Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wkład z płaszczem wodnym + olej (długie)

Recommended Posts

Witam Was

Mam kilka pytan / niepewnosci zwiazanych z takim rozwiazaniem.

1. Mam dom ok 200 m kw z BK 24 cm + 12 styropianu. Jaka moc kotła (chyb podobna dla wkładu) powinienem zastosowac aby dzialal najczesciej na 80% mocy. Dodam, jesli to cos zmienia, ze mam dwie lazienki i bedzie mieszkalo docelowo okolo 5 osob.

2. Zaczalem myslec nad polaczeniem ogrzewania kotlem olejowym z ogrzewaniem poprzez plaszcz wodny we wkladzie kominkowym. Czy warto w to wchodzic?

Jesli tak, to:

3. Czy zastosowac system otwarty czy zamkniety? Chyba wiekszosc tradycyjnych kotlow na olej moze pracowac tylko w systemie zamknietym.

4. Czy ktos za taka instalacje? Jak mu sie sprawuje?

5. Czy wybrac wtedy wklad z mikroprosesorowym sterowaniem odcinania kotła? (inaczej chyba sobie nie wyobrazam)

6. Czy znacie jakies dobre firmy oferujace wkłady z plaszczem wodnym? Jesli tak, a nie chcecie reklamowac, to prosze o wiadomosc na priva.

7. Czy taki wybor systemu (olej + turbokominek) wymaga instalacji CO poprowadzonej w medzi? Czy mozna stosowac tez inne materiały? (Oczywiscie pamietajac o odpowiednim odcinku od kotla i wkladu)

8. Czy taka instalacja CO wymaga czegos szczegolnego?

Dziekuje za kazda (p)odpowiedz :smile:

PS. Czy ktos ma wyrobiona opinie na temat kotłów olejowych Fakory? Jesli tak to bede wdzieczny za przekazanie mi jej:smile:

Jeszcze raz dziekuje.

• 1 month później...
Nie wiem czy dobrze sie rozumiemy ale ogrzewanie wody poprzez bojler tzw.płaszczowy jest naprawde świetne,Sam mam taki bojler-konieczne jest zamontowanie pompki wymuszającej (obecnie to już standrd) i wody jest ze hej.Nie mówiąć jak szybko jest przygotowana i jaka gorąca.Mam go podłączonego do stalowego pieca centralnego zasilanego węglem!!!Zadowolony z tego jest zwłaszcza w zimie:smile:Ciepło w domu i full gorącej wody:smile:Pozdrawiam!

Paj^'u :smile: Czy mozesz podać na priva przybliżony koszt instalacji tego kominka? U mnie instalator wczoraj kładł tą część instalacji, która schowa się pod wylewkę i potem nie dałobyy rady ją zrobic. Podziel się jeszcze swoimi uwagami i (może krótkimi, ale jednak) doświadczeniami :smile: Pozdrawiam

tommco,

ja zamierzam zainstalować:

kocioł olejowy Buderusa- oferte dostałem na kompet( tzn. kocioł z zasobnikiem, zbiornik na olej,wszystkie potrzebne rurki,zaworki, i co tam jeszcze, podłączenie, uruchomienie-to ok-12 tys po pierwszych upustach ( nacuskam dalej!)

termokominek CTM-z wszystkimi ( jak to Majka mówi)-szpejami-coś koło 5 klockuf

podłogowka na 80m2- nie pamiętam,

grzejniki, rurki do c.o.

to wszystko kosztować mnie będzie na dzień dzisiejszy ok 24.tys

aale kupuję w jednym sklepie wszycho, więc walczę o dalsze upusty. a co!

a instalowac pewnie będzie facet też z tego sklepu( instalator), ale " po godzinach":wink:

pzdr

uwagi:

wlasciwie to nie mam do ekipy montujacej, gruz po sobie wywoza, sprzataja itp.... w czwartek dostane fakture, ktora bedzie opiwac na okolo 1200 PLN: podlaczenie + materialy, podlaczenie obejmuje tez kociol olejowy, jak go zakupie wystarczy tylko podlaczyc ...

kominek z uzbrojeniem 6800 PLN

Do Paj^a: Ja na ta czesc kominkową dostalem wycene (24kW Makroterm) na ok 9300 z montażem. Oprocz kominka i montażu dochodzi tu koszt wymiennika plytowego, jakiegos zaworu strefowego, stycznika, termostatu zasobnika i powrotu zasobnika, pompy CO (tej do kominka) i w tym wliczone rurki, ksztaltki itp za 400zl. Czy u Ciebie tych rzeczy nie beda instalowac? Czy zmieniasz caly system w otwarty? Bo jakos przy Twoich cenach to te moje wydaja mi sie wygorowane:sad: Daj znac, w ktorym miejscu Polski sie budujesz. Dzieki za pomoc. Pozdrawiam.

Ja tez wyduszam rabaty:smile: Tylko tak sie zastanawiam, ze jesli placisz cene taka jak Makrotermowi za zestaw i 1200 robocizny, to masz wymiennik ciepla i te inne ustrojstwa gratis. A to jest wydaje mi sie niezly uklad. Chyba, ze po montazu Cie oswieca. Jak sie dowiesz jak to jest, to daj mi znac. Pozdrawiam.

Widziałem jak pracuje Merkury 105W. Grzeje znakomicie, a przy tym jest naprawdę ładny. A ten system z chłodnicą to według mnie super pomysł! Jakość niemiecka bo ma atesty DIN, a ceny tansze niż CTM czy Makroterm

Taps: Nie wiem dlaczego, ale pachnie mi to reklamą. Nawet nie mają porządnej strony internetowej, gdzyz nie chce sie otworzyc nic wiecej oprocz jakiegoz zdjecia i zdresu firmy. Masz szanse mnie przekonac, ze Merkury jest lepszy, choc mam juz przygotowana instalacje pod Makroterm. Tylko prosze, zeby to byly jakies rzeczowe argumenty, a nie ładny, świetny itd...I raczej wypowiedz sie na forum, to inni beda mogli to zweryfikowac. Pozdrawiam

On 2003-05-06 23:04, Forest-Natura wrote:

"Chłopem" to ty jesteś Anonimie, i to dosyć prostackim w obyczajach. Myślę że nie zajmujesz się tym zawodowo, więc twoja wiedza w tym względzie jest raczej marna. Zamilcz więc i poczytaj co inni (mądrzejsi) piszą.

Posłuchaj drogi Foreście (nie bez przyczyny pewnie taki właśnie nick)

Zarejestrowałem się specjalnie, żeby nie bolała Cię moja anonimowość. Co do mojego prostactwa to kwestia subiektywnej oceny, do której pozostawiam Ci pełne prawo. Co do moich kwalifikacji- nie znasz ich więc nie oceniaj. Natomiast co do Twojej mądrości - w nią nie wątpię, szczególnie w zakresie Turbokominków Makroterm, które w wielu miejscach tego forum wspólnie z przyjaciółmi nachalnie reklamujesz.Utwierdzasz mnie tym w przekonaniu, że twój własny interes zawodowy jest związany nierozłącznie z ową firmą.

Nie zwracałem się w swej wypowiedzi w żaden sposób bezpośrednio, czy też pośrednio do Ciebie, a tym bardziej nie uraziłem w jakimkolwiek stopniu. Skąd więc tak ostry atak na moją skromną osobę? Najwyraźniej z jakiegoś powodu postanowiłeś bronić Makroterma jak niepodległości.

Mam prawo, podobnie jak każdy inny użytkownik forum, wyraźić swoje zdanie i właśnie to uczynie.

Po doświadczeniach mojego znajomego z Olsztyna jestem jak najgorszego zdania o tym produkcie i gorąco odradzam jego zakup. Najpierw były długotrwałe (ok. 3 m-ce) problemy z dotawą towaru. Dystruybutor nie ma pojęcia o produkcie, który sprzedaje - informacje czerpaliśmy podstępem od producenta innych użądzeń tego typu (termokominków CTM, przynajmniej mają duże doświadczenie i kompetentne doradztwo techniczne). Kominek wreszcie stanął, ale jak w salonie zaczęła pracować dmuchawa wzięta żywcem z kotła miałowego, to prawie zagłuszyła telewizor. I co kolega dzwonił, pytał - okazało się, że tak ma być. Nie wiadomo zresztą, jak ją póżniej czyścić czy wykonywać czynności naprawcze, bo jest ukryta pod obudową. Na domiar złego uszczelkę w dzrzwiach szlag trafił i dymi się po całym mieszkaniu. Żadego serwisu doprosić się nie można, a pozostaje jeszcze kwestia wewnętrznego wymiennika, który już się zanieczyścił, a będzie pewnie będzie gorzej - jak go czyścić?

Kolega w desperacji, a ja poprostu dobrego zadnia o Makrotermie nie mam. Nie wiadomo jeszcze czy firma za rok czy dwa się nie rozsypie i wtedy już wogóle "klops". Moim prawem jest podzielić się tym z innymi czytelnikami forum i Tobie nic do tego. Gdybym ja kupował kominek z płaszczem wodnym wziąłbym CTM, bo mają bardzo wielu dystrybutorów w całej Polsce i nie słyszałem o takich numerach, a firma działa conajmniej kilka lat. Kwestia wyboru jest zresztą indywidualną sprawą każdej osoby i nikt nikogo do niczego nie jest w stanie zmusić.

A wracając do cytowanej wypowiedzi, to rzeczywiście dałeś popis posługując się grzecznymi, a zarazem górnolotnymi sformułowaniami.

Życząc dużo zdrowia Tobie oraz twojemu pracodawcy - firmie Makroterm pozdrawiam

Doktorek

hm trudno mi sie doktorku z Toba zgodzic, jestem z N. Targu, mam do siedziby firmy 25 km, odwiedzalem ich kilkanascie razy i zawsze otrzymywalem profesjonalne odpowiedzi, dziwi mnie wiec to co piszesz, wlasnie ta obsluga zdecydowala o wyborze makroterma a nie CTM, te dwie firmy bralem pod uwage, znajomi maja CTM i Makroterma i nikt z nich nie narzeka ........

Witam ponownie.

Może nieco przeszarżowałem ale zirytował mnie ten człek okrutnie.

To co napisałem jest jednak prawdą a jest być może spowodowane znacznie dalszą odległością od Nowego Targu. Firma, która chce działać na rynku ogólnopolskim nie może opierać się na własnym wykonawstwie, bo poprostu nie podoła. Potrzebna jest jej do działania sieć kompetentnych, czyli przeszkolonych i doświadczonych dystrybutorów. Z tego co wiem tak działa tylko CTM - nie kupisz nic u nich tylko u dystrybutora i on musi to zainstalować jak należy na podstawie bardzo dobrze przygotowanych materiałów technicznych firmy. To jak sądzę wynik dużego doświadczenia płynącego ze znacznie dłuższej obecności na rynku.

A wracając do Makroterma - słynie w branży z chybionych wynalazków polegających na "usprawnieniu" sprawdzonych produktów innych marek - vide kolektory słoneczne ich autorstwa.

Pozdrawiam

doktorek