Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

deszczowka do studni

Recommended Posts

Witam

Spróbuj zajrzeć tu: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=75065

Przemyśl sobie GWC wodny2.

Wywierć w tej studni te brakujące 10m (wiercona w kręgowej), dobierz się do wody, a także pchaj do niej deszczówkę. Może rozwiążesz sobie kilka problemów. Ponad połowę instalacji już masz.

Pozdrawiam Adam M.

• 4 years później...

Podbijam temat.

Wczoraj z Żoną wpadliśmy na pomysł wykorzystania starej studni do przechowywania deszczówki (trzy 220-litrowe beczki nie wystarczają). Studnia była wykopana DAWNO temu, nie była używana od conajmniej 10-15 lat, być może wyschła jeszcze wcześniej (dom jest podłączony do wodociągu od 1970r.). Dokopałem się do pokrywy, podniosłem, i zobaczyłem betonowe kręgi (100cm średnicy) na głębokość 2 metrów. Nie wiem o ile głębiej one sięgają. Podobno nie ma dna, jest tylko piach. Jest jeszcze z boku rura z zaworkiem.

Zastanawiamy się, czy lepiej zainwestować w pogłębienie studni o nie wiadomo ile i używać wód gruntowych do podlewania (jednak wody mogą się obniżyć w czasie suszy, gdy są najbardziej potrzebne), czy lepiej dociągnąć tam rurę od znajdującej się nieopodal rynny? Jeżeli rzeczywiście nie ma dna, to wszystko co się wleje od razu wsiąknie, w końcu mieszkamy na piaskownicy. Trzeba by było jakoś uszczelnić wszystko, ale czym?

A czy woda w takiej studni zamarzałaby w zimie?

Oczywiście biorę też pod uwagę wykorzystanie jako dolne źródło ciepła dla PC, ale to najwcześniej za kilka lat.

Z góry dzięki za pomysły i pomoc.

EDIT: Zapytałem się Teścia i on mówi, że betonowe kręgi sięgają jeszcze trochę głębiej, a rura kończy się na głebokości ok.18m. Podobno woda jest zażelaźniona, a szamba sąsiadów nieszczelne, co spowodowało że rura i filtr dość szybko zapchały się zardzewiały. czy to znaczy, że obecnie ta rura jest całkowićie bezużyteczna, niezależnie od tego jak głęboko sięga?

studnia.jpg

Edytowane przez Piwoslaw

• 1 year później...

Padł pomysł, by do studni włożyć pojemnik, gdyż jest to łatwiejsze niż zrobienie dna i uszczelnienie betonu. Pomysły:

• Specjalistyczna studzienka kanalizacyjna/rewizyjna. Nawet są wymiary pasujące, ale koszt jest niebotyczny, m.in. z powodu atestów, które nie są mi potrzebne.
  • Stalowa rura fi 900mm. Tańsza niż studzienka, jednak koszt używki ok. 300zł/mb (a potrzebuję 1,5-2m) nadal wysoki. Ciężar niewyobrażalnie wielki, problem z transportem i włożeniem.
  • Rura kanalizacyjna (chyba z PCV lub PE-HD?) fi 900mm. Czy taka rura postawiona pionowo wytrzyma napór dwumetrowego słupa wody? Po włożeniu do studni mogę wsypać piach między ściankami rury i studni aby ten napór zrównoważyć od zewnątrz, ale czy to ma znaczenie? No i jak zrobić płytę denną dla takiej rury, aby wytrzymała dwa metry wody?

Najbardziej pasowałoby mieć coś w rodzaju worka, który ładnie dopasowałby się do kszałtu dziury, wykorzystując całą przestrzeń i przenosząc obciążenia na betonowe kręgi, lecz nie znalazłem niczego podobnego.