Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykonanie fundamentów

McLim

Recommended Posts

Witam,

podzielcie się proszę informacją ile płaciliście za wykonanie fundamentów. Dopiero zaczynam i chodzi mi o to, żeby mieć pojęcie ile taka ekipa może chcieć.

Założenia:

1. Beton kupuję ja (zamawiam gruchy)

2. Zbrojenie też kupuję ja (dostarczam na działkę)

3. Wykonawca ma dostarczyć potrzebne narzędzia

Efekt jaki chcę uzyskać:

1. Skończone fundamenty mojego domku

PS. Domek będzie niepodpiwniczony z poddaszem użytkowym o powierzchni parteru około 120m2.

Jaka jest rozsądna cena za wykonanie takiej pracy?

z góry dzięki,

darek

[ Ta wiadomość była edytowana przez: McLim dnia 2003-03-16 22:12 ]

To zależy od tego, jaki ma być wykop. Ja miałem płytki - ok 50 cm (podnosiłem teren po wykonaniu fundamentów). Dom o powierzchni 140 m2. Kosztowało (orientacyjnie):

1000 zł - wynajem i transport szalunków

1400 zł - montaż i demontaż szalunków

200 zł - ułożenie zbrojenia (gotowego, ok. 4 godzin pracy dwóch ludzi)

600 zł - przygotowanie wykopów (kopanie maechaniczne i ręczne, wykonanie podsypki z piasku)

• 3 weeks później...
  • 2 months później...
  • 2 weeks później...
Gość agnik

Same materiały (beton z gruch, zbrojenia,bloczki fundamentowe,papa , lepik na gorąco it) - 12.600,00

robocizna - 3000,00

Wykopy na 1,10m , wysokość 90 cm w górę. Musimy podnieść trochę teren bo bojmy sie wilgoci.

Witam!

Fundament wylewalem w zeszlym roku. Sam beton plus zbrojenie (oczywiscie odpowiednie). Wszystkie prace wykonala jedna ekipa.

Fundament ma ponad 80 m dlugosci o szer. 35 cm, glebokosc 1,2 m. Dodatkowo wylane sa fundamenty pod kominy 2 sztuki (1m szer x 1,2m gleb x 1,2 m wys) i fundamenty pod scianki dzialowe (12 cm szer x 40??m dlugie x 60cm glebokie).

Ekipa wziela 4300 pln,

beton kosztowal ok. 7800 pln,

a na skladzie za styropian, zbrojenie, taczki szpadle itd itp) zaplacilem 2100 pln.

W sumie wyszlo kolo 14000 i uwazam, za 'normalna' cene.

Teraz przyjaciele zza wschodniej granicy wybieraja 60 m3 ziemi ze srodka, gdzie nawioze tyle samo piachu (1000 pln), poloze izolacje, 'male' zbrojenie (ok 150 pln) i chudy beton (ponad 2500 pln :-( )