Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy jest sens montować system alarmowy w domu??  

71 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy jest sens montować system alarmowy w domu??

Recommended Posts

Montuje alarmy od kilkunastu lat...ale jakos nie potrafie rozpoznac czy sygnalizator zew. jest podpiety do alarmu czy tylko słuzy jako atrapa... nie wiem jak ty to robisz patrzac na niego??

Niektóre sygnalizatory mają mrugającą diodę. Widać ją po zmroku.

Tak maja diode..ale tylko niektore.. wiekszosc raczej nie posiada tej diody.

To trzeba kupować te z diodą. :wink: Jaki jest sens ładować kilkaset zł w centralkę, a oszczędzać 30 zł na sygnalizatorze (taka jest różnica w cenie między sygnalizatorem bez diody i z diodą). Np. najbardziej wypasiony sygnalizator satela, z zabezpieczeniem antypiankowym, własnym akumulatorem i lampą wyładowczą SPLZ 1011 kosztuje niecałe 200 zł. Ma oczywiście diodę sygnalizującą zasilanie, którą można wyłączyć.

To trzeba kupować te z diodą. :wink: Jaki jest sens ładować kilkaset zł w centralkę, a oszczędzać 30 zł na sygnalizatorze (taka jest różnica w cenie między sygnalizatorem bez diody i z diodą). Np. najbardziej wypasiony sygnalizator satela, z zabezpieczeniem antypiankowym, własnym akumulatorem i lampą wyładowczą SPLZ 1011 kosztuje niecałe 200 zł. Ma oczywiście diodę sygnalizującą zasilanie, którą można wyłączyć.

Byla mowa o atrapie i jaki sens jest kupowanie drozszych sygnalizatorow jak maja słuzyc jako atrapa??

Jezeli chodzi o sygnalizator z zabezpieczeniem antypiankowym i akumulatorem to zgadza sie warto dolozyc i kupic lepszy..ale nie widze potrzeby doplacania do mrugajacej diody...co ona ma niby dawac oprocz tego ze sobie mruga?

Jezeli ktos o zlych zamiarach widzial wczesniej ze dioda mrugala i cos sie popsuje w alarmie i dioda przestanie mrugac to moze to zachecic do odwiedzenia naszego domu przez ta osobe...

Byla mowa o atrapie i jaki sens jest kupowanie drozszych sygnalizatorow jak maja słuzyc jako atrapa??

Jezeli chodzi o sygnalizator z zabezpieczeniem antypiankowym i akumulatorem to zgadza sie warto dolozyc i kupic lepszy..ale nie widze potrzeby doplacania do mrugajacej diody...co ona ma niby dawac oprocz tego ze sobie mruga?

Jezeli ktos o zlych zamiarach widzial wczesniej ze dioda mrugala i cos sie popsuje w alarmie i dioda przestanie mrugac to moze to zachecic do odwiedzenia naszego domu przez ta osobe...

Racja. Generalnie uważam, że montowanie atrapy sygnalizatora to jakieś nieporozumienie. Zamontowałem alarm nie po to, żeby wszyscy widzieli że jest, tylko żebym miał spokój i nie zastanawiał się ciągle, czy ktoś mnie nie obrabia. A w przypadku powiadamiania na komórkę to już jest całkowity komfort. W razie otrzymania sms-a o alarmie dzwonię do sąsiadów, albo teściów i poproszę, żeby sprawdzili co się dzieje.

Na sygnalizatory teraz chyba nikt nie reaguje.

wydaję mi się, że sama instalacja alarmowa działa jako straszak. Mój mąż pracował kiedyś w firmie ochroniarskiej i nie było próby włamań do domów, w których był zainstalowany alarm. :D :D :D , a agencja ochrony nie była mała
Generalnie uważam, że montowanie atrapy sygnalizatora to jakieś nieporozumienie... Na sygnalizatory teraz chyba nikt nie reaguje.

To trochę tak jak te wszystkie blokadki w samochodach - jak złodziej się uprze to podjedzie lawetką, ale większość widząc dwa auta, jeden z migającą diodką a drugi bez - wybierze ten bez, bo i po co robić zamieszanie, kiedy można cicho i dyskretnie... Też swego czasu rozważałem wariant z wiszącą sobie tabliczką pt. "obiekt monitorowany" 8) . Na rynku jeden pan sprzedaje same tabliczki z nazwami firm ochroniarskich, można sobie taką powiesić na płocie i już złodziej zachodzi w głowę ;-)

Na rynku jeden pan sprzedaje same tabliczki z nazwami firm ochroniarskich, można sobie taką powiesić na płocie i już złodziej zachodzi w głowę ;-)

Gorzej, jak firma ochroniarska wyciągnie konsekwencje z bezprawnego używania ich logo :lol:

Na rynku jeden pan sprzedaje same tabliczki z nazwami firm ochroniarskich, można sobie taką powiesić na płocie i już złodziej zachodzi w głowę ;-)

Gorzej, jak firma ochroniarska wyciągnie konsekwencje z bezprawnego używania ich logo :lol:

Niby na jakiej podstawie - to tak jakbym sobie puszkę coca-coli na płocie powiesił, wolno mi 8) Zresztą przy okazji mają darmową reklamę więc niech nie paszczą :lol:

A już tabliczkę "OBIEKT MONITOROWANY" to na pewno mogę sobie wywiesić i nikomu nic do tego :wink:

Niby na jakiej podstawie - to tak jakbym sobie puszkę coca-coli na płocie powiesił, wolno mi 8) Zresztą przy okazji mają darmową reklamę więc niech nie paszczą :lol:

A już tabliczkę "OBIEKT MONITOROWANY" to na pewno mogę sobie wywiesić i nikomu nic do tego :wink:

Wiesz, jakby ci przemili panowie z patrolu interwencyjnego osobiście przyjechali tłumaczyć Ci, że nie życzą sobie wywieszania ich logo bez płacenia to byś zmiękł :lol: A sam napis "obiekt monitorowany oczywiście możesz powiesić, ale myślę że odstraszy tylko złodziei partaczy spod budki z piwem, a profesjonaliści od razu będą wiedzieć, że to ściema :wink:

Wiesz, jakby ci przemili panowie z patrolu interwencyjnego osobiście przyjechali tłumaczyć Ci, że nie życzą sobie wywieszania ich logo bez płacenia to byś zmiękł

Bym wywiesił od qńkurencji :lol:

:lol: A sam napis "obiekt monitorowany" oczywiście możesz powiesić, ale myślę że odstraszy tylko złodziei partaczy spod budki z piwem, a profesjonaliści od razu będą wiedzieć, że to ściema :wink:

Profesjonaliści dadzą sobie radę z monitoringiem i z tymi naszymi bieda-alarmami bez większych kłopotów, ale mam nadzieję że tacy się nie skuszą. Myślę, że tacy spod budki mogą narobić większych szkód, profesjonaliści zwykle omijają domy, w których największą wartość przedstawia piętnastoletnie volvo ;-)

Profesjonaliści dadzą sobie radę z monitoringiem i z tymi naszymi bieda-alarmami bez większych kłopotów, ale mam nadzieję że tacy się nie skuszą. Myślę, że tacy spod budki mogą narobić większych szkód, profesjonaliści zwykle omijają domy, w których największą wartość przedstawia piętnastoletnie volvo ;-)

To fakt. Właśnie tacy z pod budki najprawdopodoniej mnie okradli z kabli elektrycznych. Zerwali kable za 50 zł, a przeskakując przez siatkę zniszczyli ją - naprawa wymaga praktycznie rozebrania połowy ogrodzenia, więc na razie nie będę naprawiał...

A co do Volvo, właśnie się szykuję żeby na wiosnę zakupić 850-tkę z 92-95 roku :lol:

PS. Kropi, jak tam Twój alarm, zamontowałeś już?

Warto miec alarm i monitoring. Pytanie tylko jaki alarm , jaka firma.

Odpowiedz w innych watkach. Na krotka mete dobry jest blef z "falszywa" tabliczka.

Nie warto moim zdaniem zakladac krat , rolet antywlamaniowych , wzmacnianych szyb , drzwi "jak do sejfu" czyli wszelkich zabezpieczen mechanicznych. Nie warto sie zbroic w bron palna.

Warto jeszcze sie ubezpieczyc i dobrze zyc z sasiadami.

Nie mam zdania w kwestii duzego psa strozujacego. Duza odpowiedzialnosc i dlatego sie waham.