PRO 07.07.2006 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 I tak się zastanawiam, bo między ramą okna a parapetem jest szczelina około 2mm, czy mam ją czymś uszczelnić czy tak ma pozostać nie wiem z czego ona wynka ale jest , może jakimś akrylem czy też silikonem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 08.07.2006 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2006 I tak się zastanawiam, bo między ramą okna a parapetem jest szczelina około 2mm, czy mam ją czymś uszczelnić czy tak ma pozostać nie wiem z czego ona wynka ale jest , może jakimś akrylem czy też silikonem? silikon pod kolor okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 08.07.2006 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2006 I tak się zastanawiam, bo między ramą okna a parapetem jest szczelina około 2mm, czy mam ją czymś uszczelnić czy tak ma pozostać nie wiem z czego ona wynka ale jest , może jakimś akrylem czy też silikonem? silikon pod kolor okna Nie sposob zamontowac parapetu tak by zadnej szczeliny nie bylo Zwlaszcza w oknach ze slupkiem stalym co zrobic? Rezi juz podpowiedzial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRO 08.07.2006 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2006 moje okna nie maja słupków, ale dzieki za podpowiedzi. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRO 08.07.2006 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2006 A jeszcze jedno moze głupie pytanie czym sie różni akryl od silikonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 08.07.2006 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2006 napisem na opakowaniu ;) Silikonu nigdy nie pomalujesz Akryl - nadaje sie do malowania Podstawowa roznica Drugiej o ktorej czesto sie slyszy - ze niby akryl woda wyplukuje - nie zaobserwowalem ale moge sie mylic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 08.07.2006 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2006 rozumiem że parapety dochodzą na styk do ramy okna??? problemu tego uniknąłbyś gdyby zamontowano te parapety prawidłowo - czyli wkładając ich końce te od strony okna w odpowiednie miejsca w ramie okna- w oknach czy to plastikowych/wszystkich/ czy to drewnianych/na ogół/ są specjalnie zaprojektowane nie wiem jak to nazwać "wcięcia" w profilu na parapet, coś w tym stylu : http://dom.biznes-polska.pl/dom/info.phtml?id=6911 w nie się wkłada parapety i problem "szpary" znika.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 08.07.2006 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2006 i nawet w tej sytuacji problem szpary nie znika nawet podsuwajac parapet pod okno - tak jak powinien byc zamontowany Bardzo rzadko jest tak ze nie pojawia sie szczelina - moze nie na calej dlugosci styku ale miejscami A parapetu kamiennego nie da sie klinowaniem "naciagnac" do okna by ta szpare zliwkidowac Skad ona sie bierze? Wystarczy dopuszczalna nierownosc prfila (+-1mm) wystarczy tez nierownosc parapetu i juz mamy szczelinke 1-2mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRO 08.07.2006 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2006 Chodzi o parapet wewnętrzny oczywiście, mam parapet wlozony w odpowiednie miejsce pod okno a mimo to szczelina powstała.Parapet mam marmurowy ona białe PCV.I szczeline uzupełnie albo białym silikonem pod kolor okna albo silikonem pod kolor parapetu. Jeszcze nie wiem jak już wykończą wneki okienne to zadecyduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRO 08.07.2006 16:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2006 A jeszcze jedna sprawa, parapety zewnętrzne mam z płytek klinkierowych i też jest szczeline wynikająca z nierówności płytek itp.Parapety są włożone pod rame okna i szczeline uzupełnie silikonem pod kolor fugi między płytkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 08.07.2006 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2006 A jeszcze jedna sprawa, parapety zewnętrzne mam z płytek klinkierowych i też jest szczeline wynikająca z nierówności płytek itp. Parapety są włożone pod rame okna i szczeline uzupełnie silikonem pod kolor fugi między płytkami. i ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRO 08.07.2006 16:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2006 Rezi co upał ? czy ja jakieś bzdury już pisze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 08.07.2006 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2006 czytam czytam i nie wiem czy sie chwalisz czy pytasz silkon będzie ok, ale z czasem będzie się wykruszał, lepiej uszczelnienie zrobic z taśmy rozprężnej a silikon potraktowac jako wykończenie estetyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beaty 16.07.2006 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2006 Zapytam Na ścianach zewnętrznych styropian 10 cm- zaczynamy go "przykrywać" siatką i problem- ile trzeba zostawić miejsca na parapet z płytek ceramicznych pod oknem?- czy wystarczy 5 cm? I czy następnie można wykorzystać płytę GK i ją pod tymi płytkami przykleić ( tylko czym?) aby dostać równą powierzchnię i czym te płytki do tej płyty przykleić? I jeszcze- czy wystarczy płytka o dł. 15 cm? Dzięki za wszelkie uwagi, ja szukając rozwiązania tego problemu znalazłam opis montażu parapetów w Muratorze 6/2002. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beaty 16.07.2006 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2006 nikt tak nie robił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzemoBDG 21.07.2006 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 Zapytam Na ścianach zewnętrznych styropian 10 cm- zaczynamy go "przykrywać" siatką i problem- ile trzeba zostawić miejsca na parapet z płytek ceramicznych pod oknem?- czy wystarczy 5 cm? I czy następnie można wykorzystać płytę GK i ją pod tymi płytkami przykleić ( tylko czym?) aby dostać równą powierzchnię i czym te płytki do tej płyty przykleić? I jeszcze- czy wystarczy płytka o dł. 15 cm? Dzięki za wszelkie uwagi, ja szukając rozwiązania tego problemu znalazłam opis montażu parapetów w Muratorze 6/2002. pozdrawiam Te 5 cm czego dotyczy? Obniżenia w stosunku do okna celem uzyskania właściwego spadku? Jeżeli zastosujesz gotowe płytki to są one uformowane z właściwym spadkiem tak więc styropianem dochodzisz na 2 cm pod okno (w zależności ile ma grubości ta płytka). Nie przyklejaj płyty GK pod płytkami, jeżeli przestrzeń/luka na płytki będzie za duża lepiej dać więcej kleju. Płyta chwyci wilgoć i się rozkruszy... Co do długości płytek, to winna ona wystawać poza lico ściany na 3-4 cm, choć im wyżej okno tym bardziej winna odstawać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beaty 21.07.2006 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 PrzemoBDG- dziękuję za odpowiedźpzd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts