Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 953
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

witam czy moge prosic o namiary na tego elektyrka i kafelkarza :D

Witam wszsytkich,

ponieważ zrobił się tu taki mały dział ogłoszeń - a ja własnie kończę budowę i za miesiac przeprowadzka, mogę polecić kilku fachowców.

Elektryk - swojski chłop, tani - mogę polecić z czystym sercem!

Niestety nie mogę przedstawic rezultatów pracy na zdjęciach :)

Kafelkarz - tak samo - swojski chłop, 30 zł/m2. Wiem, że ma kupe pracy i może byc cięzko z terminami. Niżej efekty pracy (w trakcie pracy):

http://foto2.m.onet.pl/_m/1287fb6af2eb7fe6e4ee369ebdd975ea,10,19,0.jpg

No i przede wszystkim Pan od płotów kutych, schodów i balustrad.

Solidny i bardzo dobre wykonanie. Przy okazji bardzo konkurencyjne ceny.

Efekt jego pracy:

http://foto1.m.onet.pl/_m/a4f9c2e5ee89e413ad238b7acf0b9431,10,19,0.jpg

http://foto2.m.onet.pl/_m/ed334ca7d0e34b65e61f2926fc717cb2,10,19,0.jpg

Reszty 'fachowców' nie polecam :x

Namiary tylko na prv.

Pozdrawiam

Ja zabieram sie za piwnice i moge powiedziec ze warto kupic na piwnice zamiast bloczkow betonowych kamien krzemienny. Murarz polecil mi ten sposob i z tego co sie dowiadywalem to warto bo jest wytrzymaly. A o to namiary na Pana ktory ma kamieniolom: http://www.kamieniolom.republika.pl

Pozdro a co firmy ARCIS - studio projektowe - odradzam:(

witam wszystkich,

tak a pro pos piwnic..

czy ktoś z Was wie gdzie znajdę bloczki betonowe o wymiarach 30x25x14cm?

(lub inne do wymurowania ścian gr. 30cm) Z tego co widzę nie jest to popularny rozmiar ale na razie nie tracę nadziei.

pozdro

My kupowaliśmy w PROMEN-ie w Jaworznie.Mogę poszukać faktury i podać adres i tel. jak jesteś zainteresowany :wink:

Witam:)

Buduje domek z Ytong-a w Tarnowskich Gorach- dzielnica Bobrowniki Slaskie. Dom jest podpiwniczony i jestem aktualnie na etapie poszukiwania ziemi, piasku slowem czegokolwiek do podsypania budynku. Bardzo prosze jesli ktos z Was dysponuje zbedna ziemia lub namaiarami na miejsce, gdzie moglbym ja zakupic po przystepnej cenie.

Z gory dziekuje:)

Afazi

Osprzęt najtaniej kupisz w hurtowniach elektrycznych, tam też znajdziesz największy wybór producentów. W CASTO i pochodnych spotkasz tych producentów, którzy się najbardziej opłacają sprzedawać.

Przejrzyj sobie strony producentów: OSPEL, BERKER, SIMON, LEGRAND to chyba najbardziej obecne marki na naszym rynku. Każdy producent ma swoje serie osprzętu. Sprawdź czy w serii jest wszystko to czego potrzebujesz np. pionowe ramki, 3 gniazda RTV, etc... to zależy od Twojej instalacji.

Podstawa do negocjacji cen w hurtowniach to LISTA ZAKUPÓW i cena jaką zaproponowali Ci w poprzedniej hurtowni: 120 gniazd, 20 wyłączników poj, 5 wył. schodowych.... etc - "mam cenę 4700zł, kupię u Was to taniej?"

Spore upusty mają też elektrycy, ale musisz się dogadać z takowym, żeby Ci kupił osprzęt. Od tego są czasem wyjątki, mam teraz klientkę która jest w stanie kupować taniej ode mnie o 10-15% niemal każdy materiał potrzebny do instalacji elektrycznej. Jak to robi nie wiem, ale faktury mówią same za siebie.

Dobra rada na przyszłość. KUP po 1szt każdego osprzętu NA ZAPAS.

Za parę lat gdy pęknie Ci gniazdko lub uszkodzi się wyłącznik będziesz biegał po komisach i antykwariatach w poszukiwaniu tego jednego jedynego wyłącznika w wybranym kolorze. To samo się tyczy ramek. Kup i schowaj z dala od światła słonecznego.

Znane hurtownie elektryczne: EL12, MESKON, ONINEN, GRODNO i pewnie parę innych. Nie zapominaj też o Allegro.

Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź. Listę zakupów mam. Negocjacje cenowe również nie są mi obce - na tym etapie budowy każdy inwestor MUSI to mieć już opanowane. Oferta firm wymienionych przez Ciebie nie jest mi również obca. Zależy mi natomiast raczej na organoleptycznym zapoznaniu się ze sprzętem obejrzanym wcześniej w katalogach czy na stronach producentów, przyjrzeniu się jakości wykonania i sprawdzeniu kolorów "na żywo". I raczej chodzi mi o konkretne adresy sprawdzonych hurtowni, gdzie z definicji nie zedrą z klienta ostatnich groszy, a chętni są do udzielenia rabatów przy większych zakupach. Będę wdzięczny za wszelkie namiary.

Pozdrawiam

Lech

Jeszcze nie kupiłem, zbieram oferty. Zobaczymy jaką cenę zaproponują ostatecznie, bo na razie nie są najtańsi, aczkolwiek cena przyzwoita.

Zaletą jest niewątpliwie to, że nie muszę nigdzie jeździć.

Z jakich hurtowni zebrałeś jeszcze oferty?? Możesz podzielić się namiarami??

Pozdrawiam

Lech