Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

:) Witam grupę TG :)

Cieszę się bardzo, że możemy się tu wszyscy wymieniać doświadczeniami :) Tak powinno być, a nie jak większość dziś znanych mi ludzi - byle dla siebie, byle komuś nie pomóc...

Ja zaczęłam się bawić teraz w papierkologię. Wszystkiego dowiaduję się z neta i forum :o) W ciągu dwóch tygodni wybrałam projekt, dokonałam zmian, wybrałam materiały z których ma być zbudowany, ściągnęłam papiery, wypełniłam, umówiłam się z geodetą na styczeń... :-) Tak to jest jak się jest w Polsce 2 razy do roku ;P A budowę domu planujemy za 3 lata - tak żeby nie brać żadnych kredytów :-) Oczywiście o pozwolenie będziemy się starali wcześniej - tj. w maju :-) Zostało mi więc złożenie wniosków, zatrudnienie architekta do zagospodarowania terenu i złożenie wniosku o pozwolenie na budowę. Co z tym całym SUDP? Chyba mnie też nie ominie :-)

Pozdrawiam wszystkich budujących :-)

Czy ktoś buduje się w Reptach, ul. Kamienna lub ul. Turkusowa? :)[/i]

• Odpowiedzi 953
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam !

Czy ktoś buduje się w Reptach, ul. Kamienna lub ul. Turkusowa?

może buduje to zbyt dużo powiedziane :) , ale niedawno zakupiłem działkę w tej okolicy. Co do planów to budowa za jakieś 3-4 lata. W międzyczasie podłączenie mediów, utwardzenie drogi. Myślę, że z papierkologią ruszę na wiosnę.

Narazie trzymam kciuki za bezproblemowe pokonanie urzędów :) Pozdrawiam

TomekGBytom

Witam !

Czy ktoś buduje się w Reptach, ul. Kamienna lub ul. Turkusowa?

może buduje to zbyt dużo powiedziane :) , ale niedawno zakupiłem działkę w tej okolicy. Co do planów to budowa za jakieś 3-4 lata. W międzyczasie podłączenie mediów, utwardzenie drogi. Myślę, że z papierkologią ruszę na wiosnę.

Narazie trzymam kciuki za bezproblemowe pokonanie urzędów :) Pozdrawiam

Aaaa to ja witam serdecznie Pana sąsiada z działki nr 6 - my mamy działkę nr 7 :D Też na wiosnę będziemy załatwiać papierkologię. Jeśli nie macie jeszcze wybranego geodety do mapek do cel. projektowych, to polecam Tarnogórskie Biuro Geodezji i Urządzeń Terenów Rolnych Szymik. Mecner. Vlachogiorgos Spółka Jawna‎ Henryka Sienkiewicza 36, Tarnowskie Góry‎ - 32 285 19 98‎ Obdzwoniłam już wielu geodetów. Ceny 1000 - 1500zł a oni robią za 600-800 :D do naszych działek. W dodatku bardzo miły Pan powiedział - z tego, co zrozumiałam - że On wyznaczał nasze działki (tzn. dzielił tą dużą na 10 małych) :-D Pozdrawiam i gratuluję zakupu w świetnym miejscu :-D

Iwona[/b][/i]

Witam wszystkich serdecznie. Właśnie zaczynam swoją przygodę z budową własnych 4 ścian. Działeczka zakupiona( okolice Gliwic) , projekt wstępnie wybrany

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-zefirantach/m49eda15a7260f,2209

mam nadzieje że do wiosny uporam się z całą papierologią i może uda się ruszyć z budową. Jestem na etapie poszukiwania architekta (dostosowanie planu do działki) i jednocześnie kierownika budowy, oraz ekipy która podejmie się budowy SSZ. Dużo pracuje i niestety nie dam rady doglądać budowy i angażować się w budowę.

Poszukuję solidnej ekipy , której można zaufać, nie trzeba pilnować i powierzyć budowę do stanu surowego zamkniętego lub pod klucz. Jeśli ktoś z Was może polecić solidnych budowlańców ewentualnie architekta proszę o wiadomość na forum lub priva.Z góry dziękuję za informacje. I obiecuję dzielić się doświadczeniami nabywanymi w trakcie budowy.

Jestem na etapie wybierania dostawcy dachu (dachówka i cała reszta pod nia + okna).

Czy mogę prosić o namiary na sensowne składy z takimi materiałami w okolicy?

Byłem już w Hanusku, Builderze w T. Górach.

Pozdrawiam,

cooba16

Zajrzyj do Ken-Polu w Świętochłowicach,my tam kupiliśmy cały materiał na dach.Mogę dać namiar na przedstawiciela :roll:

Jestem na etapie wybierania dostawcy dachu (dachówka i cała reszta pod nia + okna).

Czy mogę prosić o namiary na sensowne składy z takimi materiałami w okolicy?

Byłem już w Hanusku, Builderze w T. Górach.

Pozdrawiam,

cooba16

jesli chodzi o okna dachowe to polecam firme budohurt z Katowic. Dostałem 29% rabatu od cennika na okna velux.

pozdrawiam

To prawda, Budohurt z Katowic ma dobre ceny, wycenili mi kompletny dach z dachówką Prodach (217m2 dachu - projekt Tymek) na 9,000 brutto - Najlepsza oferta ad. dachówek cementowych. Zastanawiam się jednak czy te dachówki Prodach- jedne z tańszych nie porastają po krótkim czasie mchem... cena kusząca, ale czy nie warto dołożyć 2,500-3,000 zł i mieć ceramiczne?

Może ktoś ma od dłuższego czasu Prodach na dachu i może się wypowiedzieć na ich temat?

ceramiczne tez porastają tylko wolniej (zwłaszcza jesli sa angobowane lub glazurowane).

Hmm pierwsze słyszę :roll: .Właśnie wszyscy przy wyborze nam doradzali,że jak mieszkamy blisko lasu brać dachówkę szlachetną albo glazurowaną bo te nie porastają mchem :roll:

porastają wierz mi, nie raz widziałem. Jak masz chate pod lasem to tez porosna ale nie tak szybko jak betonowe. Każda dachówka ma mikropory w których z czasem gromadza sie zanieczyszczenia. Jak szybko pojawi sie mech zalezy od rodzaju dachówki, strony świata, odległosci np od lasu itd