Sloneczko 23.08.2006 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 OK, postaram sie napisac ostatni post w tym watku, bo dyskusja ze slepym o kolorach jest irracjonalna. E tam. Nie marudź Może się czegoś nowego dowiesz (nauczysz?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraceKrist 29.08.2006 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Witam, Owo zdjęcie dotyczy stref Bagua i jest podstawą analizy miejsca wg szkoły intuicyjnej, która jest bardzo młodą szkołą, liczącą sobie ok. 30 lat. Jej założycielem jest chiński mistrz Lin Yun, który wykorzystując pewną wiedzę z zakresu Feng Shui (bardzo płytką), oraz wiedzę z zakresu psychologii przestrzeni, stworzył ową szkołę zwana systemem Black Hat (szkołą Czarnych Czapek). To właśnie ta szkoła jest tematem książek wydanych w Polsce. Dodam, że najwięksi mistrzowie Feng Shui świata – nie uznają tej szkoły za Feng Shui. Mój mistrz Howard Choy mawia, ze szkoła to i owszem dotyka podstawowych potrzeb człowieka, jakimi są partnerstwo, finanse, dzieci, tradycja kariera, sława itp., ale robi to w sposób bardzo płytki, dlatego często to nie działa tak, jakby się chciało. Nie działa, ponieważ brak jej głębszej analizy. Przyzwyczailiśmy się, za sprawa licznych książek i artykułów w gazetach, do traktowania Feng Shui w sposób nieprawidłowy. Myślimy, ze cała ta wiedza, licząca sobie bez mała 2-3 tyś lat, sprowadza się jedynie do ustawiania mebli, wieszania gadżetów, magii itp. Takie rozumowanie jest błędne i pozbawia nas prawdziwych możliwości, jakie płyną z tej starożytnej wiedzy. Każdy dom, mieszkanie ma swoje własne Feng Shui. Wynika ono z Roku budowy tego domu i z odczytu pola magnetycznego strony skierowania tego domu. Podlega ono także wpływowi czasu i przestrzeni. Wszystko to razem daje wykres domu, który żyje własnym życiem, jeśli go nie znamy. To taki jakby horoskop, z którego można wiele wyczytać. Ale stwierdzenie, że to jest horoskop jest bardzo wielkim uproszczeniem zagadnienia. To jakby rozkład energetyczny domu. Wykres domu ma niewiele wspólnego z siatka Bagua. W tradycyjnym fengshui siatka Bagua nie jest stosowana do tych celów. Owy wykres energetyczny, sporządzony na podstawie Roku budowy domu oraz odczytu kompasu, daje pewne zalecenia co do wykorzystania danej przestrzeni, ale tez mówi o prawdopodobnych wydarzeniach. Ponieważ jednak Feng Shui nie istnieje bez człowieka, zatem czynnik ludzki jest decydującym, czy dane miejsce jest dobre dla danego człowieka, czy nie. Są takie domy, które maja bardzo dobry wykres, ale dla konkretnej osoby, ten dom może okazać się niepomyślny. Feng Shui to nie system wiary. Ono działa niezależnie od naszej wiary, czy niewiary. Studiuję FS od 13 lat, a od 10 jestem konsultantem. Mam wiele dowodów na to, jak ono działa. Wbrew pozorom, to bardzo trudna wiedza oparta na fizyce, astronomii, matematyce. Pozdrawiam cieplutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 29.08.2006 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 GraceKrist, o, jak się cieszę że do nas trafiłeś i to od razu z pierwszym postem No to witaj!! http://bffc.net/icons2/shake.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraceKrist 29.08.2006 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Cóż, przechodziłam tędy i usłyszałam Waszą rozmowę, zresztą na temat, który mnie osobiscie bardzo zainteresował Chyba nie przeszkodziłam Wam w rozmowie? A więc witajcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 29.08.2006 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Chyba nie przeszkodziłam Wam w rozmowie? Nie, skądże Ale wprowadziłaś w błąd. Jesteś konsultantką przecież Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolinka 29.08.2006 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Mam zakupionš niebieskš farbę do kuchni. Czy to prawda, że ten kolor nie pasuje do kuchni, a kuchnia to żywioł ziemi i powinny być w niej kolory ziemi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 29.08.2006 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Na moje oko faktycznie nie pasuje. Niebieski ewentualnie w łazience lub przedpokoju Ale to nie przez Feng ani nawet przez szuje. Po prostu nie pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telstar 31.08.2006 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Jej założycielem jest chiński mistrz Lin Yun, który wykorzystując pewną wiedzę z zakresu Feng Shui (bardzo płytką), oraz wiedzę z zakresu psychologii przestrzeni, stworzył ową szkołę zwana systemem Black Hat (szkołą Czarnych Czapek). To właśnie ta szkoła jest tematem książek wydanych w Polsce. Dodam, że najwięksi mistrzowie Feng Shui świata nie uznają tej szkoły za Feng Shui. Najciekawsze jest to, że "Mistrz" Lin Yun już w 1997 roku sam uznał siebie za oszusta. Możecie o tym przeczytać tutaj : http://www.mojeforum.net/fengshui/btb-sekta-czarnych-czapek-vt69.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraceKrist 02.09.2006 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2006 Powiedziałabym tak: Szkołę Black Hat przestudiowałam ‘w tę i we w tę’. Praktykowałam ją przez pewien Czas. Mój mistrz Howard Choy powiedział cos takiego na ten temat, a jest to mistrz nauczający TYLKO tradycyjnego Feng Shui, człowiek, który jest nauczycielem nauczycieli jeśli chodzi o Tai Chi, Qi Kung, a Feng Shui praktykuje i naucza od wielu, wielu lat. Powiedział, że i owszem system Black Hat dotyka najbardziej podstawowych potrzeb człowieka, ale to nie jest Feng Shui. Strach powiedzieć, ale 99% książek w Polsce to system Black Hat. Zatem, jakie wyobrażenie o Feng Shui ma przeciętny zainteresowany? Natomiast powiem taż, by zachować sprawiedliwość, że owszem coś tam działa, ale bez solidnej analizy z zakresu tradycyjnej wiedzy Feng Shui, ani rusz. Stosowanie Black Hat staje się wtedy tylko przypadkiem: albo się uda, albo nie. Wszak każdy dom ma swój wykres i może się udać coś zmienić i przez przypadek zaktywizować to, co powinno być zaktywizowane. Prędzej można powiedzieć, że jest to psychologia przestrzeni i w tym kontekście rzeczywiście można wiele odczytać w analizowanej tym sposobem przestrzeni, ale będzie trudno dokonać zmian sytuacji, ponieważ ‘konsultant’ Black Hat nie ma wiedzy o ukrytych aspektach Feng Shui miejsca, które analizuje. Może TYLKO posprzątać bałagan i umieścić jakieś przedmioty w jakichś tam miejscach. Czasem to działa.. Hej Słoneczko, dlaczego piszesz, ze wprowadziłam w błąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 02.09.2006 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2006 FengShui jest raczej systemem będacym cześcią filozofii życia ... Istnienie zjawisk powiedzmy paranormalnych jest zbadane w bardzo niewielkim stopniu. Zresztą istnienie zjawisk "normalnych" także Czy jest jakis zwiazek miedzy zjawiskami paranormalnymi i FS ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telstar 02.09.2006 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2006 system Black Hat dotyka najbardziej podstawowych potrzeb człowieka, ale to nie jest Feng Shui. Strach powiedzieć, ale 99% książek w Polsce to system Black Hat. Zatem, jakie wyobrażenie o Feng Shui ma przeciętny zainteresowany?Skoro to oszukany system, to i oszukane pojęcie Natomiast powiem taż, by zachować sprawiedliwość, że owszem coś tam działa, ale bez solidnej analizy z zakresu tradycyjnej wiedzy Feng Shui, ani rusz. Stosowanie Black Hat staje się wtedy tylko przypadkiem: albo się uda, albo nie. W każdym działaniu jest 50% szans - albo się uda albo się nie uda, tylko dlaczego nazywać to feng shui ???? Może TYLKO posprzątać bałagan i umieścić jakieś przedmioty w jakichś tam miejscach. Czasem to działa..Noooo, to chyba podstawowa zasada feng shui, że porzšdek ma być ! Tam gdzie jest bałagan, to i feng shui nie pomoże, czyż nie tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MrHyde 02.09.2006 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2006 Czy jest jakis zwiazek miedzy zjawiskami paranormalnymi i FS ? Odpowiem tak. jeden z Serwisów internetowych skatalogował Feng Shui w dziale Zjawiska Paranormalne A tak poważniej to: Z informacji zbieranych z różnych stron internetowych można wyczytać, iż niektóre układy domów, jak i miejsc w których domy powstają mogą sprzyjać pojawieniu się duchów. Niestety albo na szczęście nie spotkałem sie z czymś takim w praktyce. Zatem związek istnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 02.09.2006 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2006 Czy jest jakis zwiazek miedzy zjawiskami paranormalnymi i FS ? Odpowiem tak. jeden z Serwisów internetowych skatalogował Feng Shui w dziale Zjawiska Paranormalne A tak poważniej to: Z informacji zbieranych z różnych stron internetowych można wyczytać, iż niektóre układy domów, jak i miejsc w których domy powstają mogą sprzyjać pojawieniu się duchów. Niestety albo na szczęście nie spotkałem sie z czymś takim w praktyce. Zatem związek istnieje. Myslalem , ze majac pewna wiedze a zwlaszcza doswiadczenie w zjawiskach paranormalnych latwiej zrozumie FS , o ktorym nic nie wiem , szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MrHyde 07.09.2006 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 No akurat to jest do zrozumienia bez posaidania doświadczenia w rozumieniu zjawisk paranormalnych. Jeżeli przyjąć że różne dziedziny wiedzy wynajdują swoje narzędzia ułątwoające wg nich poznanie konkretnej rzeczy to tak samo jest z FS. Ma swoje narzędzia, terminologię i metodologię poznania. Jest to jakoś w całości spójne, najtrudniejsza rzeczą jeset oczywiście interpretacja, ale to akurat dotyczy wszystkich dziedzin. Przy takim podejsciu to FengShui łatwiej zrozumimeć niż w nie uwierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xuan 04.10.2006 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 witajcie, Po przeczytaniu całego wątku już się nie dziwię czemu ludzie reagują alergią na Feng Shui W naszym kraju dopiero niedawno zaczęli się pojawiać odpowiednio przeszkoleni i doświadczeni konsultanci. Ale i teraz bywa różnie ... Cóż, Feng Shui to po prostu wiedza o wpływie środowiska na nas. Przecież nie możemy zaprzeczyć, że owo środowisko na nas działa, na przykład wybuchy na Słońcu czy pełnia Księżyca - istnieją naukowo udowodnione skutki tych zjawisk w naszych organizmach. Chińczycy po prostu spisali szereg reguł będących owocem paru tysięcy lat obserwacji. Studenci architektury uczą się takiego przedmiotu jak psychologia środowiska. Otóż Feng Shui to jest coś w tym rodzaju, tyle że bardzo mocno poszerzone i wzbogacone o czynnik czasu. Tak więc nie ma to nic wspólnego z wiarą, duchami i innymi zabobonami. Niestety zbyt wiele tych zabobonów przyczepiło się po drodze i teraz wszyscy traktują Feng Shui na równi z wierzeniami ludowymi Ubawiłam się świetnie, gdy z moimi studentami (na kursie Feng Shui) obalaliśmy takie różne mity Pozdrawiam kolegów i koleżanki po fachu xuan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 04.10.2006 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 O jak się cieszę, że do nas trafiłaś i to od razu z pierwszy, debiutanckim postem Witaj serdecznie, Xuan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 04.10.2006 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 Xuan witaj , czekamy na wiecej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xuan 04.10.2006 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 Witajcie, Stwarzacie tu sympatyczną atmosferę, po takich powitaniach aż miło tu przychodzić Jeżeli macie pytania to śmiało Jeżeli chciałabym opowiedzieć wszystko o Feng Shui, to zajęłoby całe forum Łatwiej będzie odpowiadać na pytania Pozdrawiam xuan ps. trochę o Feng Shui można poczytać też na mojej stronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 04.10.2006 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 Proponuje zaloz nowy temat .Wplyw ksiezyca na czlowieka , czy powinnismy planujac np. sypialnie cos wiedziec ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 04.10.2006 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 Proponuje zaloz nowy temat . Wplyw ksiezyca na czlowieka , czy powinnismy planujac np. sypialnie cos wiedziec ? Jeśli planujesz wypad nad morze, to na pewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts