Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Świadectwa energetyczne - czyli dokumenty mówiące o zużyciu energii przez budynek - nowe domy będą musiały uzyskiwać od stycznia 2008 roku.

O konieczności wprowadzenia świadectw energetycznych dla budynków mówi nowelizacja prawa budowlanego. Przepisy mają wejść w życie na początku 2009 roku.

Aktualizacja: http://www.abc.com.pl/serwis/du/2007/1373.htm

• Odpowiedzi 953
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Witam i prosze o pomoc.

Wiecie jak zalatwic sprawe z przylaczem energii elektrycznej do dzialki? Ale! Dostalem warunki na przylacze napowietrzne a ja chce kablowe. Vattenfall mowi, ze dla nich jest to nie ekonomiczne ciagnac kablem ale jest to mozliwe jak podpisze umowe i wystapie ze zmianami ktore pokryje w 100% (czytaj wybuduje na wlasny koszt). To nie byloby takie straszne gdby nie fakt, ze chca to zrobic czterema nieizolowanymi drutami aluminiowymi. Przecieaz od takich rozwiazan sie odchodzi!!! POMOCY

Pozdrawiam

Pytałem, bo tymczasowe w znakomitej większości wypadków prowadzone są jako napowietrzne, ale w sumie nie ma się czym przejmować.

Jak docelowe to gorzej... Ja miałem podobnie, ale na szczęście gmina się nie zgodziła na słup, bo droga za wąska i słupy po obu stronach drogi uniemożliwiłyby późniejsze poszerzenie.

Czy nie potrzebujecie styropianu 12. Mam nadwyżkę i odsprzedam za drobne.

styropian POLSTYR EPS – 70 -040 FASADA frezowany. Grubość 12 cm, 18 oryginalnie zapakowanych paczek + kilka pojedynczych sztuk po budowie. Łącznie 5.5m3, wystarczy na 45m2.

Sprzedam w całości. Do odbioru w Lublińcu.

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=437599910

witam klubowiczów, budujących i mieszkających w TG i okolicach

Mieszkamy w Katowicach ale podjęliśmy decyzję o budowie

na razie jesteśmy na etapie poszukiwania kawałka ziemi w Swierklańcu, Orzechu, Nakle

może ktoś z Was ma namiary na sprzedającego?

może możecie polecić jakieś inne fajne miejsce w tej okolicy?

Witam.

Poszukuje kogos kto zrobi mi kraty do okien do domu a moze i zamontuje. Znacie kogos?

Pozdrawiam

PS Jak milo widziec jak mury pna sie do gory! Zaraz dach i okna!

A co do blaszaka to nie lepiej zbic z desek mala bude? Deski bedzie pozniej latwiej zutylizowac np. jako opal do kominka. Cena blaszaka bedzie rowna zrobieniu budy z desek a do blaszaka dochodzi koszt transportu. Ja mam bude z drewna.

Nie. Nie radze nikomu trzymac wartosciowych rzeczy w budach bo zlodzieje je zaraz ukradna! Ja mam bude dla pracownikow na rzeczy i pare drobiazgow.

Znajomemu wycieli w blaszaku dziure i wszystko ukradli!!! Caly sprzet budowlany jaki mial. Wiec co trzymac w blaszaku duzego? Prety zbrojeniowe? styropian? Pustaki? hmmmmm

A co do wielkosci to niech nikogo nie zmyla pozory. Buda z piwnica, wezlem sanitarnym i pokojem do wypoczynku. :p

Witam serdecznie !

Co sądzicie o podanej cenie 7200zł za wykonanie fundamentów dla domu o pow. 120mkw (75mb fundamentu). W tym szałowanie, zbrojenie, zalewanie ław z gruchy, wymurowanie fundamentów z bloczków wys. 80cm, szer. 25cm ocieplenie i zalanie chudym betonem. W cenie nie jest wliczony wykop pod fundamenty.

Czekam na odpowiedzi i pozdrawiam.