. Tak3. Jak składałam wniosek o wypis i wyrys to plan wisiał na ścianie i każdy kto chciał mógł sobie pooglądać do woli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rodick 12.07.2006 14:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2006 dzieki dorota:) czyli rozumiem ze musze sie starac o taki wypis (i wyrys) zeby cokolwiek wiedziec o mojej przyszlej dzialce? Pewnie na takim ogolnym planie zagosp. ktory sobie gdzies tam wisi za duzo sie nie wyczyta:)Jesli tak, to sa jakies druki do pobrania w urzedzie czy poprostu sam musze wyskrobac jakies pisemko o taki wypis? czy cos to kosztuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota szymczak 12.07.2006 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2006 Ja płaciłam w Aleksandrowie Łódzkim 90+5zł / za wypis i wyrys+wniosek/. Wniosek to jest druczek który się wypełnia. Na planie wszystko opisane jest symbolami. U mnie np:MN- to jest strefa zabudowy jednorodzinnej, a U/MN usługowej z możliwością doklejenia budynku mieszkalnego dla właściciela. Jak w urzędzie są normalni to wszystko spokojnie wytłumaczą, bo dla nich to pestka. Spytaj powinni wytłumaczyć. Jak dostaniesz wypis to tam jest dokładnie wytłumaczony każdy skrót. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts